Näin maailma muuttuu: 3 tapaa pudota kyydistä


Tekeekö mieli nostaa kädet puuskaan ja jättäytyä kehityksen kelkasta? Se on helppoa. Vartioi mustasukkaisesti osaamista, jonka olet vaivalloisesti hankkinut. Antaudu joka tuutista tulvivalle viihteelliselle ”tiedolle”. Muista aina, että miljoona kärpästä ei voi olla väärässä!

1. Monopolisoi oma osaamisesi

Hemminki Sääksjärvi, johtaja, tulevaisuustoimisto

Hemminki Sääksjärvi, johtaja, tulevaisuustoimisto

Moni uskoo, että henkilökohtainen arvomme kasvaa, kun hankimme itsellemme mahdollisimman laajat tiedot ja taidot. Näin syntynyt osaamisemme muuttuu ylivoimaiseksi kilpailueduksi, jonka turvin kukaan ei voi meille mitään tai ainakin pysyy sopivan välimatkan päässä.

Alati vahvistuva yksilöllisyystrendi ei kuitenkaan koske osaamista. Meidän on yksilöinä välttämätöntä hankkia yhä syvällisempää – ja laajempaa – tietoa ja kyvykkyyttä tehtävissämme suoriutumiseen. Varsinainen lisäarvo syntyy kuitenkin silloin, kun keräämämme ymmärrys ja kokemus saadaan muidenkin käyttöön. Näkemys laajenee ja asioihin saadaan uutta ulottuvuutta.

Yksilön arvo mitataan kyvyssä jakaa tietoa, ei kerätä sitä.

2. Ryhdy turhan tiedon mestariksi

Informaation määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Erään arvion mukaan digitaalisesti talletettujen viestien, dokumenttien, videoiden ja muiden sisältöjen yhteenlaskettu koko on jo reilusti ylittänyt zettatavun (zetta = ykkönen ja 21 nollaa) maagisen rajan. Ihmiskunnan kaikkina aikoina puhumien sanojen määrä digitoituna olisi siitä vain noin tuhannesosa.

Suurin osa liikkeellä olevasta informaatiosta on täysin epäolennaista tai parhaimmillaankin vain viihteellistä. Houkutus ja mahdollisuus jättää aivot narikkaan kasvaa koko ajan.

Monimutkaistuva maailma iskee vastaan haluna ajatella yksinkertaisia, mielellään valmiiksi pureskeltuja asioita. Ikään kuin napsisi eineksiä viihdemarketin hyllyltä. Sama pulma koskee sähköpostia ja pikaviestintää, jotka täyttyvät erilaisista harhalaukauksista. Niiden kaikuja luodatessaan eksyy helposti olennaisesta.

On helpompaa ajelehtia kuin ajatella, mikä on tänään ja erityisesti huomenna tärkeintä organisaationi menestyksen kannalta, ja keskittyä siihen. Ajelehtimallakin pääsee jonnekin, mutta vain silkalla tuurilla sinne, minne haluaa.

3. Turvaudu massojen uskomuksiin

Auktoriteettien asema horjuu kaikilla rintamilla: kotona, kouluissa, työpaikalla, yhteiskunnassa. Lehdistön ja asiantuntijoiden asema absoluuttisen totuuden kertojina karisee kovaa vauhtia. Valtoimenaan virtaavat ja usein nimettömät nettikeskustelut vievät meidät kohti kansanvaltaista mielipideyhteiskuntaa.

Tämä on sinänsä hyvä juttu. Huolestuttavaa on, että tiedon hankinnassa tunne voittaa yhä useammin faktat ja riittävän monta mielipidettä muodostaa totuuden. Malli toimii hämmästyttävänkin hyvin, mutta silloin kun kyse on vaikkapa terveyteen liittyvistä asioista, ei mielipiteille saisi antaa liikaa valtaa. Anonyymi nettinaputtelija kun ei vastaa vääristä valinnoistasi.

Välillä tuntuukin siltä, että tehokkaat hakukoneet ja vilkkaat keskusteluryhmät saavat meidät vajoamaan henkisesti keskiajalle, kun alamme perustaa ajatteluamme ja toimintaamme uskomuksiin faktojen sijaan. Muistetaan siis lukea ja kuunnella välillä itseämme viisaampiakin. Netin sijaan käynti kirjastossa piristää kummasti. Suosittelen.

 

Hemminki Sääksjärvi johtaa Fujitsun Tulevaisuustoimistoa

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 13.12.2011