”Erehdy! Erehdy paremmin!”


Hyppönen_MRohkaise itseäsi ja yritystäsi luoviin ratkaisuihin äläkä masennu, jos kaikki niistä eivät toimi. Erehtyminen on myös tapa oppia uusia asioita.

Sain kesätyökseni arvioitavaksi Kari Leppälän uuden kirjan ”Innovaattorin opas – Hyödynnä muutos ja hallitse yllätyksiä”. Suhtauduin ensin hieman skeptisesti ajatukseen että viettäisin kesän nenä kiinni työhön liittyvässä kirjassa. Päästyäni läpi alkuhaasteista huomasin kuitenkin, että kesä olikin parasta aikaa lukea – jopa työhön liittyvää kirjallisuutta. Loma oli antanut sopivasti etäisyyttä jokapäiväiseen arkirutiiniin, ja se helpotti ajattelemaan kirjan aiheita hieman laajemmin ja toi asioihin tietynlaista etäisyyttä.

Heti alkutekstissä kirjassa todetaan ”Parasta, mitä voidaan tehdä, on antaa luovuudelle edellytykset toimia ja vaikuttaa”. Tämä pisti miettimään, kuinka usein työssä ohitamme ja ehkä jopa tyrmäämme uudet ajatukset. Olemmeko siis menneet tekemisessä sille tasolle, että meillä ei ole aikaa tai halua uudistua. Emme siis halua muuttaa totuttuja toimintamalleja.

Minusta tämä on usein vain näennäistä tehokkuutta. Sen pohjalla saattaa olla tarve olla muuttumatta ja vierastaa uusien, joskus jopa epävarmojen, asioiden kokeilemista. Vältämme erehtymistä. Alun teksteistä riippumatta kirjassa otetaan kantaa myös siihen, että yritystoiminta ja innovointi eivät voi olla pelkkää ”anna kaikkien kukkien kukkia” -tyyppistä toimintaa. Luovuuttakin täytyy pystyä johtamaan ja se ympärille tarvitaan systemaattiset puitteet, ei kahlitsevia vaan luovuutta auttavat ja tukevat.

Kirjan lopputeksteinä oleva Tom Petersin lausunto ”Erehdy! Erehdy uudelleen! Erehdy nopeammin! Erehdy paremmin!” voisi jopa olla kirjan alussa kuvaamassa innovaatiotoiminnan haastetta.

Lausahdukset kuvaavat hyvin sitä, että innovaatiot ovat erehtymisien ja onnistumisien kautta systemaattisesti saavutettuja hyötyjä. Tämä vaatii yrityksiltä ja yksilöiltä uskallusta ja heittäytymistä, valmiutta kohdata uusien asioiden haasteet.

Innovaatioita tulee siis johtaa siinä missä muutakin yrityksen liiketoimintaa ja osaamista. Tietenkin mukana on oltava hieman onnea ja ajankohdan on oltava otollinen innovaation hyödyntämiselle.

Epäilijöille tiedoksi että luin kirjan lopulta kokonaan, en pelkästään alku- ja lopputekstejä kuten tästä kirjoituksesta voisi päätellä. Voin suosittelen sen lukemista myös muille. Kirjassa nostettiin esiin asioita innovaatiostrategian, kulttuurin ja jopa prosessiensa kautta. Lisäksi siinä oli ajatuksia virkistäviä asioita kuten ”bricolage”, ”musta joutsen” ja ”parhaasta pohjalle”. Näihin aiheisiin palaan myöhemmin.