Pilvestä tuli pelleilyä

Pilvestä tuli pelleilyä


Miten ihmeessä yksinkertaisesta ja hyvästä perusajatuksesta on saatu aikaan tällaista mössöä?

Yrjänä Ahto

Yrjänä Ahto, toimitusjohtaja

Mikähän siinä on, että hyvät asiat pyritään aina aluksi pilaamaan tekemällä niistä käsittämättömän monimutkaisia ja (teko)tieteellisiä? Lienevätkö konsultit asialla – yksinkertaisista asioista on vaikea tehdä konsulttirahaa, Näin on jo pitkään ollut käymässä myös Pilvipalvelulle, siitä on tullut PiPe:ä.

Pilvistä on puhuttu vuosia, mutta sanoma senkun hämärtyy. Pilvi sinänsä on osuva symboli palvelulle, joka täyttää joitakin käyttäjän tarpeita ilman, että pitää tietää mitään sen tekniikasta. Pilvi oli ennen black box: senkin perusideana oli korostaa, että vain lootasta tuleva palvelu kiinnostaa, ei boxin sisältö.

Miten ihmeessä yksinkertaisesta ja hyvästä perusajatuksesta on saatu aikaan tällaista mössöä?

Jos nimittäin helppo ja muodikas pilvipalvelu kiinnostaa (ja täytyyhän sen kiinnostaa), pitää jo valmiiksi tietää monta asiaa:

Haluanko palveluni public cloudista, private cloudista vai niiden yhdistelmästä? Jos jommasta kummasta, niin tavallisesta vai trusted-pilvestä? Jos tästä selviän, olenko hankkimassa IaaS:ää, PaaS:ia, SaaS:ia, AIaas:ia, BPaaS:ia, DaaS:ia, MaaS:ia tai ehkä vielä jotain minulle tuntematonta aaS:ia?

Ok, otetaan nyt sitten vaikka IaaS:ia eli teille täysin tietämättömille tumpeloille: Infrastructure as a Service. Kuulostaa hyvältä!

Saan tarvitsemani tietotekniikkainfran suoraan black boxista eikä tarvitse tietää muuta. Sähköpostit, nettiyhteydet, toimistotyössä tarvitsemani wordit, excelit ja powerpointit sekä tietysti läppärit ynnä muut kilkkeet. Ja otetaan se private ja trusted, kuulostavat luotettavilta.

Ja mitä tapahtuu? Täystyrmäys ensimmäiseltä asiantuntijalta.

Ensinnäkin Infrastructure ei tietenkään tarkoita mitään edellä mainittua vaan prosessori- ja levykapasiteettia. Montako prosessoria saisi siis olla ja kuinka monta megaa, gigaa tai teraa levytilaa? Ja millaista levyä saisi olla, high endiä vai riittääkö tavallinen? Entä palomuuri ja sen asetukset? Ja voin ”ihan yhtä helposti” kuulemma mennä jonnekin nettiportaaliin ja provisioida nuo jutskat itselleni.

Lienen valinnut väärän aaSin.

Mikä siis olisi oikea vastaus yksinkertaiseen ja ymmärrettävään tarpeeseeni? Ei mikään tai toisaalta suunnilleen kaikki aaSit yhdessä. Tai siis ei tuollaista tarvetta oikeastaan voi pilvestä hankkia, pitäisi osata sovittaa tarpeet sopivammin.

Eli ensin kannattaa mennä sinne portaaliin ja hankkia prosessoreita ja levytilaa. Sitten samalla tavalla olisi PaaS:in vuoro (taas tumpeloille: Platform as a Service) eli joitakin kilkkeitä niihin prosessoreihin pyörimään ja levytilaa syömään. Ja kun tähän asti on päästy, ei vielä saa mitään, mitä voisi kuvitella tarvitsevansa. Tosin kuulen, että nyt sinne jonnekin voisi jo jollakin tavalla ladata jonkun ohjelman, joka tekee jotain. Lataisi jos osaisi siis.

Mutta kun en osaa.

Pilvipalveluita ei siis olekaan tarkoitettu tavallisen ihmisen avuksi. Ne ovat kovien ammattilaisten temmellyskenttää.

Miten se näin voi mennä?

On siis keksitty termi Pilvi kuvaamaan jotain, jonka teknistä sisältöä ei tarvitse ymmärtää ja joka tuo käyttööni sellaista mitä oikeasti tarvitsen. Tarvitaan vain tosi kovaa ammattilaista, jotta pääsen tässä suossa mihinkään.

Auttaisikohan, jos perustaisi nassukirjaan kansanliikkeen AaSit huit helvettiin ja oikeille ihmisille oikeita palveluita!

Eiköhän myös ryhdytä yhtenä miehenä vaatimaan CIOilta, CTOilta ja konsulenteilta, että puhuvat ihmisille ihmisten kielellä. Tietotekniikka-alan olisi jo aika ymmärtää, että itseisarvoisen tekniikan aika on ohi ja näkökulma on siirrettävä tekniikasta käyttäjiin ja heidän tarpeisiinsa.

Ei nykyistä somesukupolvea kiinnosta pätkääkään, mitä aaSia Facebookit, Googlet, Twitterit ja muut ovat. Ja millä tekniikalla ne on toteutettu. Ja uusi sukupolvi on oikeassa, on aina ollut.

Ps. Sanastoa tumpeloille jatkuu: PiPe = PilviPelleily

 

Yrjänä Ahto on Fujitsu Finlandin toimitusjohtaja

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 4.10.2011