Oletko tiimisi John Stephen Akhwari?


Lasse Högström, johtaja, palvelutuotanto

Lasse Högström, johtaja, palvelutuotanto

Mexicon olympialaiset 1968, maratonjuoksu. Voittaja Mamo Wolden maaliin tulosta on yli tunti, toiseksi viimeinenkin kilpailija ylitti maaliviivan jo 20 minuuttia sitten. Stadionilla on enää muutama tuhat katsojaa. Pimenevässä illassa maalia kohti etenee yksinäinen hahmo ontuen ja polvi verta valuen.

John Stephen Akhwari oli ollut juoksun voittajaehdokkaita, mutta hän kaatui kesken kisan ja loukkasi itsensä pahasti. Hän ei kuitenkaan keskeyttänyt, kuten 17 kilpakumppaniaan, vaan jatkoi tuskallista taivaltaan ja sai stadionille tullessaan valtavat suosionosoitukset.

Maalissa toimittaja kysyi Akhwarilta, miksei hän ollut keskeyttänyt menetettyään mahdollisuuden voittaa. Väsynyt juoksija vastasi hämillään vapaasti suomennettuna, että ”ei maani lähettänyt minua Mexicon kisoihin, jotta voisin startata maratonille, vaan maani lähetti minut juoksemaan maratonin loppuun saakka”.

Välillä tuntuu, että sekä urheilussa että työelämässä keskitymme pelkästään voittajien ja tähtien juhlintaan. Mikael Granlundin viimekeväisestä taiturimaisesta suorituksesta tehtiin postimerkki ja maali vapautti suomalaisten pelin aina maailmanmestaruuteen saakka. Työelämän ilmaveivi voi puolestaan olla vaikkapa hieno, merkittävä asiakassopimus tai uuden tuotteen tai palvelun onnistunut lanseeraus.

Parrasvalojen takana tehdään erittäin paljon tärkeää työtä, joka ei juuri näy yleisölle tai asiakkaille. Jääkiekossa nelosketjun laitahyökkääjä pääsee harvoin suuriin otsikoihin hattutempun tekijänä. Hänen roolinaan kun voi olla vastustajan tähtipelaajien aisoissa pitäminen. Se onnistuu vain kurinalaisella, pyyteettömällä ja kovalla työnteolla.

Jokaisessa työyhteisössä on omat nelosketjunsa. Ja parhaissa yrityksissä tämä porukka on aivan keskeisessä roolissa menestystä rakennettaessa. He varmistavat omalla osaamisellaan, sitoutumisellaan ja asenteellaan sen, että asiakkaille näkyvä ykkösketju – tyypillisesti myynti – voi voittaa kauppoja. Nämä henkilöt huolehtivat, että annetut lupaukset lunastetaan ja esille mahdollisesti tulevat ongelmat ratkaistaan.

Voittavissa joukkueissa kuten myös menestyvissä yrityksissä jokainen tekee omassa roolissaan parhaansa yhteisen menestyksen eteen. Jokainen myös luottaa toisiin ja arvostaa heidän tekemistään. Tuntuu itsestään selvältä, mutta kuinka usein kuuleekaan, että ”kyllähän minä, mutta kun ne”.

Entä keitä ovat työyhteisösi John Stephen Akhwarit? Niitä, jotka jatkavat sinnikkäästi ja peräänantamattomasti silloin, kun muut ovat jo luovuttaneet. Oletko sinä yksi heistä?

 

Lasse Högström johtaa Fujitsun palvelutuotantoa Suomessa

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 7.2.2012