Älykello patistaa lenkille


280x260_kai_pousiEdellisessä blogissani etsin älykästä joululahjaa, mutta yhtään esittämistäni tuotteista ei lopulta pukinkonttiin päätynyt. Jokin kipinä jäi kuitenkin kytemään ja pakkohan jo ammatillisessa mielessä oli päästä jotain tällaista älykästä teknologiaa testaamaan.

Pikaisen analyysin jälkeen päädyin älykelloon, joita oli suoraan kaupasta kohtuuhintaisina saatavana. Sille löytyy myös vertailukohta perinteisestä kellosta, eikä testaaminen vaadi ylimääräisiä järjestelyjä.

Testailtavaksi laitteeksi valikoitui Samsungin Gear siksi, että taskussa sattui olemaan puhelimena Samsung Galaxy S3. Kun kyseessä on ”kello”, niin ensin huomio kiinnittyy ulkonäköön. Valittavana oli kuusi eri väriä, päädyin ruskeaan rannekkeeseen. Itse laite on metallinhohtoinen.

Tilaus

Ja ei muuta kuin tilaus sisään. Sen jälkeen lueskelin esittelyä tarkemmin: yhteensopiva Galaxy Noteen, muihin malleihin päivitysten kautta. Auts, soitto Samsungin tukeen josta varmistui, että tuki Gearille tulee Android version 4.3 mukana S3-puhelimeeni. Onneksi sitä oli jo alettu jakaa muualla maailmassa S3:siin, joten eiköhän se Suomeenkin lähiaikoina ilmaantuisi. Ja ilmaantuihan se – sopivasti juuri ennen Gearini saapumista.

Toimitus

Lapsenomainen into heräsi, kun paketti saapui, vaikka tiesinkin sisällön. Oli mielenkiintoista tutkia, millaisessa paketissa kello tulee. Onhan perinteinen kello hyvin esteettinen esine, ja yleensä ainakin arvokkaammat kellot tulevat kauniissa, pehmustetussa laatikossa.

Tässä tapauksessa ensikokemus ei yltänyt samalla tasolle. Päältä laatikko oli hyvän näköinen, mutta sisältä arkinen ja pahvinen.  Toisaalta se on ympäristöystävällisempi kuin moni muu kellolaatikko, ja sisältö tietenkin on tärkein.

Käynnistys

alykelloMitä sieltä sitten paljastuukaan: tietenkin itse kello, laturi ja jokin muovihäkkyrä. Insinööri ei ohjeita lue vaan aloittaa käyttöönoton intuitiolla.

Ensimmäinen ero vanhaan kelloon tulee esille: kello täytyy käynnistää. Sivusta löytyy pieni nappula, siitä siis painetaan. Tuttu Samsungin logo tulee näkyviin ja alkuasetuksissa kello täytyy ”parittaa” puhelimen kanssa. Tässä kohtaa joutuu insinöörikin vilkaisemaan ohjeeseen. Jotta kello toimisi puhelimen kanssa, täytyy puhelimessa olla ladattuna Gearia varten ohjelmisto.

Ohje neuvoo koskettamaan puhelimella kelloa (tai näin siis luulin lukeneeni), jolloin NFC:n kautta aktivoituu latauslinkki Gearin ohjelmiston lataamiseen puhelimeen. Näin teen, mutta mitään ei tapahdu.

Tarkistan, että puhelimessa on aktivoituna NFC ja kokeilen uudelleen – onnistumatta.
Ohjeen tarkempi tutkiminen paljastaa, että paketista löytynyt muovinen häkkyrä on latausteline, ja puhelimella pitääkin koskettaa sitä eikä kelloa. Niinpä niin, ohjeiden kunnolla lukemisesta olisi joskus hyötyä.

Päivitys

Nyt aktivointi onnistuu ja sovellus asentuu puhelimeen ongelmitta. Puhelimen ja kellon paritus onnistuu myös kuten pitääkin. Mutta  kuten nykypäivänä lähes minkä tahansa kodin viihde-elektroniikan käyttöönotossa, pitää rasittavasti ensimmäiseksi päivittää ohjelmisto. Tuttu Android-robotti ilmaantuu kellon näytölle ja päivitys alkaa.

Lataus

Sen jälkeen tekee jo mieli päästä kokeilemaan, mutta ei sittenkään. Laite on ladattava. Asetan kellon lataustelineeseen, johon kytketään laturi. Tässä älykello eroaa merkittävästi perinteisestä. Vaikka lähes kaikissa nykyaikaisissa rannekelloissa käytetään paristoa, niiden kestoikä on kuitenkin vuosia. Gearia olen joutunut lataamaan vähintään joka toinen päivä.

Testaus

Lopulta koittaa hetki jolloin pääsen pujottamaan kellon ranteeseeni ja testaamaan sen älykkyyttä. Kello on tyylikäs: teräksinen kuori ja tasaisen musta näyttö. Useampi henkilö on spontaanisti sanonut, että ”sullahan on hieno kello, mikä se on”.

Kellon näyttötaulu on pimeänä, kun sitä ei käytä. Vasta liike aktivoi näytön. Tästä seurasi se, että yöllinen käden heilautus sai taulun loimottamaan kirkkaana ja herätys oli varma. Kahden yön jälkeen en enää pitänyt kelloa öisin ranteessa.

Käyttö

Laitetta ohjataan pyyhkäisemällä kosketusnäyttöä eri suuntiin tai näpäyttämällä yhdellä tai kahdella sormella. Logiikka on selkeä ja sen oppii helposti.

