Kahvia ja pakkopullaa

Kahvia ja pakkopullaa


PetriHeinalaMuistatteko vielä vanhoja hyviä aikoja?

Neuvotteluhuoneessa oli kahvit ja pullat valmiina. Neuvottelussa ei ollut mukana häiriötekijöitä, älypuhelimia, tabletteja tai kannettavia. Jos muistiinpanoja tehtiin, niin ne hoidettiin kynällä ja paperilla. Esitysteknologia oli helppoa ja toimivaa, seinätaulu ja tussi tai liitu. Kaikki olivat samassa huoneessa, kun ei ollut videoneuvottelun mahdollisuutta.

Oliko sittenkään ennen kaikki paremmin?

Minut asiaa pohtimaan herätti Esko Valtaojan ”Esitys kaikesta” Fujitsu World Tour – tapahtumassa. Hetken pohdittuani huomasin, että moni asia on todellakin muuttunut paremmaksi ja ennen kaikkea helpommaksi. ”Häiriötekijöillä” (älypuhelin, tabletti tai kannettava) voi hoitaa lähes kaikki neuvottelun tarvitsemat asiat ja toiminnot.

Cinnamon Bun

Ajattelutapa ja asenne ratkaisevat!

Tarkemmin muistellen vanhojen hyvien aikojen palaveripullat olivat usein pakkopullaa ja kahvi aina samaa Juhla Mokkaa. Välillä olisi tehnyt mieli pientä suolaista ja lattea. Neuvottelukumppani olisi oikeasti halunnut teetä ja juustoleipää. Kaikille oli kuitenkin tarjolla samaa tarpeista ja mielihaluista välittämättä. Usein jäi tarjottavaa paljon yli ja pullaa meni hukkaan.

Pakkopullan ongelma meillä Fujitsulla on ratkaistu Fazerin kahvilalla neuvottelutilojen yhteydessä. Tarjottavat haetaan ennen palaveria ja jokainen saa mitä haluaa, niin laadullisesti kuin määrällisestikin. Ei synny hukkaa.

Tietoturva on nykyisin meille vastaavaa pakkopullaa. Hankitaan teknisiä tietoturvaratkaisuita ja uskotellaan itselle, että kaikki on nyt hyvin. Ratkaisut eivät kuitenkaan vastaa kaikkiin tarpeisiin ja ovat usein yliampuvia eli rahaa menee hukkaan.

Ongelma on ratkaistavissa ajattelutavan ja asenteen muutoksella. Tietoturvaympäristön pitää elää mukautuvasti liiketoiminnassa. Kahvilan tarjooma pidetään kunnossa ja tuoreena. Sieltä valitaan tilanteen ja tarpeen mukaan palveluita käyttöön.

Pessimisti ei pety!

Tämäkin on totta, mutta tällä asenteella eivät asiat kehity ja maailma ei muutu paremmaksi. Ratkaisut löytyvät yllättävän helposti, kun käännetään ajattelutapa ja asenne positiivisemmaksi. Uudet ratkaisut avaavat uusia mahdollisuuksia.

  • Petri Heinälä toimii Fujitsun strategisessa tarjoamakehityksessä palvelukehityspäällikkönä. Tietoturvallisuuden ja liiketoiminnan joustava yhteiselämä on yksi Petrin tavoitteista.