Luomusovellus lähituottajalta?


esa_a3Pilven myötä on yleistynyt usein termillä good-enough leimattu ohjelmistopalvelu, joka täyttää sopivasti jonkin yleisen tarpeen. Vanha kunnon one-size-fits-all. Yhden koon sukkahousut.

Voisinko olla riittävän tyytyväinen johonkin, joka sopii monille, mutta ei kenellekään erityisesti? Satisfied-enough customer?

Hmm. Ei ole tämäkään näin mustavalkoista. Kyseessä lienee erilaisia harmaan sävyjä. Johonkin käyttöön tarvitaan täysin itselle viritetty ja toiseen sopii valmispaketti.

Muutos on kuitenkin tosiasia, valmiita SaaSsina pilvestä hankittavia palveluita hankitaan yhä enemmän ja enemmän sellaisiinkin tarpeisiin, joita ennen pidettiin täysin yrityskohtaisina.

Onneksi on mahdollista myös usein yhdistää asioita ja tuottaa asiakas- ja tarvekohtaisesti viritettyjä ratkaisuja pilvimallilla. Näin saadaan hyötyjä yhdistettyä. Tärkeintähän on saada itselleen sopivin ratkaisu ongelmaan kustannustehokkaimmalla tavalla, myös pitkäjänteisesti ajatellen.

Kaksi erilaista tapaa erottuu omilleen:

  1. Yhdistetään valmiita palveluita räätälöiden ja käyttäen jotain sopivaa pilvessä olevaa ohjelmistoa ohjauskeskuksena. Konfiguroidaan valmissovellukset toimimaan yhdessä omaan käyttötapaan tehdyillä ja tietenkin mobiilisti toimivilla käyttöliittymillä. Parhaimmillaan näin saadaan jopa ilman varsinaista koodausta hyvinkin erilainen, täysin omaan käyttöön sovitettu ratkaisu. Joka on lisäksi nopea säätää muuttuvien liiketoiminnan tarpeiden mukaan ja on käyttökustannuksiltaan edullinen. Ei sisällä omia kalliisti ylläpidettäviä tai erikoisosaamista vaativia sovelluksia tai niiden osia. Tällainen keskitin on esimerkiksi täysin pilvipohjainen, vakioituja rajapintoja käyttävä RunMyProcess.
  2. Käytetään pilvestä nopeasti käyttöön otettavaa vakioalustaa, jota voidaan aluksi ajaa vaikka sellaisenaan, mutta johon voidaan lisätä erillisiä itselle sovitettuja paloja. Tämä sovittaminen voidaan usein tehdä vielä ilman ohjelmointia, vain konfiguroimalla. Hyviä esimerkkejä tämäntyyppisistä ovat Fujitsun NetCommunity-julkaisualusta tai Sinisen Meteoriitin Valo, SharePointin päälle rakennettu intranet käytettynä Fujitsun Cloud OS -pilvestä Suomessa. Azure-tason automatisointi, mutta luomuna.

Kun edelliset vielä tulevat lähituottajilta, niin saavutetaan melkoisen ihanteellinen tilanne. Tekijät tiedetään, joten muutosten, parannusten ja korjausten toteuttaminen on nopeaa. Vastuunottajaa ei tarvitse pallotella, koska hänet ja jopa itse tekijänkin voi tavata ihan kasvokkain ja keskustella useimmiten vielä kotimaisella kielellä. Silti palvelut tulevat pilvestä ja kaikki edut ovat sen mukaiset. Räätälöinti ei ole edes kallista, koska tarvittava työmäärä jää automatisoinnin ja kehittyneiden välineiden johdosta pienemmäksi kuin perinteisesti tekemällä kokonaan uutta.

parsaa2

Ja muuten luomuruoka on parempaa kuin pitkään matkustanut ja varastoitu määrän mukaan optimoitu teollinen ruoka. Se ei tietenkään ratkaise maailman ruokaongelmia tai terveysongelmia – sen ravintoarvot eivät välttämättä poikkea merkittävästi massatuotannosta – mutta se on hyvää. Enää noin kuukausi odottelua, niin saa omasta maasta parsaa, jonka maku on jotain ihan muuta kuin kaupan vastaava, joka sekin on hyvää. En silti usko, että ihan itse koodattu sovellus on paras vaihtoehto.

Categories