Kohta sinäkin työskentelet ABC-asemalla


Mikä lienee etätyön tulevaisuus? Käperrymmekö kaikki koteihimme vai lähdemmekö reippaasti inspiroitumaan ihmisistä ympärillämme? Kuka perustaisi meille konttori-ABC:n?

Tommi Rinnemaa, johtaja, infraliiketoiminta

Tommi Rinnemaa, johtaja, infraliiketoiminta

Kesäloman jälkeen ihmismieli säilöö tietyt tapahtumat ja pyyhkii toiset muistista. Väheksymättä ABC-liikenneasemien kokemuksellisuutta on yllättävää, että automatkan kahvitauolla näkemäni keski-ikäinen mies on valikoitunut pysyväksi muistikuvaksi.

Kahvikupin lisäksi miehen edessä kahvilan pöydällä oli läppäri, pari pinkkaa papereita, hiiri sekä virtalähde, jonka johto jatkoi matkaansa läheiseen pistorasiaan. Kännykkä oli tietysti miehen korvalla. Siis kaikki syyt olettaa, että työpisteessä kului normaalia kahvikupillista pidempi tovi.

Tätäkö on tietotyön tulevaisuus?

Tutkimusyhtiö Gartner on pidemmälle tulevaisuuteen kurottaessaan ennustanut, että yhä useampi tietotyöläinen tekee jatkossa työtä älykkäänä individualistina. Hän työskentelee pikemminkin itsenäisenä yrittäjänä kuin organisaatioon pesiytyneenä puurtajana. Etätyömahdollisuuksien ansiosta työnteko on irronnut ajan ja paikan kahleista..

Ennustukseen on helppo uskoa. Mutta missä kaikki liikkuvat ja älykkäät individualistit tekevät työnsä?

Yrityspuistoja alkaa olla Suomessakin melkoinen liuta, ja toimitilan vuokraaminen on yksinkertaista. Yhä liikkuvammat työntekijät eivät kuitenkaan tarvitse kiinteää toimistoa kivitalossa. Liian kaukana oleva yrityspuisto ei myöskään auta.

Auto tarvitsee polttoainetta, liikkuva työntekijä tarvitsee rauhallisen työtilan tai neuvotteluhuoneen.

Kysyntä luonee tässäkin tarjontaa. Ehkä liikkuvaa tietotyötä tehdään liian vähän, jotta liiketoiminta olisi vielä tällä hetkellä kannattavaa.

Tietotekniikan kannalta ilmeiset palvelut olisivat joka tapauksessa niin sanottua perustavaraa:

  • Tehokkaat kiinteät ja langattoman verkon tietoliikenneyhteydet
  • Neuvottelupalvelut video- tai puhelinkokoustarpeita varten
  • Dokumenttisäilöt ja kenties varalaitepalvelut
  • Lähi- ja käyttötuki varmistamaan työnteon sujuvuus

Fyysisen tilan toteuttamisestakaan asia tuskin jäisi kiinni. Voi toki olla niinkin, että kahvilapöytä on lopulta ihan riittävä ja edullinen työtila, eikä toimistotilojen tarvitse pirstoutua pitkin niemiä ja notkoja. Tai sitten tarve vain ei ole vielä kohdannut palveluratkaisuaan.

Ansaintamalli lienee haastavimpia ratkaistavia asioita, ennen kuin tietotyöntekijät siirtyvät soveltuvampiin ympäristöihin.

Muutosta odotellessa esitän sille ABC-miehelle pahoitteluni työnteon häiritsemisestä viime heinäkuussa. Lapsilla vain oli aivan liikaa automatkan patoamaa energiaa.

 

Tommi Rinnemaa vastaa Fujitsun infrastruktuuripalveluista Suomessa.

JULKAISTU ALUN PERIN TALOUSELÄMÄN KUMPPANIBLOGISSA 14.9.2012