Älä jämähdä


Uskalla tarttua uusiin asioihin. Ala vaikka opiskella italiaa tai soittaa saksofonia.

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Aion soittaa Oskar Merikannon kesäillan valssin pianolla äitini 80-vuotisjuhlilla. Soolona. Kahden viikon päästä. Enkä ole soittanut sitä koskaan aikaisemmin.

En ole ylipäätään opetellut pianolla mitään uutta kolmeenkymmeneen vuoteen. Soitan vuodesta toiseen niitä samoja vanhoja kappaleita, jotka opettelin lukioaikoina. Ja joka vuosi repertuaarista poistuu pari vaikeinta kappaletta.

On kiva tehdä tuttuja asioita. Sellaisia, mitkä osaa ja missä on luonnostaan hyvä. Hiihtää perinteistä eikä vapaata.

Silti on hyvä aina välillä kokeilla jotain uutta. Matkustaa junalla Siperian halki Kiinaan. Hypätä benji-hyppy. Ottaa vaihto-oppilas vuodeksi kotiin.

Itse aloitin espanjanopinnot  – espanjaa ripeästi – viime syksynä työväenopistossa. Olen selkeästi ryhmän huonoimpia ja se ottaa luonnolle. Silti tsemppaan, ja vähitellen oppi menee perille. Ryhmä kannustaa – se luo positiivisen paineen näyttää sekä muille että itselle.

Töissä aloin käyttää videoneuvottelua. Ei mitenkään silloin tällöin, vaan lähes päivittäin. Niin firman sisäisesti kuin asiakkaidenkin suuntaan. Sekä kokouksiin että kahdenkeskisiin lyhyisiin juttutuokioihin.

Tammikuussa luin David Eddingsin kolmiosaisen Eleniumin tarun. Ja vaikka asenteeni olikin etukäteen miehisen ennakkoluuloinen, niin tämä fantasiasarja osoittautui lopulta todella mukaansatempaavaksi. Ja irrotti arjesta.

Lisää esimerkkejä: äitini oli kaksi vuotta sitten varma, ettei tule koskaan käyttämään tietokonetta. Isän kuoleman jälkeen koneen käyttö alkoi kuitenkin sujua kuin itsestään. Laskujen maksaminen, meilailu ja lastenlasten elämän seuraaminen facebookista.

Ja nyt sitten tämä kesäillan valssi. Ei ole todellakaan mikään helppo rasti. Sävellaji muuttuu useaan otteeseen ja melodia kulkee pääosin hankalasti yläapuviivoilla.

Kannattaa edetä pienin askelin. Ja kannustaa itseään onnistumisten kautta. Ensin melodia, sitten vasen käsi. Tosin melodiakin siirtyy lopussa vasemmalle kädelle…

Nyt tiedän, että tulen oppimaan kappaleen synttäreihin mennessä. Osaan keskivaiheilla olevan staccato-osuuden jo sujuvasti. Lisäksi mahtipontinen loppuhuipennus sujuu ilman nuottejakin.

Oppiminen vaatii nöyryyttä ja työtä. Mitä enemmän ikää, sitä enemmän työtä se vaatii. Nuorena uuden kappaleen oppi muutamalla soittokerralla – nyt vaaditaan satoja toistoja.

19-vuotias tyttäreni kävi eilen meillä lounaalla. Kerroin ylpeänä pianoprojektistani. Tyttö päätti kokeilla itsekin ja soitti kappaleen pienen harjoittelun jälkeen kutakuinkin kohdilleen.

Toiset vaan osaa paremmin. Soittaa pianoa tai puhua espanjaa. Ei saa masentua – vamos a experimentar!

 

Pasi Lehmus on Fujitsun Tampereen-aluejohtaja

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 20.3.2012