Kellotauluksi voi valita erilaisia kellotyyppejä. Tarjolla on useampi analoginen tai digitaalinen näyttö erilaisilla, samaan aikaan näkyvillä lisänäytöillä kuten askelmäärä, toisen vyöhykkeen aika, sää ja kalenteri.

Oletuksena kellossa on alle kymmenen sovellusta, muiden muassa askelmittari, sää, puhemuistio, mediaohjain, ajastin, kamera, etsi laitteeni ja puhelinohjaustoiminnot. Olo on kuin Maxwell Smartilla, joka puhui kenkäpuhelimeen.

Lisää sovelluksia kelloon voi ladata puhelimen Gear Manager -sovelluksella. Kaikki toiminnot, jotka vaativat nettiyhteyden tarvitsevat sovelluksen puhelimeen. Itse asensin muun muassa Vivino- ja Zite-nimiset sovellukset.

Vivino on sovellus, jolla otetaan kellon kameran avulla kuva viinipullon etiketistä. Kuvan perusteella pilvisovellus tunnistaa kyseisen viinin ja näyttää sen arvion. Tietenkin otin työpöydälläni olevasta pahvisesti kahvimukista kuvan ja testasin mitä siitä sanotaan.

Sovellus kertoi, ettei automaattisesti pystynyt tunnistamaan kyseistä tuotetta ja oli siirtänyt tunnistuksen Vivinon tiimille. Hetken kuluttua tuli viesti kelloon, että Vivinon tietokanta sisältää noin miljoonan viinituotteen tiedot, mutta ei virvokkeita, kahvia tai oluita. Oikean viinietiketin se tunnisti välittömästi. Jatkossa siis pääsenkin brassailemaan laajennetulla viinituntemuksellani.

Zite taas on uutispalvelu. Ensin määritellään kiinnostavat aihealueet. Sen jälkeen sovellus näyttää uusimmat artikkelit kyseisiltä alueilta.

Jään kuitenkin kaipaamaan mahdollisuutta lukea uudet sähköpostiviestini ja kalenterini. Kello osaa näyttää kalenterin ja sähköpostit, mutta se lukee niitä vain Androidin omasta sovelluksesta. Meillä sattuu olemaan käytössä erillinen sähköpostisovellus, josta viestit eivät uikaan kelloon.

Tekstiviestit kyllä toimivat, ja niihin pystyn vastaamaan valmiiksi laadituilla vastauksilla. Suosikkini on ”OK”.

Kellon puhelinominaisuudet ovat myös jääneet melko vähälle käytölle. Laitteella pystyy sekä soittamaan että vastaamaan. Toiminnon huono puoli on se, että vastapuolen ääni kailottaa kellon kaiuttimesta ja ainakaan työpaikalla ei ole mukava puhua kaikkien kuullen. Toisaalta en ole testannut, josko bluetooth-korvakuuloke toimisi rinnalla.

Toinen vähälle käytölle jäänyt ominaisuus on S Voice -puheohjaus. Periaatteessa puheella pystyy esimerkiksi soittamaan ja vastaamaan puheluihin, kysymään säätä, kirjoittamaan tekstiviestejä ja asettamaan hälytyksiä. Käytännössä kuitenkin tuntuu tosi tyhmältä puhua kellolle ja yrittää epätoivoisesti saada se soittamaan kenellekään suomalaisen nimen omaavalle henkilölle. Sehän ei osaa suomea.

Puhelimen etähaku on hyvä ominaisuus . Enää ei tarvitse pyytää kaveria soittamaan puhelimeen kun se on hukassa, vaan puhelimen saa hälyttämään etänä, kunhan se on bluetoothin kantaman päässä.

Toisaalta kello osaa ilmoittaa kun se on joutunut puhelimesta bluetoothin kantomatkan ulkopuolelle. Tästä oli apua, kun kerran unohdin puhelimen autoon. Normaalitilanteessa olisin huomannut unohduksen vasta sisällä, mutta nyt ranteessa tuntui värähdys parinkymmenen metrin päässä autosta.

Askelmittari on liki pakollinen ominaisuus sensoreita sisältävälle rannekkeelle. Valmis sovellus laskee askeleet ja poltetut kalorit. Myös monipuolisempia sovelluksia on tarjolla. Olin luullut, että kävelen päivän aikana paljon, mutta pieleen meni. Työpäivän aikana mittariin on kertynyt noin 3 000 askelta. Siitä on vielä pitkä matka suositeltuun 10 000 askeleen päiväkiintiöön. Pakko myöntää, että sitä saa mitä mittaa. Laite on lähes pakottanut tekemään ylimääräisen iltalenkin koiran kanssa.

Kokemukset

No, mitä tästä kaiken kaikkiaan on jäänyt mieleen.

Gear on hauska laite, jos tykkää elektronisista vimpaimista. Jatkuvan lataamisenkin kestän teknoilumielessä. Mitään uutta kovin mullistavaa laite ei ole varsinaisesti vielä tuonut, paitsi ylimääräisiä kävelylenkkejä koiran kanssa.

Uskon kuitenkin, että lähitulevaisuudessa ranteessamme on entistä älykkäämpiä laitteita, jotka yhdistävät ajannäytön, informaatiopalvelut, puhelintoiminnot, henkilökohtaisen terveyden seurannan ja turvallisuuden.

Erikoisuuden tavoittelijat pitäytyvät sitten edelleen vanhassa retrorannekellossa.