M2M-maailmassa jääkaappi tutkii tunnetilojasi


antti_kMahtaako jääkaappisi rupatella omin nokkinensa netissä? Entä jos se yön pimeinä tunteina muuttuu ystävällisestä ravinnon säilyttäjästä jääkylmäksi värkkibotin (thingbot) jäseneksi ja hyökkäilee vaikkapa taloyhtiön muiden kodinkoneiden kimppuun…

Mistäs sen tietäisit? No ehkä ei sentään vielä mutta kenties kohta. Pari kuukautta sitten Proofpoint uutisoi maailmanhistorian ensimmäisestä laajamittaisesta kyberhyökkäyksestä, jossa yli 100 000 hakkeroitua kodinkonetta lähetti 750 000 spämmipostia verkkoon. Joukossa oli reitittimien ja multimediapalvelimien lisäksi televisioita – ja ainakin yksi jääkaappi.

Viime vuodet on kovasti julkituotu seuraavaa suurta elämäämme vaikuttavaa murrosta, joka liittyy jokapaikan tietotekniikkaan ja asioiden ja esineiden eli värkkien internettiin IoT:hen (internet of things).

Konekommunikoivat M2M-järjestelmät (machine to machine) ovat jo vuosia liittäneet yhteen etäällä sijaitsevia teollisia prosesseja, koneita ja mobiileja laitteita yritysten analytiikka- ja valvontasovelluksiin sekä liiketoimintaprosesseihin. Näissä järjestelmissä M2M:n jälkimmäinen ”machine” on tähän mennessä ollut tiedonkeruu- tai liiketoimintasovellus, joten ei se konekommunikaatio aivan sananmukaisesti ole machine-to-machine’ä vielä ollut.

Värkkien IoT:ssä laitteet – kiitos pikkuriikkisten sensoreiden ja komponenttien kasvaneen kyvyn prosessointiin ja kommunikointiin – alkavat yhä useammin keskustella myös keskenään ja havainnoida lähistölle ajautuvia ihmisiä ja heidän tilatietojaan. Näin ne pystyvät tekemään omia analyysejään itsestään, ympäristöstään ja mahdollisista palveltavista ihmisistä.

Lähestymme siis todellista M2M:ää ja sitä, että värkkeistynyt ympäristömme osaa välittömästi ja autonomisesti muokkautua tarpeidemme mukaisesti – olivatpa nuo tarpeet sitten todellisia tai tuon ympäristön eli palvelun tarjoajan meille räätälöimiä.

Suomelle värkkinetti on todella varteenotettava kestävyysvajeen kiinni kursija.
Kiirus rupeaa tässäkin tulemaan. Tilastojen valossa USA on ainakin M2M:ssä Eurooppaa edellä eivätkä Pohjoismaatkaan aivan kärjessä ole. Mutta ennusteet ovat aivan mahtavia ja odotusarvot taivaissa.

Paras löytämäni arvio on GSMA/Machina Researchiltä: vuonna 2020 yhdistetyn elämän (connected life) vaikutus globaalin talouteen on 4,5 triljoonaa dollaria, josta Euroopan osuus on 1,12 triljoonaa. Tulevaisuuden sote-kärhämöitä suoristanee tieto siitä, että avustetun elämisen (assisted living) ja kliiniseen etämonitoroinnin (clinical remote monitoring) sovellusten markkina-arvo tulee vuonna 2020 olemaan sellaiset 620 miljardia dollaria. Ja yhdistetyillä autoillakin (connected cars) liikevaihtoa syntyy 600 miljardia. Massiivisesti voitettavaa Suomen uudelle ict-teolliselle nousulle!

Palatakseni jääkaappiin, olemme vielä ainakin hetken turvassa: Symantec kertoi tammikuussa, etteivät löytäneet ei-windows koneita, kuten jääkaappeja, mainittujen IoT-spammien lähettäjiksi. Toisaalta muutama päivä sitten sama firma raportoi, että uusi linux-matonen on löytynyt reilusta 30 000 ip-osoitteesta. Näistä 38 % näyttäisi olevan IoT värkkejä. Mato kuulemma haalii virtuaalikolikoita; pari sataa euroa on globaalisti jo kasassa.

Tarkkailkaamme siis, etteivät jääkaappimme yhtäkkiä rupea lähettelemään kolikoitamme jonnekin poies. Ja muistakaamme päivittää jääkaapin virustorjunta säännöllisesti, esimerkiksi viikoittaisten ruokaostosten yhteydessä. Ettei madot rupea ryömimään tuoretavaran joukossa.

  • Antti Kytömäki työskentelee Fujitsun Nordic -organisaatiossa pääarkkitehtina vastuualueenaan sovellusten modernisointi ja uusien pilvistyvien palvelujen kehittäminen. Jälkimmäisiin liittyy Antin into värkkien internettiin (IoT), konekommunikaatioon (M2M) ja big dataan.