Olemme kapinallinen kansa, joka rakastaa sääntöjä


Ihannoimme kapinallisia hahmoja, mutta rakastamme turvallista ja helppoa arkea. Arvostamme yksilösuorittamista, mutta samalla parkkiintuneita toimintamalleja. Ei ihme, että suomalaisten on vaikea tehdä tuottavaa ja uutta luovaa yhteistyötä.

Mikko Laaksonen, Senior Development Manager

Mikko Laaksonen, Senior Development Manager

Viihtyisimme varmasti merirosvokippari Jack Sparrow’n kanssa samoissa pikkujoulubileissä. Leuhkisimme omilla hurjilla seikkailuillamme, mutta emme löisi yläfemmoja hyvin suoritetusta tiimityöstä. Toisaalta rakastamme turvallisia toimintamalleja ja sääntöjä. Pikkujoulujen jälkeen palaamme nöyrästi ruotuun ja hoidamme rutiinit säntillisesti.

Päivittäisessä arjessa valitamme monesta asiasta, mutta seuraava askel jää ottamatta. Emme tartu toimeen, koska emme pidä epäonnistumisen riskistä.

Voisiko olla kyse yksilösuorittamisen harhaluulosta: Taasko MINUN pitää tehdä kaikki ITSE ja kantaa vastuu YKSIN?

Suomalaisen ihmisen sisäistä ristiriitaa lisää se, että auktoriteettien uhmaamisen olennaisin osa on terve maalaisjärki, kyky luovaan ongelmanratkaisuun ja itseluottamus. Näitä piirteitä meillä ilmeisesti on, mutta onko riittävästi, jotta pystyisimme sekä kyseenalaistamaan että uudistamaan?

Miten selättää valittamisen ja ryhtymisen ristiriita?

Pitäisi vain hyväksyä, että muutos on usein työlästä ja ehkä jopa kivuliastakin. Näin on aina kun tehdään tai luodaan uutta.

Aina kun uudistetaan, tarvitaan rohkeutta, itsevarmuutta ja varsinkin tervettä maalaisjärkeä. Ja kun uudistetaan, joudutaan joskus toimimaan ilman testattuja sääntöjä. Uudistaessa luodaan uudet säännöt ja hyväksytään tietty riski.

Mutta kapteeni Sparrow ja yhden miehen sankaritarinat ovat myyttejä. Itseluottamuksen lisäksi tarvitaan luottamusta tiimiin, koska parhaat tulokset saadaan aikaan porukalla ja hyödyntämällä kaikkien tiimin jäsenten vahvuuksia. Näin minimoidaan riskit, tiiminä.

 

Mikko Laaksonen työskentelee Fujitsun Tulevaisuustoimistossa vastuullaan viestintäpalvelut

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 6.12.2011