Huonojen uutisten kierteestä hyvien uutisten nosteeseen?


VesaMantyla

Kun työympäristö on saatu toimimaan voi nostaa katseensa näytöltä ja ihmetellä asioita laajemminkin. Esimerkiksi: Miten globalisaatio vaikuttaa ja mitä vapaakauppa merkitsee Suomelle ja suomalaisille työntekijöille? Tätä on ihmetellyt moni muukin vaikkapa nyt aamu-uutisia katsellessa.

Ennen oli helppoa laittaa tuotteille tulleja ja verottaa sen mukaan missä tavara oli tuotettu. Nykyään voi vain toivoa, että suomalainen ostaja suosii suomalaista.

Tuo on aika hatara jalusta bisnekselle, sillä ensimmäiseksi puhuu raha ja sitten raha ja senkin jälkeen raha. Mitä huonompi taloustilanne on, sitä tarkempia ollaan rahasta.

Joka tapauksessa Suomi on markkina-alueena niin pieni, että meillä ei ole juuri mahdollisuuksia taistella globaaleja toimijoita vastaan. Ei ainakaan hinnalla. Tämä näkyy työpaikkojen katoamisena muualle maailmaan.

Tuorein tämän saran uutinenn oli teknologiablogi gigaomin spekulaatio, että Microsoft leikkaa juuri Nokialta siirtyneiden työpaikkoja.

Mitä asialle voisi tehdä?

Ainakin alentaa kustannuksia, mikä tarkoittaa palkkojen alentamista. Suomessa on kuitenkin kallista elää eikä täällä pärjää samalla palkalla kuin Intiassa. Eikä suomalaisen insinöörin palkka ole länsimaalaisittain mitenkään korkea, ehkä keskitasoa.

Jos kerran palkkaa ei voi alentaa, pitää tuottaa enemmän hyötyä asiakkaalle. Suomalainen osaaminen on korkealla tasolla, mutta etumatka on kutistunut. Huonolta näyttää, jos emme pärjää tässäkään.

Vaihtoehdoksi näyttää jäävän jonkin sellaisen tuottaminen mitä muut eivät voi tuottaa tai jota tuotamme toistaiseksi muita paremmin. Paikallisesti pystymme tuottamaan moniakin sellaisia tuotteita, joihin kiinalaiset tai intialaiset eivät yllä, esimerkiksi tuoreita elintarvikkeita. Ikävä kyllä niillä Suomen talous ei lähde nousuun.

Millä sitten?

Ensimmäinen ohje on, että meidän pitää itse uskoa omaan tekemiseemme ja osaamiseemme, sillä ilman omaa uskoa emme pysty viemään tuotteitamme ja tietotaitoamme. Tässä suomalaisilla onkin sarkaa kynnettävänä, sillä pääsääntöisesti olemme hyviä väheksymään omia kykyjämme. Ja jos muut meitä joskus vahingossa kehuvat, he ovat ehdottomasti väärässä.

Suomi tarvitsee positiivista nostetta eikä jokapäiväistä huonojen uutisten toitottamista. Pinna kiristyy, kun media ei tätä tajua.

Rahastahan tässäkin on kysymys: Hyvät uutiset eivät myy, joten niitä ei kannata julkaista etusivulla. Medialukutaito auttaa, mutta kuinka moni jaksaa ja viitsii etsimällä etsiä hyviä uutisia, kun ne on kutistettu alaviitteiksi? Hyvät uutiset tuntuvat oleva niitä, joissa kerrotaan kuinka jokin yritys satsaa uuteen tekniikkaan, jonka avulla voidaan eliminoida kymmeniä tai satoja työpaikkoja.

Tämän hetken hyvä uutinen on se, että viikonlopuksi sää lämpenee ja aurinkokin paistaa. Kesälomalainen ei voisi parempia uutisia löytää. Loma kannattaakin ehdottomasti viettää Suomessa, sillä maamme on pullollaan hienoja maisemia ja erinomaisia tapahtumia. Tässä yksi ihmettelynaihe kesäpaikkani läheisyydestä. Miksi lähteä muualle kun meiltäkin löytyy tällaisia kummallisuuksia 🙂

Hyvää kesää kaikille, lomien jälkeen Suomi nousuun!

Categories