Kesämökin näkymätön ICT


Mökkiympäristössä tietotekniikan pitää sulautua ja piiloutua sopivasti. Kesä kuvaa hienosti, miten tietotekniikka on muuttumassa.

Tommi Rinnemaa, johtaja, infraliiketoiminta

Tommi Rinnemaa, johtaja, infraliiketoiminta

Kesäloma siirtää monen tietotyöläisen normaalista työympäristöstä aivan toisenlaiseen miljööseen.

Samalla työympäristön välineet  yleensä jäävät pois päivittäisestä käytöstä.  Moni ei kanna mukanaan läppäreitä  saati telakoita, tulostimia, sankaluureja, irtohiiriä ja muita toimiston sinänsä hyödyllisiä oheislaitteita. Perinteinen pöytä-pc on vieläkin kaukaisempi ajatus.

Kevyt tablet-kone vähän helpompi sietää. Jopa tietotekniikkaa karttava anoppi innostui viime kesänä Angry Birds -haasteesta mökki-idyllissä.

Mökillä tietotekniikan pitää sulautua ja piiloutua sopivasti. Kesä kuvaakin hienosti, miten tietotekniikka on muuttumassa:

  • Perinteinen tietotekniikka ja teknologia piiloutuvat yhä tehokkaammin käyttäjältä.
  • Pilvipalvelu siirtää tietojen käsittelyn verkkoyhteyden taakse.
  • Käyttöliittymät kehittyvät miellyttävämmiksi. Käyttäjän ei tarvitse paneutua tietotekniikkaan. Tärkeämpää on kuunnella tai luoda musiikkia, katsoa elokuvia, laatia esitysmateriaalia, kirjoittaa kirjaa tai vaikka laskea tilinpäätöslukuja.
  • Tablet-laitteet ovat olleet hitti parina viime kesänä. Ensi kesänä innostutaan kenties jostain muusta hieman aikaisempaa sujuvammasta ja mökille sopivammasta laitetyypistä.

Emme kuitenkaan vielä elä pc:n jälkeistä aikakautta.

Pc näppäimistöineen, näyttöineen, irtohiirineen ja verkkotulostimineen on tehokas ja kustannuksiltaan järkevä tapa tuottaa ja kuluttaa sisältöä, editoida videoita, tehdä cad-suunnittelua ja käyttää sovelluksia, jotka vaativat poikkeuksellisen paljon paikallista muisti- tai laskentakapasiteettia.

Mökkiläisen ei onneksi yleensä tarvitse olla paikkakunnan tehokkain työntekijä. Kannattaa siis varata aikaa rentoutumiselle ja viihteelle.

Kesä on myös hyvää aikaa totutella tietotekniikan  näkymättömämpään tulevaisuuteen. Ellei sitten teini-ikäinen vaadi sadekelien iloksi huipputehokasta pc-pelikonetta myös mökillä.

 

Tommi Rinnemaa vastaa Fujitsun infrastruktuuripalveluista Suomessa.

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 23.7.2012