Onko sinusta esimieheksi?


280x260_pasi_lehmusEsimieheltä vaaditaan yhä enemmän. Asiantuntemusta, ihmissuhdetaitoja, läsnäoloa, palautetta, tukea. Mietipä osaltasi, toimitko itse (tai toimiiko esimiehesi) allaolevien periaatteiden mukaisesti.

Piittaa 

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen sanoi taannoin puheenvuorossaan, että ”johtajan (esimiehen) kuolemansynnit ovat piittaamattomuus ja puuttumattomuus”. Kuulin esityksen yli kymmenen vuotta sitten, ja se osui kerralla maaliin. Ja on edelleen tärkein ohjenuora omassa esimiestyössäni.

Sinun pitää esimiehenä tietää, mitä tontillasi tapahtuu. Olla kartalla. Et voi olla ”hallinnollinen esimies”, vaan pitää valitettavasti jaksaa paneutua itse asioihin. Se ei useinkaan ole kivaa, mutta se on välttämätöntä. Muuten sinusta ei ole esimieheksi.

Aseta selkeät mitattavat tavoitteet

Käytä aikaa ja paneudu kunnolla tavoitteiden asettamiseen. Mitkä ovat oikeat tavoitteet, mitkä oikeat mittarit ja mitkä oikeat tavoitetasot kullekin mittarille.

Seuraa tuloksia, puutu poikkeamiin

Puutu hyviin suorituksiin, ja puutu huonoihin suorituksiin. Anna kehuja, ja anna rakentavaa palautetta.

Palautteen antaminen on taitolaji. Asuessani Münchenissä 1990-luvulla kollegani totesi kielitaidostani osuvasti: ”Pasi, du hast Verbesserungspotential”. Naapurin pikkutyttö Martina sanoi saman asian suoremmin: ”Pasi, ich habe überhaupt nichts verstanden”.

Fiksu työntekijä odottaa aktiivista tulosseurantaa ja siihen liittyvää palautetta. Hän haluaa, että omalla työllä ja sen tuloksilla on oikeasti merkitystä firman menestymiseen. Tämän edellytyksenä on tietysti se, että olet esimiehenä ylipäätään kartalla asioista.

Auta alaistasi pääsemään tavoitteisiinsa

Esimiehen tärkein tehtävä on auttaa alaistansa pääsemään tavoitteisiinsa. Alainen ei voi delegoida tulosvastuutaan esimiehelleen, mutta esimiehen on kannettava vastuunsa esteiden poistamisesta. ”Miten voisin auttaa, että pääsisit takaisin oikealle uralle?”.

Ole läsnä (tavoitettavissa)

Ole oikeasti läsnä. Joko fyysisesti tai puhelimitse. Paneudu alaisesi asioihin ja murheisiin. Kannusta alaistasi ratkaisuehdotuksiin.  ”Listen, don´t only hear”.

Käsi sydämellä

Itselläni on uusi tiimi, jossa on jäseniä eri puolilta Suomea: Helsingistä, Tampereelta, Jyväskylästä, Turusta, Oulusta, Kotkasta, Kouvolasta ja Joensuusta. Pohdin näitä teemoja ”omille kohilleni” tässä Pendolinossa Tampereelta Helsinkiin.

Pohdipa sinäkin, ihan vilpittömästi. Uusi vuosi on uusi alku.

4 Comments

Add yours
  • 2
   Pasi

   Joo, samaa mieltä. Tulee hyvä fiilis, kun myyjä kysyy autokaupassa: ”Hei, voiks mä auttaa jotenkin”. Samaa pätee esimieheen.

 1. 4
  Pasi

  Tosi hyvää tekstiä. Erityisesti kolahti se, että ”haluaa kokea oman olemassaolonsa että työnsä merkitykselliseksi.” Tämähän pätee laajemminkin koko ihmiselämään, ja suoraan myös työn tuloksellisuuteen ja hyvinvointiin.

Comments are closed.