Datasaurukset heikossa hapessa


280x260_tuomas_levoniemiVapaa-ajattelijan päiväkirjasta, osa 3

Olemme jo nähneet, että pc ei ole it-maailman kehityksen kärjessä. Mobiililaitteet ja niihin liittyvät pilvipalvelut vetävät nyt kehitystä. Alalla kuljetaan niin kutsuttu kuluttajapuoli kärjessä.

Tästä hyvä esimerkki on Windows 8.1, joka tuntuu märältä rätiltä perus-pc-työkäyttäjän kasvoille ja melkoiselta takapakilta käytettävyydelle. Se on kuitenkin odotettua karkkia tabletti- ja kännykkäpuolella.

Oliko strategisesti fiksua niputtaa kaksi näin erilaista maailmaan yhteen on ihan toinen kysymys. Tästä ei taideta olla edes Microsoftissa yksimielisiä.

Maailmalla on lukemattomia yrityksiä, jotka ovat enemmän tai vähemmän eläneet pc:n ja Windowsin ympärille syntyneessä ekosysteemissä, kuten Bill Gates aikoinaan nimitti Windows 7:ää. Voimme olla yhtä mieltä, että pc-ekosysteemi oli merkittävä ja Windowsin monopolistinen asema toi myös tietotekniikka-alalle dynamiikkaa ja liiketoimintamahdollisuuksia, joita ei varmasti olisi syntynyt, jos markkinoilla olisi ollut 10 tasavahvaa ”pc-käyttöjärjestelmää”.

Toki tilanne aiheutti myös haittoja. Kuten sen, että pc ei kehittynyt alustana, vaan uudet versiot käyttöjärjestelmästä olivat enemmän tai vähemmän silmänruokaa. Ainoa vaihtoehto Windows pc:lle oli Applen OSX, mutta siitä ei oikeasti ollut uhkaamaan pc-hegemoniaa. Vaihtoehto leimattiin myös vähätellen taitelijoiden, muusikoiden ja graafisen alan erikoiskoneeksi. Todellinen työ tehtiin perus-Windows-pc:llä.

Tilanne sopi Microsoftille hyvin. Jos minkäänlaista kilpailua ei olisi ollut, Microsoft olisi todennäköisesti pilkottu vuonna 1998 alkaneissa monopolioikeudenkäynneissä. Itse asiassa Microsoft pelasti Applen lähes konkurssin partaalta vuonna 1997 – todennäköisesti juuri tästä syystä. Myös Linux-työasemien avulla toisteltiin, miten kovasti kilpailtu ala oli.

Historiaa sivuava johdanto kertoo, miksi olemme siinä tilanteessa jossa olemme. Historiasta löytyvät syyt, miksi pc:n kysyntä yskii. Jyrkimpien ennusteiden mukaan elämme pc-valtakauden viimeisiä hetkiä. Itse en vielä pc:tä hautaisi, mutta vähintään kriisissä pc- ekosysteemi on.

Perussyyt ongelmiin on nopea listata: vaihtoehtoja on enemmän eivätkä useimmat kuluttajat tarvitse edes pc:tä, koska älypuhelimilla ja tableteilla pärjää ihan hyvin. Nämä laitteet ovat myös usein edullisempia ja helppokäyttöisempiä, kuin täysverinen pc.
Pc:n käyttäjäkunnassa muutos ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä. Selkeä suunta näkyy kuitenkin jo.

On hämmästyttävää, että pc-bisneksen ympärillä on paljon rauta-, softa- ja palvelutaloja, jotka eivät tunnu näkevän muutosta (tai sitten kätkevät sen, että näkevät). Näiden yritysten yhteinen nimittäjä on koko. Mitä suurempi yritys, sitä kovempaa se pitää vanhasta maailmasta kiinni. Vaikka näkisi selvästi olevansa kuilun reunalla. Oman vanhan liiketoiminnan kannibalisointi näyttää olevan myrkkyä.

Alan menestyjä Apple on julkisesti sanonut, että heille ei tuota ongelmia buustata tablettimyyntiä, vaikka se vähentäisi Applen pc-myyntiä. Muutoksessa tämä on ainoa oikea tapa selvitä, koska kutistuvilla markkinoilla ei riitä tilaa kasvulle ja kaikille vanhoille pelureille. Suuria irtisanomisia on varmasti jatkossa tulossa lisää, jos pidetään kiinni nykylinjasta. Toisaalta isojen ongelmat luovat uusia markkinoita pienille ja ketterille yrittäjille.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että suurikin voi pärjätä. Vanhaa linjaa ei tarvitse kertaheitolla romuttaa. Rinnalle voi ottaa uuden tuote- tai palvelusetin, jolloin asiakkaat voivat päättää, kumpi pärjää jatkossa. Iso myös pystyy integroimaan ”vanhanmalliset” palvelut ja yhdistämään ne uusiin käyttäen älykkäästi kertakirjautumis-, väylä- ja itsepalveluratkaisuja.

Uuden ja vanhan maailman yhdistäminen on sellainen palvelu, jota miehen ja koiran mikroyritykset eivät voi tarjota. Uskon, että kuvatun kaltaisella hybridiratkaisulla on kysyntää, mutta kenellä olisi riittävästi näkemystä ja rohkeutta panostaa tällaiseen alustaan?

Panostus ei ole loputonta tehostamista ja säästämistä vaan sitä, että tarjotaan oikeasti jotain uutta. Vanhan varassa ei voi mennä ikuisesti eteenpäin. Perälauta alkaa vuotaa rankasti, jos uutta ei painokkaasti mietitä ja kehitetä.

Paluuta vanhaan ei ole. Olemme valintatilanteessa: sopeudu tai kuole. Useita datasauruksia tulee kuolemaan. Nyt voimme vain arvailla, mitä yrityksiä ne ovat.

3 Comments

Add yours
    • 2
      Tuomas Levoniemi

      Olet täysin oikeassa. Microsoft ei välttämä ole tässä porukassa pahin dinosaurus. MS on kyllä huomannut, että ajat muuttuvat ja on mielestäni muuttanut laivansa suuntaa aivan oikeaan suuntaa. Blokissani tarkoitin enemmänkin että MS:n ekosysteemissä elävät IT- talot eivät tunnu osaavan muuttua edes siihen suuntaa, jonka MS- osoittaa. Puhumattakaan että olisi laajempaa näkemystä siitä mitä uusia nousevia ”ekosysteemejä” on. Nythän kaikki rummuttavan omansa puolesta. Uskon kuitenkin että jo lähitulevaisuudessa. Tulee palveluita, jotka niputtuvat yhteen eri toimittajien parhaat palat. Asiakkaat voivat siten valitan rusinat pullasta yhtenäisen hallinnan ja autentikoinnin avulla.

Comments are closed.