Vaihdetaan pc omaan pilveen


Kun henkilökohtainen tietokone alkoi yleistyä, se muutti ensin koteihin ja valtasi vasta sitten toimistot. Nyt tietokoneella on liuta notkeita kilpailijoita, joiden valttina ovat helpot sovellukset. Myös henkilökohtainen pilvi yleistyy nopeimmin yksityiskäytössä.

Esa Aho, kehitysjohtaja

Esa Aho, kehitysjohtaja

Personal Computer on muuttumassa Personal Cloudiksi.  Jotkut kytkevät ilmiön jälki-pc-aikakauteen, mutta parempi olisi puhua vaikka omapilven  esiinmarssista.

Uskon, että omapilvi mullistaa tietotekniikan käyttömme niin kotona kuin työssäkin. Henkilökohtainen pilvi vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten jokainen meistä käyttää tietotekniikkaa tulevaisuudessa.

Tulevaisuudessa et ole enää sidottu työpöytääsi. Ei ole enää väliä, mitä laitetta käytät. Tai milloin. Tuottavuus nousee, tekeminen on mielekkäämpää ja mukavampaa.

Henkilökohtainen pilvi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että omat tietosi (käyttämäsi tiedostot, sovellukset, kontaktit, suosikkilinkit, asetukset ja tilatiedot) ovat pilvessä eivätkä enää läppärin uumenissa.

Sovelluksesi ”tulevat vain jostain”. Tyypillisesti ne sisältävät selaimessa toimivan osan ja taustaosan, joka pyörii pilvessä. Et siis enää tarvitse omaan koneeseesi kalliisti ylläpidettävää, isoa ohjelmaa.

Omaan pilveesi otat yhteyden millä tahansa laitteella ja saat käyttöösi oman digitaalisen identiteettisi. Aina. Eri laitteella käytettäessä sovellus voi näyttää vähän erilaiselta, mutta järjestelmä huolehtii, että voit käyttää sitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Väitän, että digitaalisen elämäsi koti on jatkossa pilvessä, ei enää tietyssä koneessa.

Tilanne muistuttaa henkilökohtaisten tietokoneiden alkuaikoja. Niiden käyttö ei alkanut toimistoista. Personal Computerit ilmestyivät ensin koteihin ja vasta sen jälkeen eli 1-2-3:n, multiplanin, wordperfectin ja muiden sovellusohjelmistojen myötä konttorille.

Näin se käy nytkin: monella meistä on jo vapaa-ajan digiminä verkossa. Ja monella meistä on niitä useita, koska tarjolla on monia kotikatuja feisbuukista alkaen.

Henkilökohtainen pilvi purkissa:

  • Käyttäjällä on monta laitetta, joista mikään ei ole toiminnan keskipiste tai välttämätön
  • Pilvi toimii liimana ja alustana, joka vapauttaa käytön fyysisistä rajoitteista
  • Sovellukset nousevat etusijalle, mutta myös laitteiden merkitys kasvaa, kun käyttäjä voi viestiä itsestään valitsemansa laitteen avulla
  • Myös yrityssovellukset muuttuvat helpoiksi ja yksinkertaisiksi – jos sovellus vaatii koulutusta, siinä on jotain vikaa
  • Itsepalvelun merkitys kasvaa

Kyseessä ei ole vain työpöytä pilvessä tai virtualisointi, vaan kokonaan uusi toimintaympäristö. 

 

Esa Aho työskentelee kehitysjohtajana Fujitsun Tulevaisuustoimistossa

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 28.2.2012