Teknoskitsofrenia uhkaa


Mikko Laaksonen, Senior Development Manager

Mikko Laaksonen, Senior Development Manager

Meillä kaikilla on monta minää. Sinullakin. Olitpa kuinka aidosti oma itsesi, käyttäydyt eri tavalla eri olosuhteissa. Tämä johtuu monista syistä. Ehkä haluat kunnioittaa muita, pelkäät mokaamista tai haluat antaa itsestäsi tietynlaisen kuvan.

Omassa tapauksessani tämä tulee esiin, jos satun esimerkiksi tekemään etätyötä. Toimistolla päällä on kauluspaita ja housut, kotona työskennellessä t-paita ja verkkarit. Pelkkiä kalsareita ja t-paitaa en ehkä kehtaa myöntää ;-]

Perinteisten roolien lisäksi meille on syntynyt joukko online-identiteettejä, jotka konkretisoituvat eri tunnuksiin. Omistamme tunnukset Facebookiin, Twitteriin, eri sähköpostitileihin, työsovelluksiin, yritysverkkoon ja päätelaitteisiin. Nämä identiteetit voisikin ryhmitellä karkeasti vapaa-ajan sovelluksiin ja työsovelluksiin, joita käytämme tilanteen mukaan eri tavoin.

Monet sovellukset alkavat jo sekoittua keskenään, koska esimerkiksi älypuhelimet synkronoivat tietoja eri palveluiden välillä riippumatta siitä, onko kyseessä kaveri tai työkontakti – tiedostoista puhumattakaan. Samalla identiteetit voivat sekoittua. Työkontaktienhan pitäisi olla LinkedInissä, mutta niitä nyt sitten sattuu olemaan muutama myös Facebookissa… Eikä näitä raaski poistaakaan, kun joku kuitenkin pahoittaa mielensä ja osa kollegoita on kavereita joka tapauksessa.

Tietynasteinen teknoskitsofrenia siis uhkaa. Miten hallita kaikkia näitä tunnuksia, mutta samalla myös pitää kyseiset roolit ja identiteetit fiksusti erillään toisistaan? Tarvitseeko jokainen meistä kohta oman tietoturvakonsultin?

Facebook on ottanut reippaasti roolia ”oman elämämme” tunnushallinnassa. Moniin vapaa-ajan sovelluksiin kuten Foursquareen ja Spotifyhin on voinut kirjautua Fese-tunnuksilla jo pitkään.

Työpuolella vastaavaa, yhtä suosittua tahoa ei ole. Erilaiset pilvisovelluksia tarjoavat toimijat käyttävät omia tunnuksiaan, mutta keskitetty palvelu puuttuu.

Tällainen keskitetty palvelu kuitenkin tarvitaan, ei pelkästään käyttömukavuuden, vaan ennen kaikkea tulevaisuuden integraatioiden ja palveluiden hallittavuuden takia.

Facebookissa sekoittuvat iloisesti työkaverit, muut kaverit ja työnantajan fanisivustot. Tämänkaltainen sekoittelu ei ole kuitenkaan yrityspuolen sovelluksissa sallittavaa. Näin saattaa silti käydä, jos työntekijä vaihtaa työnantajaa, mutta  tunnushallinnassa menee jotain pieleen ja jonkin yksittäisen pilvisovelluksen tili unohdetaankin sulkea.

Ihmiskeskeisyyden periaatteen mukaisesti käyttäjä on aina keskiössä ja teknologia rakentuu käyttäjän tarpeiden mukaisesti sen ympärille. Tämä on visio, johon Fujitsu on sitoutunut. Siksi uskon, että yhdestä pisteestä hoidettu identiteetinhallinta helpottaa palveluiden käyttäjien ja tietohallinnon arkea jo lähitulevaisuudessa.