Stressaako loma sinua?


Uskoisin, että useimmilla meistä alkoi loma eilen. Suomalaisten lomakuukausi on heinäkuu. Se on selkeä systeemi, toisin kuin loman sisällön suunnittelu.

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Pasi Lehmus, aluejohtaja

Itselläni alkoi myös loma eilen. Neljä viikkoa, koko heinäkuu. Se tuntuu paljolta, ja sitä se onkin. Yhdysvalloissa keskimääräinen vuosiloma on 15 päivää, ja kiinalaisilla vain 10 päivää.

Kahvihuoneissa keskustellaan aina ennen lomakautta siitä, pitääkö loma suunnitella etukäteen vai mennäänkö fiilispohjalta. Minä en suunnittele lomaani lainkaan. Sen suunnittelee vaimoni. Hän paljastaa suunnitelmaa päivän kerrallaan, jotten saisi lomastressiä.

Mökillä saa aikaan

Toinen klassinen lomakysymys liittyy aktiivisuuteen: mitä lomalla pitää tehdä ja mitä saa tehdä.

Itse en vieläkään tiedä, mitä lomaltani haluan. Toisaalta on ihanaa vain velttoilla, lukea hyviä kirjoja, saunoa ja grillata. Toisaalta on älyttömän palkitsevaa tehdä mökillä pieniä askareita ja nähdä konkreettisia tuloksia – korjata laiturin portaat, kiinnittää saunan löystynyt jalkakaide, tyhjentää huussi.

Edellinen pomoni tapasi kysyä minulta aina perjantaisin: ”Mitä olet saanut tällä viikolla aikaan?” Kun aloin kertoa menneen viikon palavereistani, pomo keskeytti toteamalla: ”En kysynyt, mihin olet käyttänyt aikasi. Kysyin, mitä olet saanut aikaan.”

Jos töissä onkin hankala mitata suoria aikaansaannoksia, niin mökillä se on suoraviivaista. Aina löytyy pientä laitettavaa, ja sen tekemisestä tulee hyvä mieli.

Touhuamista ja hauskanpitoa

Mökkielämässä näkee hyvin sukupolvien eron. Anopin on jatkuvasti tehtävä jotain. Laiskottelu on pahasta. Tie anopin sydämeen käy kottikärryjen, lehtiharavan ja moottorisahan kautta.

Lasten osalta tilanne on toisin. Meillä lapset eivät ole koskaan tykänneet mökkielämästä, koska siellä pitää aina tehdä jotain. Miksei voi vaan olla?

Nyt jo aikuistuneet lapset ovat alkaneet uudestaan käydä mökillä. Ja he tuovat mukanaan tyttö- ja poikaystävät sekä täysin uuden mökkikulttuurin. Mökillä pelataan lautapelejä yhdessä. Pelataan korttia. Käydään uimassa. Heitetään mölkkyä. Pidetään hauskaa kavereiden kanssa.

Ja minä, kohta viisikymppinen mies, ihmettelen anopin touhuamisen ja lasten hauskanpidon välissä. Mitä ihan oikeasti haluaisin tehdä lomalla?

Haluan näin lomakauden aluksi kannustaa itseäni ja teitä kaikkia muitakin avoimeen mieleen.

Lomaa voi viettää monella tavalla. Yhtenä päivänä voi tehdä mökille terassin. Seuraavana päivänä voi keskittyä nauttimaan terassilla olutta, samalla vähän grillata ja pelata lasten kanssa Othelloa. Ja sitten voi mennä kaupunkiin pesemään pyykit ja käymään vaikka elokuvissa. Tai Pyynikin kesäteatteriin katsomaan Kuuma kesä ´85.

Tai Särkänniemeen, Plevnan panimoravintolaan, Tammelantorille mustalle makkaralle tai Pyynikin näkötornin munkkikahvilaan.

Taloustutkimuksen keväällä teettämän tutkimuksen mukaan Tampere arvioitiin jälleen Suomen parhaaksi asuinpaikaksi. Jos et satu vielä asumaan täällä, niin tule ihmeessä edes lomalla käymään!

 

Pasi Lehmus on Fujitsun Tampereen-aluejohtaja.

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 3.7.2012