Mies ja marjanpoimija?


Tämäkin kesä on saavuttanut eräänlaisen kulminaatiopisteen, Helenan-päivän. Kesää on vielä paljon jäljellä, mutta lomakausi alkaa väistämättä kääntyä lopuilleen. Tässä vaiheessa ei tee mieli katsoa liikaa tulevaisuuteen, joten käännetään katse hetkeksi menneeseen.

Hemminki Sääksjärvi, johtaja, tulevaisuustoimisto

Hemminki Sääksjärvi, johtaja, tulevaisuustoimisto

Lomalla on mukava harjoittaa suomalaisten luonnonvarojen hallittua riistoa vaikkapa kalastamalla tai poimimalla vadelmia, sieniä (erityisesti kantarelleja ja tatteja) ja mustikoita. Ja voihan sitä välillä poimia tennispallojakin.

Mustikoita kippoon napsiessani tuli jostain mieleen sanonta ”oletko mies vai marjanpoimija”.

En osannut aikoinaan hävetä harrastustani, enkä tee sitä nytkään. Keräilytaloudessa kun on se valloittava etu, että siinä näkee oman työnsä tulokset hyvin konkreettisesti. Sama pätee muihinkin perinteisiin tosimiesten harrastuksiin kuten halonhakkuuseen ja patalappujen virkkaamiseen.

Jäin kuitenkin miettimään, miten omassa työssä voisi päästä paremmin nauttimaan työn konkreettisista hedelmistä.

Monilla meistä on tehtäviä, joiden tulokset näkyvät vasta kuukausien tai vuosien kuluttua niiden aloittamisesta. Tehtävän muoto saattaa muuttua matkan varrella niin, että lopputulosten hahmottaminen on todella vaikeaa.

Tämä johtaa helposti siihen, että kaikki ponnistelu tuntuu turhalta. Työn on kaoottista, eikä mikään tunnu valmistuvan, vaikka tämä ei oikeasti pidä paikkaansa.

Niinpä ryhdymme hädissämme näpertelemään vaikkapa sähköpostien parissa. Kotiin on mukavampi lähteä, kun tietää, että kaikki päivän aikana saapuneet viestit on luettu.

Ihmelääkkeitä ei tähänkään asiaan taida olla olemassa. Isommat asiat vain kannattaa pilkkoa pienemmiksi paloiksi. On myös hyvä pysähtyä edes hetkeksi nauttimaan töiden valmistumista.

Näpertelyn kiusausta kannattaa töissä välttää, vaikka siitä saakin hetkellistä iloa. Poimitaan sen sijaan vapaa-ajalla marjoja, hakataan halkoja, juostaan lenkkejä ja tehdään kaikkea kivaa.

PS. Kreikkalaisessa mytologiassa käsittämättömän kauniin Helenan sieppaus käynnisti sodan, joka johti lopulta Troijan tuhoon. Toivottavasti meidän Helenamme pysyvät kotimaisemissa, ja saamme aloittaa elokuun rauhanomaisemmissa merkeissä. Toivotan kaikille lukijoille mukavaa loman loppua ja mutkatonta töihin paluuta!

 

Hemminki Sääksjärvi johtaa Fujitsun Tulevaisuustoimistoa.

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 31.7.2012