Millainen avatar haluaisit olla tänään?


Kuvittele, että osallistuisit osastokokoukseen riippukeinussa vihreiden palmujen alla, vaikka ulkona on kolea ja sumuisen harmaa alkukevään aamu. Näyttäisit paremmalta kuin koskaan vaikket olisi aamulla kampaan koskenutkaan. 

Kai Pousi, kehityspäällikkö

Kai Pousi, kehityspäällikkö

Pikaviestit ja erilaiset tavoitettavuuspalvelut alkavat jo kuulua yritysten it-osastojen palvelutarjontaan. Maailmalla tutkitaan ja kokeillaan täyttä häkää ryhmätyön mahdollisuuksia, jotka menevät jo paljon pidemmälle.

Tällä hetkellä etäpalaveritarpeet ratkaistaan konferenssipuhelinpalveluilla, kohtalaisen eläviltä tuntuvilla, mutta kankeasti paikkaan sitovilla videoneuvotteluilla tai uudenlaisilla pc-pohjaisilla kokous- ja ryhmätyöpalveluilla.

Yhä harvempi kutsuu enää kollegoita perinteisiin puhelinpalavereihin, joissa ensin jaetaan jättimäiset powerpoint-tiedostot sähköpostitse osallistujille ja sen jälkeen pinnistellään, jotta saataisiin edes jotain selvää puheesta. Nyt niin muodikkaissa livemeetingeissä materiaalin jakaminen onnistuu yleensä hienosti, mutta vieläkin usein äänen laadussa on toivomista, videokuvasta puhumattakaan. Web-kameran sijainti ratkaisee, näkyvätkö toisessa kaupungissa pelkästään työkaverin sieraimet tai sitten pörröinen tukkalaite. Katsekontaktista on turha haaveilla.

Mutta millaisen ratkaisun avulla osastokokoukseen voisi liittyä mistä vain, katseltavaa materiaalia voisi jakaa ja käsitellä visuaalisesti miellyttävässä käyttöympäristössä ja mokoma olisi vielä kohtuuhintainenkin?

Väitän, että virtuaalimaailmojen hyödyntäminen etäkokouksissa ja ryhmätyötilanteissa tuo lähivuosina monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Y-sukupolvelle nämä ovat tuttuja Habbo Hotel- ja Second Life -tyyppisistä viihteellisimmistä ympäristöistä. Silti vasta harva on päässyt niitä kokeilemaan työelämässä.

Virtuaaliseen toimistoon voidaan mallintaa työtila istumapaikkoineen ja neuvotteluhuoneineen tai pitää palaveri vaikka hiekkarannalla. Palavereihin kutsutut henkilöt voivat kulkea luomansa avattaren avulla virtuaalisiin kokoushuoneisiin, joissa he tapaavat muut osallistujat. Esitys esitetään virtuaalisen huoneen valkokankaalle. Virtuaalista toimistoa katsellaan joko tietokoneen näytöltä tai erityisillä virtuaalisilmälaseilla.

Virtuaalisessa työpisteessä istuva henkilö voi myös puhua tai hihkaista toiselle samassa tilassa istuvalle mikrofonin ja luurien avulla – aivan kuin he olisivat fyysisesti samassa tilassa. Materiaalit ja dokumentit löytyvät virtuaalitoimiston hyllyistä, kansioista ja fläppitauluilta. 3d-hahmojen mukana tulevat eleet ja jopa ilmeet. Osallistujat voivat siis näyttää kiinnostuneilta tai kyllästyttyään antaa katseen harhailla muualle kuin puhujaan ja tapahtumiin.

Virtuaalimaailmassa voisin kutsua sinut samaan luovaan työtilaan rakentamaan tälle blogille jatkoa yhdessä ja voisimme työstää sitä isolla porukalla, vaikka kokonaiseksi virtuaalikirjaksi asti.

Milloin sinä olet valmis hyppäämään uuteen virtuaaliseen ulottuvuuteen?

 

Kai Pousi työskentelee kehityspäällikkönä Fujitsun Tulevaisuustoimistossa

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 27.3.2012