”Kaikki mitä voidaan keksiä, on jo keksitty”


Kun kyseenalaistat uudet ideat, yritä olla oikeassa. Vai jokohan kaikki mitä voidaan keksiä, on keksitty? 

Kai Pousi, kehityspäällikkö

Kai Pousi, kehityspäällikkö

Historia tuntee lukuisia aikansa merkkihenkilöiden lausahduksia, jotka ovat täysin kyseenalaistaneet uusien asioiden kehityksen tai ideoiden tarpeellisuuden. Kuten nyt vaikka nämä:

”Kaikki mitä voidaan keksiä, on jo keksitty.” – Charles H. Duell, Yhdysvaltain patenttiviraston pääjohtaja, 1899.

”On mahdollista, että tulevaisuuden tietokoneet eivät paina enempää kuin 1,5 tonnia.” – Popular Mechanics, 1949.

”Luulen, että maailmassa on markkinoita ehkä viidelle tietokoneelle.” – Thomas Watson, IBM:n pääjohtaja, 1943.

”Ei ole mitään syytä, miksi jokainen haluaisi tietokoneen kotiinsa.” – Ken Olson, Digitalin perustaja ja pääjohtaja, 1977.

Vastaavia löytyy pilvin pimein – sekä todellisia että jälkipolvien keksimiä. Helppo on jälkiviisaana myhäillä, että väärässä olivat.

Asia on kuitenkin mielenkiintoinen, koska kaikki nuo näkemykset ovat perustuneet silloiseen ymmärrykseen. Tuskinpa kukaan on tahallaan vääristellyt asioita. He eivät vain ole pystyneet näkemään, mihin maailma voisi olla menossa.

Tämän pohjalta onkin houkuttelevaa pohdiskella, millaisiksi jatkossa kehittyvät ne asiat, joista tällä hetkellä yritysjohtajat, teknologistit ja muut visionäärit esittävät näkemyksiään. Miten väärässä ja rajoittuneita nuo visiot tällä hetkellä ehkä ovatkaan!

Vielä arvaamattomammaksi tulevaisuuden näkemisen tekee tietokoneiden laskentakapasiteetin kiihtyvä kasvu. Supertietokoneiden laskentakyky mahdollistaa aiemmin mahdottomien asioiden suunnittelun ja mallintamisen sekä aivan uudet, täysin arvaamattomat innovaatiot. Nyt voi vain ennustaa, että tulevaisuus yllättää meidät.

Tekninen kehitys tulee olemaan huimaa. Kahdenkymmenen vuoden päästä lapsenlapsemme irvailevat, millaisella kivikaudella heidän vanhempansa nuoruudessaan elivätkään. Oli ”älykännykkä”, jonka akkua sai ladata päivittäin, ja kaikki viihdyttivät itseään ampumalla ritsoilla vihaisia lintuja kohti vihreitä possuja. Telkkaria täytyi katsoa lasit päässä, jos halusi nähdä kolmiulotteista kuvaa. Päivän uutiset luettiin paperisesta lehdestä, joka aamulla haettiin postilaatikosta.

Teknistä kehitystä ei voi estää eikä se ole tarpeenkaan, kunhan muistaa, että tekniikka on hyvä renki. Sen tulisi siis auttaa jossakin tarpeessa tai ratkaista jokin ongelma.

Tosin aina ei edes tiedetä, mihin tarpeeseen ratkaisua haetaan, vaan ensin tarvitaan ratkaisu ja sitten huomataan, että meillä olikin tarve.  Harva pari–kolmekymmentä vuotta sitten uskoi tarvitsevansa tietokonetta kotona, mutta nyt olet käytännössä yhteiskunnan ulkopuolella, ellet sitä omista.

KaikkiOnKeksittyMonelle suomalaiselle kesämökki on ainoa paikka, jossa voi irtaantua verkottuneen nyky-yhteiskunnan jatkuvasta teknologian läsnäolosta. Jos ajattelit, että se sellaisena myös pysyy, olet väärässä. Nimittäin jos mökillä on sähköliittymä, kohta itse mökkikin on kytketty internetiin, kuten Ari Oksanen blogissaan pari viikkoa sitten kirjoitti.

Omastakin mökistäni tuli kerralla älymökki, kun sähköyhtiö asensi etäluettavan sähkömittarin. Nyt sähköyhtiö valvoo etäältä sen katkeamatonta sähkönsyöttöä ja käyttöä – ja kohta mökkini kait päivittää statuksensakin Facebookiin? Sitä odotellessa mittarikaappi tarjoaa oivan pesäpaikan.

 

Kai Pousi työskentelee kehityspäällikkönä Fujitsun Tulevaisuustoimistossa.

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 19.6.2012