Kun Joulumuori älynutun neuloi


280x260_kai_pousiJoulu on tulossa ja samainen tuska vuodesta toiseen; mitä hankkisi lahjaksi läheisille. Vaikka lahjojen ostaminen ei joulun päätarkoitus olekaan, niin tavaksi on tullut jotain pientä hankkia. Kun tekniikka on lähellä sydäntä ja ”äly” on päivän sana, niin päätin lähestyä ongelmaa älykkään puettavan teknologian näkökulmasta.

Eli ei muuta kuin googlettamaan älyä päästä varpaisiin.

Vuodenaikaan sopisi villainen älypipo. Monilla eri hakusanoillakaan en kuitenkaan onnistu löytämään yhtään antureita tai muuta elektroniikkaa sisältävää pipoa. Älyvillaa (smartwool) haussa esiintyi, mutta ei niissä mitään teknistä älyä ollut. Sen sijaan älykäs lippalakki löytyi Australiasta. Lippaan on integroitu anturi, joka lukee henkilön aivosähkökäyrää ja tulkitsee siitä, onko henkilö väsynyt ja antaa hälytyksen puhelimeen tai muuhun lähellä olevaan laitteeseen bluetoothin välityksellä. Sitähän voisi käyttää vaikka autolla ajaessa. Mahtava lahja appiukolle…

Seuraavana silmiin osuu tuore artikkeli Sonyn patentoimasta älyperuukista. Tietokone on piilotettu peruukin sisään ja sen avulla pystyy kommunikoimaan muiden älylaitteiden kanssa. Lisäksi laitteessa on navigaattori, kamera ja laserosoitin. Tulevaisuudessa ihmiset navigoivat, tarkistavat verenpaineensa tai vaihtavat esityksessään kalvoja älyperuukin avulla, uskoo Sony. Hmmmm, tässä on kuitenkin ongelma, sillä lähipiirissä ei satu olemaan kenelläkään peruukin tarvetta eikä tuo ole vielä edes kaupallinen tuote.

Viivyn hetken vielä pään korkeudella. Tuskin keneltäkään mediaa seuraavalta on jäänyt huomaamatta Googlen lasit. Näillä lisättyä todellisuutta hyödyntävillä laseilla vain mielikuvitus on rajana, kunhan tarvittavat sovellukset ovat valmiina. Ei epäilystäkään etteivätkö lapset tykkäisi, mutta vaimo on kysymysmerkki enkä antaisi näitä lahjaksi vanhemmalle sukupolvelle. Mutta taas kerran: vaikka lasit on tuotteistettu ei niitä vielä kaupasta saa.

Siirrymme sitten hieman alaspäin. Jälleen tuore artikkeli kertoo Microsoftin kehittelemistä älyrintaliiveistä. Tässäkö lahja vaimolle? Kun esittelyä lukee tarkemmin, olen varma, ettei näitä kannata antaa kenellekään naispuoliselle lahjaksi ainakaan näillä saatesanoilla, jos jotenkin haluaa pysyä väleissä: ”Rintaliivit aistivat myös naisen tunnetusti usein vaihtelevia mielialoja, ja niillä saattaa olla positiivinen vaikutus myös käyttäjänsä elopainoon. Havaitessaan mielialan muutoksen ja potentiaalisen tunnesyömisen lähestymisen, älyrintaliivit lähettävät varoitusviestin käyttäjänsä älypuhelimeen – näin tunnekuohuissa oleva nainen pysyy tehokkaammin poissa jääkaapilta”. Ei tärppää tämäkään.

Entäpä älyvaate, -takki, -pusero, -alusasu? Löydän Tiede-lehden artikkelin vuodelta 2002: ”Älyvaate huolehtii käyttäjästään”. Muutama mainio lainaus sieltä:
Kun urheilija palaa kuumissaan myöhään kotiin ja riisuu data-asunsa, hänen ”ajattelevat” alusvaatteensa voivat pyytää kodin lämmönsäätelyjärjestelmää laskemaan lämpötilaa. Muutaman tunnin yöunen jälkeen yövaatteet havaitsevat, että nukkujan aineenvaihdunta on hidastunut ja lämpötila laskenut. Tällöin ne ilmoittavat lämmittimelle, että lämpötilaa voi taas nostaa”, maalailee Massachusettsin teknisen korkeakoulun”, MIT:n, tutkija Steve Mann nettisivuillaan.

Sekä tämä: ”Kesäteitä ajeleva motoristi voi pian nauttia entistä paremmasta turvallisuudesta ja ajomukavuudesta. Ajopuku varoittaa eteen juoksevista hirvistä infrapunatutkan ja äänihälyttimen avulla ja suojelee iskuilta ilmatyynytekniikalla. Puku pysyy kuivana joka säällä, ja ilmastointijärjestelmä pitää lämpötilan jatkuvasti miellyttävänä. Mikäli matkalla on niin kiire, ettei ehdi hakea helpotusta, puku myös poistaa eritteet ilman häiriöitä.”

Edelleen löytyy artikkeli vuodelta 2004 Digitodayn sivulta: ”Älykkäät pikkuhousut viilentävät alapäätä”. Samoin kuin ylemmän artikkelin tulevaisuuden visiossa tässäkin tapauksessa ”alushousut mittaavat kehon ruumiintoimintoja, lämpötilaa, sykettä ja viilentävät hikisiä paikkoja”. Artikkelissa Pro gradun tekijän Taina Myöhäsen mukaan älykkäät alusvaatteet kykenevät muuntautumaan tarpeiden mukaan tai toimimaan älykkäänä käyttöliittymänä…?

