Suomi–Sveitsi – tänään tarjouksessa!


Lätkän MM-kisat alkoivat viime perjantaina. Tänä iltana pelataan Suomi–Sveitsi. Huippukiekosta on hyvä hakea käytännön oppeja bisneksen eri osa-alueille. Lätkävalmentajat ovatkin yhä suositumpia puhujia erilaisissa seminaareissa.

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Lätkä on bisnestä. Seuratasolla ja maajoukkuetasolla. Liput MM-kisojen Suomen-matseihin maksavat 150–200 euroa. Paljon puhutaan siitä, menikö lippujen hinnoittelu överiksi etenkin alkusarjan osalta. Taisi mennä.

Varsinaista kiekkobisnestä MM-kisoissa pyörittää kuitenkin tiukan seulan läpäissyt leijonamiehistö. Valmentajien olennaisin tehtävä onkin koota itselleen paras saatavilla oleva tiimi.

Tänä keväänä Selänne, Koivu ja Nummelin kieltäytyivät kunniasta. Jalonen sai silti kokoon melkoisen nimekkään ja kovan tiimin, joka on sopiva yhdistelmä konkareiden kokemusta ja nuorten tulokkaiden näyttöhaluja.

Valmentaja muodostaa ketjut ja kentälliset tarkkaan. Yhteispeli saman kentällisen pelaajien kesken on avain menestykseen. Joukkuepelissä yhteispeli on paljon tärkeämpää kuin henkilökohtainen taito. Tämä nähtiin viime vuonna monta kertaa, kun Immonen täräytti maaleja Granlundin nappisyötöistä.

Kaikilla joukkueen jäsenillä on oma tehtävänsä. Osa on maalintekijöitä, osa puolustaa. Joku höpöttää, toinen keskittyy peliin. Erilaisia rooleja tarvitaan. Valmentajan tehtävänä on tunnistaa pelaajien yksilölliset vahvuudet ja vahvistaa niitä edelleen.

Valmentaa voi monella tavalla. Vaikka Jortikan möykkääminen pää punaisena tuntuu aivan älyttömältä, se saattaa silti olla juuri oikea tyyli joukkueen ja sen yksilöiden herättämiseen.

Kuka muistaa eilisen mestaria?

Monta valmentajaa vaihdetaan SM-liigassa kesken kauden. Monesti ihmettelen, eikö sama raha kannattaisi sijoittaa esimerkiksi hyvään keskushyökkääjään. Juju on kuulemma siinä, että valmentajaa vaihtamalla vanhat luottopelaajat joutuvatkin yht´äkkiä samalle viivalle kaikkien muiden pelaajien kanssa. Vanhat meriitit nollataan, ja oma asema pitää taas ansaita takaisin uuden coachin silmissä.

Suomi on nyt vaikeassa raossa. Millä ihmeellä säilyttää nöyrän asenteen hallitsevana maailmanmestarina? Kotikisat, tänään vastustajana Sveitsi, torstaina Ranska. Ykkösketjuna Filppula-Koivu-Jokinen. Mitalihan tällä tulee automaattisesti?

Pelottavaa. Markkinajohtaja ajautuu helposti tyytyväisyyden tunteeseen, eikä koe enää tarpeelliseksi tsempata samalla tavalla kuin haastajana. Digital Equipment Corporation hallitsi ylivoimaisesti tietokonemarkkinoita 80-luvun lopulla, kunnes kadotti nopeasti asemansa avoimille unix-ympäristöille ja Microsoft-maailmalle. Entäs Altavista – nykyään ani harva on edes kuullut sennimisestä ylivoimaisesta hakukoneesta.

Tamperelaiselle jääkiekko on tietysti sydäntä lähellä muutenkin kuin MM-kisojen takia. Kautta aikojen -tilastoa johtaa Ilves 16 mestaruudellaan. Heti perässä tulee Tappara 15 mestaruudella. Tapparan viimeinen mestaruus on vuodelta 2003, ja Ilveksen vuodelta 1985…

 

Pasi Lehmus on Fujitsun Tampereen-aluejohtaja.

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 8.5.2012