Voiko Dronella siivota?


EsaAho2Tunnustan. Olen Nimetön Välpisti. Pidän kaikista erilaisista laitteista ihan niiden itsensä takia ja kaikkein hienointa on, jos niitä pääsee vielä kunnolla säätämään – edelleen ihan vain säätämisen vuoksi. Onneksi elämässä on rajoitteita ettei tämä ominaisuus keuli liikaa.

Tietysti itsestään selvänä rajoitteena on Raha. Mutta kaikkein selkein ja useimmin eteen tuleva rajoitin, jota vastaan hankkimishalut hakkaavat, on kuitenkin hifisti-piireistä tuttu hellasäro. Se kun toimii myös yleisesti kaikille ns. turhille sähköisille tai polttomoottoroiduille vehkeille.

Osin tästä syystä esimerkiksi omat robottini näyttävät keskittyvän kodin puhtauteen. Viikonloppuna tuli hankittua imurirobotin seuraksi ikkunanpesurobotti. Vekkuli vehje. Mennä heiluu ympäri ikkunaa ihan itsestään. Jos on paljon isoja ikkunoita, niin puhtaus (siis nk. business outcome) tulee helpommin. Todennäköisesti joku kuoppa tuossakin vehkeessä on, kuten kaikissa uusissa jutuissa. Se selvinnee jatkossa.

Tällaisissä innovatiivisissa laitteissa on liiketoiminnan kannalta yksi mielenkiintoa herättävä juttu: Ne tulevat useimmiten puskasta eli tekijäfirma ei ole kyseisen alan tunnettuja globaaleja jättejä vaan tekijänä on joku pieni tai pienehkö yritys, joka on keksinyt uuden näkökulman tuttuun asiaan. Tyypillinen Market Disruptor. Näiden yritysten tai laitteiden syntytarinat kannattaa muuten lukaista. Voi vaikka oppia jotain.

Pölynimureissahan Dyson tuli aikanaan markkinoille pussittomuudella. Ostin tietysti sellaisen. Myyntilupaus oli aivan vastaansanomaton. Toimi alkuun hienosti ja edullisesti, mutta sitten sen sisään pesiytyneestä hajusta ei päässyt millään eroon, imuteho väheni ja hirveän sotkun aina synnyttävä säiliön tyhjennys ärsytti hankkimaan perinteisen pussillisen imurin uudelleen.

Imureiden toinen viime vuosien uusi juttu on tietysti robotti. Täysin uusi vempainluokka, jossa Neato näyttää voittavan järjestään kaikki testit. Sellainen piti tietysti hankkia. Hyvä vehje, tekee mitä lupaa, mutta akkujen kulutus tekee käytöstä melkoisen hintavaa. Ja vieläkään niin sanotut perinteiset imurimerkit eivät ole innostuneet roboteista.

Kaipailen imuriin kameraa ja netin kautta ohjausta, niin voisi ajella ja katsella, että kotona kaikki hyvin. Selvä turvallisuustekijä. Se olisi todennäköisesti myös hauskaa. Ohjelmointirajapintakaan ei olisi huono juttu. Sellainen imurirobotti markkinoilta jo löytyykin. Kestäisivätköhän sen akut paremmin?

Mutta Dronella kun ei vielä voi siivota, ajaa nurmikkoa tai leikata kuusiaitaa, niin sellaista en omista. Robottiruohonleikkuri pihaan jossain vaiheessa vielä ilmestynee.

”There are 10 types of people in the world: those who understand binary, and those who don’t.”

1 comment

Add yours
  1. 1
    Tuomas Levoniemi

    Dysonin imurin mukana pitäisi myydä 50 L säiliöllä varustettu paineilmakompura. Olen havainnut, että se on ainoa mahdollisuus puhdistaa Dysonin ”roskasäiliö” kunnolla.

Comments are closed.