Ja löytyyhän noita älykkäitä vaatteita oikeastikin. Sanomalehti The New York Times listasi kuopiolaisen Myontecin lihastoimintaa mittaavat älyshortsit maailman kolmanneksi edistyksellisimmäksi innovaatioksi. Myontecin shortsit kertovat millaisella teholla vaatteen alla olevat lihasryhmät toimivat. Samalla pöksyt paljastavat esimerkiksi voimaerot eri puolilla kehoa. The New York Times toivoo, että tulevaisuudessa teknologia innostaisi myös tavalliset sohvaperunat lenkille, kun istumalihasten laiskuus olisi mitattavissa. Tämmöiset voisi hankkia, mutta jopa usean tuhannen euron hintalappu hieman mietityttää.

KaiPousi_Blogo_Kuvitus_122013_v5Kello on lähes jokaisella kädessä ja mikä olisi luonnollisempaa kuin yhdistää kelloon ”älyä”. Positiivinen yllätys on, että kaupoista löytyy useamman valmistajan ”älyranneke”. On kellontapaista, jolla luet sähköpostia, testiviestejä ja puhut puhelua. Löytyy erilaisia hyvinvointirannekkeita, joilla seuraat kalorien kulutusta ja liikkumista sekä tietenkin voit jakaa suorituksesi ajan henkeen sosiaalisessa mediassa. Laitteille on yhteistä että ne integroituvat jollain lailla älypuhelimeen. Ensimmäinen varteen otettava kategoria mahdollisesta lahjaideasta!

Sormukset ovat hyviä lahjoja ja aina naisväen mieleen. Siispä älysormus kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. ”Smarty ring” on sormus joka kytkeytyy puhelimeen ja mahdollistaa puheluista, tekstiviesteistä ja sähköpostista ilmoittamisen. Sillä voi myös hyväksyä tai hylätä puhelun, ohjata musiikkia ja käynnistää puhelimen kameran. Mielestäni loistolahja, mutta saatavilla aikaisintaan huhtikuussa 2014.

Entäpä käsineet. Uskon että erilaisia antureilla varustettuja käsineitä löytyisi, jotka hälyttävät kun sormet ovat kylmät, jos käsineiden pitäjä ei sitä itse huomaa. Mielenkiintoinen artikkeli löytyi käsineistä, jotka tulkkaavat viittomakielen. EnableTalk älykäsineet tunnistavat viittomakielen ja lähettävät ne teksti- ja puhekäännöstä varten älypuhelimeen tai johonkin muuhun laitteeseen. Nyt vielä kun osaisi viittoa.

Tokihan perheen taaperoillekin pitää jotain löytyä ja apu löytyy älyvaipoista. Nopeasti tuli eteen parikin vaihtoehtoa. Toinen on kakkahälytin. Tässä hälytin tungetaan vaippaan ja se hälyttää heti kun vaippoihin pursuaa ylimääräistä. Toinen vaihtoehto on brasialainen keksintö ”Huggies TweetPee”, joka twiittaa kännykkään, kun se havaitsee kosteutta vaipassa. Voi pojat, jos vielä olisi vaippaikäisiä perheessä niin tällaiset hankkisin heti.

Jalkoja lämmittämään tarvitaan tietysti älysukat. Startup-yritys Heapsylon hakee rahoitusta Sensoria Fitness Socks -älysukille. Sukat laskevat askeleet, etäisyyden, nopeuden ja tietenkin kulutetut kalorit. Sukat myös kertovat, jos henkilö askeltaa väärin (esimerkiksi ylipronatoi). Pisteenä iin päälle vielä sekin, että sukat ovat konepestävät.

Älykenkiä alkaa myös löytyä. Apple on patentoinut ajatuksen ”älykengästä”, joka seuraa kengän kulumista ja pystyy varoittamaan käyttäjäänsä, milloin hänen pitäisi hankkia uudet kengät. Viime vuonna Yhdysvaltain patenttitoimistoon jätetystä hakemuksesta kertoi Apple Insider. Patentti kuvaa kenkää, jonka sensorit aistivat, milloin kenkä on kulunut niin paljon, että se ei enää tue käyttäjäänsä vaan aiheuttaa enemmän vahinkoa. Käyttäjä itse ei välttämättä tätä muutosta heti aisti.

Hauska artikkeli löytyy vuodelta 2005. BBC uutisoi, että askelia mittaava älykenkä määrää, saatko katsoa televisiota. Jaloissa ollessaan nämä älykengät ovat kuin mitkä tahansa kengät, mutta ne vaivihkaa laskevat käyttäjänsä ottamia askelmääriä. Kengät lähettävät askelmäärätiedon telkkariin kytketylle laitteelle. Mikäli askelia ei ole tarpeeksi kasassa, laite päättelee, että taas on laiskoteltu ja sammuttaa televisiosta virran. Sittenpä ei sohvaperunan auta kuin lenkkeillä lisää, että saa taas lisää televisioaikaa. Mainio keksintö, mutta eipä taida olla tätäkään saatavilla.

Mitä sitten pukinkonttiin päätyi? No rehellisyyden nimissä ei mitään näistä, mutta ehkä ensi vuonna…

Rauhallista ja älykästä joulua kaikille!

1 comment

Add yours
  1. 1
    Tuomas Levoniemi

    Annan ääneni älyrintaliiveille. Mikäs olisi sen kätevämpää nörtille, etta saisi ilmoituksen kumppanin mielentilasta kännykkään. Siinähän voisi tumpelompikin äijä oppia tulemaan toimeen nais(t)en kanssa.

Comments are closed.