Etsin yli 50-v naista


PasiLehmusVanhoilla työntekijöillä alkaa ote lipsua, ja heistä (meistä) tulee kyynisiä. Faktaa vai fiktiota? Täyttä fiktiota, jos uskoo Vaasan Yliopiston tutkimusta esimiestyöstä, työhyvinvoinnista ja työn tuloksellisuudesta. Yli 50-vuotiaalla naisella on eniten draivia ja vähiten kyynisyyttä.

Aloitin tällä viikolla taas työt. Sama juttu kuin ennenkin – moottori ei tahdo oikein millään käynnistyä. Vaikka juuri nyt olisi aikaa tehdä kaikkea sitä, mihin ei enää kuukauden päästä ole aikaa. Energia riittäisi nippa nappa sähköpostien lukemiseen, mutta kun ei tule edes sähköposteja…

Siispä mentiin vaimon kanssa keskiviikkona mökille Orivedelle. Etätöihin. Otettiin molemmat mukaan läppärit ja mokkulat, ja istuttiin vierekkäin saunan terassilla. Ja tehtiin ihan oikeasti etätöitä. Minä kirjoitin referenssikuvauksia ja Outi lueskeli raporttia tutkimuksesta, johon heidän firmansa oli osallistunut.

Pasi_Sorsapuistossa-2 Ja sitten minäkin lukaisin sen raportin, joka liittyi valmentavaan johtajuuteen, esimies-alaissuhteisiin, työhyvinvointiin ja tuloksellisuuteen. Otanta oli laaja (N=1700), ja kohdeyritykset edustivat laajasti eri toimialoja.

Nostan esiin muutaman löydöksen:

 • Naiset saivat kauttaaltaan miespuolisia kollegojaan myönteisemmät arviot
 • Naisilla ”työn imun” kokemus oli selvästi miehiä korkeammalla tasolla
 • Eniten työn imua koettiin yli 50-vuotiaiden ryhmässä ja vähiten alle 35-vuotiaiden ryhmässä
 • Miehet ovat aineistossa selkeästi enemmän kyynistyneitä kuin naiset
 • Miesesimiesten alaiset kokivat kyynistymistä enemmän kuin naisesimiesten alaiset
 • Ikä vähensi kyynistymistä – alle 35-vuotiaat ovat merkittävästi kyynisempiä kuin yli 50-vuotiaat
 • Yli 50-vuotiaiden ryhmä näytti voivan nuorempia paremmin työelämässä

”Myötätuulessa menijät” edustivat työhyvinvoinniltaan parasta ryhmää. Heidän työn imunsa oli korkeimmalla tasolla ja kyynistyminen matalimmalla. Naisista peräti 65 prosenttia kuului työhyvinvoinnin kannalta parhaaseen myötätuulessa menijöiden ryhmään, kun miehistä samaan ryhmään kuului vain 38 prosenttia. Nuoria työntekijöitä oli myötätuuleen menijöissä suhteellisesti vähiten.

Lessons learned:

 • Panosta esimiestyössä kaikkiin ikäluokkiin
 • Mittaa esimiestyötä, ja puutu poikkeamiin (palkitse hyviä, valmenna huonoja)
 • Esimiestyöstä pitäisi tehdä näkyvästi organisaation arvostettu avaintehtävä
 • Jos esimiestyö ei suju, niin siitä pitäisi pystyä vetäytymään kasvojaan menettämättä.
 • Kannusta esimiehiä keskinäiseen vuorovaikutukseen (vertaistuki)

Raportti löytyy netistä hakusanalla LÄIKE (Lähijohtamisen kehittämisellä parempaa hyvinvointia ja tuloksellisuutta). On tosin melko tieteellinen (muun muassa 9-sivuinen lähdeluettelo), joten suosittelen varauksella.

 • Pasi Lehmus työskentelee palvelujohtajana Fujitsulla, jossa panostetaan määrätietoisesti esimiestyön kehittämiseen. Suhteessa ulkoiseen ict-alan vertailuaineistoon Fujitsun esimiestyö saa erinomaisia arvioita. Pasin 52-vuotiaalla vaimolla riittää draivia, mutta kyynisyyden Pasi jättää viisaasti kommentoimatta.

3 Comments

Add yours
 1. 1
  Tiina

  Jos etsit, niin löydät esim. LinkedInin tai Facebookin kautta. En ole piilossa, vaan toivon, että joku tarvitsisi.

 2. 2
  PetteriP

  Sinällään mielenkiintoinen raportti ja aihe. Sen verran kommentoisin noita Pasin esiin nostamia pointteja (”löydöksiä”) että Läike-raportin laatijat itse toteavat sivulla 68 naisten vähäisemmän kyynistymisen ja paremman työhyvinvoinnin selittävänä tekijänä olevan tämän tutkimuksen aineistossa sen että kohderyhmänä olleet naiset olivat pääosin asiantuntijatehtävissä ja miehet suorittavassa työssä. Työn sisällöllä, ja sillä että työntekijä voi itse vaikuttaa työn tekemiseen, on (hyvän esimiestyön ohella) merkittävä vaikutus työhyvinvointiin. Tuollaisia yksittäisiä lukuja ei pitäisi iltapäivälehtien lööppityyliin nostaa esiin ilman että selitetään mistä ne tulevat.

  Kun jälleen kerran tutkimuksessa todetaan että vanhemmat ikäluokat ovat työntekijöinä monestakin näkökulmasta tarkastellen parempia kuin nuoret, herää taas kysymys siitä että miksi niin monessa, ellei jokaisessa, YT-irtisanomisprosessissa yli 50-vuotiaat irtisanotaan ensimmäisenä?

 3. 3
  Pasi

  Joo, toi naisten etumatka perustui tosiaan pääosin erilaisiin työnkuviin. Mutta ikäkysymys oli yllättävä, ja se osaltaan kirvoitti koko bloginkin. Samaan aikaan, kun YT-neuvottelujen vähennykset painottuvat lähes aina iäkkäisiin työntekijöihin, niin tässä tutkimuksessa vanhat peittoavat nuoret melkein kaikilla mittareilla. Niin tai näin, on teema ainakin herättänyt keskustelua. Olen saanut poikkeuksellisen paljon palautetta – eikä pelkästään yli 50-v naisilta ;).

Comments are closed.