Tuhoatko tuottavuuden mobiilipostilla?


Suunnistus on hieno laji. Hyvä suunnistaja tietää, että lukemalla karttaa, valitsemalla oikean suunnan ja miettimällä reittiä ei tarvitse juosta päättömän kanan tavoin. Rauhallisella päättäväisyydellä lopputulos on parempi kuin touhottamalla villisti.

Tommi Rinnemaa, johtaja, infraliiketoiminta

Tommi Rinnemaa, johtaja, infraliiketoiminta

Samaa asennetta on saatava työntekoon, kun pyrimme ratkaisemaan työnteon tuottavuusongelmaa.

Ensimmäisessä, nyt päätökseen saadussa vaiheessa, esimerkiksi älypuhelimesta on tullut osa tietotyöläisen työkalupakkia. Osin sen avulla työnteko on irronnut ajan ja paikan rajoitteista.

Mobiiliposti on tietyillä aloilla itsestäänselvyys. Tehokas työntekijä tuottavuudeltaan optimoidussa organisaatiossa tarkoittaa sitä, että sähköposteihin vastataan nopeasti missä vain, milloin vain.

Moni väittää innokkaasti edelleen, että sähköpostin tuominen kännykkään parantaa aina työnteon tuottavuutta.

Outoa, ettei väitettä kyseenalaisteta.

Hölmön hommaa

Oikeasti tässä ensimmäisessä tehostamisvaiheessa on vasta poistettu ihmisten valveillaoloajasta joutenolo. Sähköposteja voi lukea ja vastauksia kirjoittaa ruuhkassa, hissiä odotellessa tai vaimon vaateostosten päättymistä toivoessa.

Tuottavuus ei kuitenkaan ole sitä, että kirjoittaa yhden lauseen pituisia sähköpostivastauksia kahden minuutin reaktioajalla ympäri vuorokauden.

Hölmön työnteon siirtäminen ulos toimistosta ei ratkaise Suomen tuottavuusongelmaa. Suunnistajat tietävät, mihin jatkuva touhotus johtaa.

Suurin osa ihmisistä tarvitsee tuottavan työn tekemiseksi sekä jonkin verran joutenoloa että rauhallista päättäväisyyttä.

Amerikkalaiset ovat ehtineet tehdä akateemista tutkimusta aiheesta ja todenneet, että jatkuvan kiireen seurauksena turvallisten, aikaisemmin käytettyjen ratkaisujen hyödyntäminen yleistyy. Nopeasti sähköpostiin kirjoitettu vastaus ei tämän perusteella liene se oivaltavin.

Seuraava viisaampi vaihe

Ensimmäinen työnteon tehostamisaalto ei toki ole ollut huono asia, päinvastoin. Oikein käytettynä mobiiliposti ja etätyövälineet auttavat arkea valtavasti. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiselle on loistavat edellytykset. Tietyissä työtehtävissä reaktionopeus voi myös olla lähes ainoa merkitsevä tekijä, eikä oivaltavien ratkaisujen puute ole ongelma.

Silti tilanne on huolestuttava. Mobiiliposti ei nimittäin ole ainoa väline, joka imee arjestamme kaiken joutenolon. Tietotyön kuljettaminen mihin tahansa, milloin tahansa ei ole koskaan ollut teknisesti yhtä helppoa kuin nyt.

Kun joutenolo on poistettu, työnteon seuraava tehostamisaalto vaatii oikeasti viisaampaa työntekoa. Rauhallinen päättäväisyys syntyy, kun työntekijä osaa hallita aikaansa sekä työtapojaan ja kun uusia työvälineitä käytetään oikein. Tällöin tabletit, älypuhelimet, kevytpäätteet ja läppärit miellyttävine käyttöliittymineen poistavat hukkaa työnteosta ja auttavat keskittymään niihin tärkeisiin asioihin, joiden ratkomisen sähköpostin naputtelu hissijonossa ennen esti.

Nyt on hetki aikaa tutkia karttaa.

 

Tommi Rinnemaa vastaa Fujitsun infrastruktuuripalveluista Suomessa

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 17.4.2012