Mitä yhteistä on putkiremontilla ja Windows 7:lla?


Kun rahasta on tiukkaa, järjestelmät rapistuvat ja korjausvelkaa kertyy väistämättä. Mutta miten voidaan laskea putkiston tai käyttöjärjestelmän takaisinmaksuaika?

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Heinäkuussa 2010 tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki, joka velvoittaa yhtiön tekemään kiinteistön korjauksia koskevan viisivuotissuunnitelman. Milloin uusitaan putkistot, vesikatot, ikkunat, ulko-ovet, hissit tai julkisivut?

Suunnitelma paljastaa usein ikävän tosiasian – korjausvelkaa on päässyt kertymään, kun taloyhtiöt ovat lykänneet investointeja, jotka ovat väistämättä edessä. Sama pätee myös tietotekniikkaan, niin yrityksissä kuin julkishallinnossakin.

Korjausvelkaan on tietotekniikassa herätty viimeisen vuoden aikana lähes kaikkialla.

Käyttöjärjestelmä on uusittava, ja samalla tehdään usein muitakin muutoksia työasemiin, palvelimiin, virtualisointiin, sovelluspaketointiin, jakeluratkaisuihin, tunnistautumiseen tai pikaviestintään. Työsarkaa riittää, ja rahaa kuluu.

Yhä useammin asiakas kysyy päivityksistä saatavia hyötyjä investointiensa perusteeksi. Sitten mietitään. On vaikea perustella satojentuhansien investointia sillä, että toimittajan tuki nykyiselle ympäristölle lakkaa.

Mutta mitä sitä kaunistelemaan. Tuen loppuminen on usein tärkein isojen tietotekniikkainvestointien peruste. Samasta syystä päivitettiin aikanaan suomalaisten yritysten ja yhteisöjen puhelinvaihteet digitaaliseen tekniikkaan.

Uusi käyttöjärjestelmä on varmasti parempi kuin edeltäjänsä. On hyvä, jos tietokoneen kiintolevyn tiedot salataan. Tai tiettyjen ohjelmien asentaminen koneisiin voidaan keskitetysti kieltää. Tai etäyhteydet voidaan hoitaa turvallisesti ilman erillistä vpn-putkea. Mutta näillä ominaisuuksilla ei makseta investointia takaisin.

Investointien takaisinmaksulaskelma on aika suoraviivainen vaikkapa Windows 7:n käyttöönoton osalta. Vanhan version tuki loppuu keväällä 2014, eikä siihen saa sen jälkeen tietoturvapäivityksiä eikä muitakaan ohjelmistopäivityksiä. Vastaavasti putkiremontti maksaa itsensä takaisin, kun saneeraus on tehty ennen putkien pettämistä.

Kahden vuoden takuuvarma takaisinmaksu ei ole kehno investoinnin peruste.

Asiakkaan tietohallintojohtaja kiteytti mielestäni asian osuvasti: ”Tietotekniikka on tuoretavaraa”.

 

Pasi Lehmus on Fujitsun Tampereen-aluejohtaja

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 14.2.2012