Johonkin faking postilaatikkoon


PasiLehmus”Ai johonki postiin vai? Pitäs siis laittaa joku postimerkki johonki ihan nurkkaan? Ja sit pitäs vielä viedä se jonnekin faking postilaatikkoon. Siis en kyllä hei lähetä”.

Oheinen keskustelupätkä käytiin InterCity-junan yläkerrassa matkalla Pasilasta Tampereelle. Vieressäni istui neljän tytön ryhmä, ja iloinen puheensorina taustoitti matkaa mukavasti. Ilmeni, että kyseinen tyttö ei oikeasti ollut koskaan lähettänyt postia.

No, sitten viime viikonloppuna päätin vaihtaa puhelimen. Firman Lumia 800 vaihtui omaksi Lumia 925:ksi. Uusien softaversioiden päivitys kesti aikansa, joten katsottiin välillä poikani kanssa jakso Modern Familyä. Jussi viritti samalla puhelimen aloitusnäytön ruudut: postit, yhteystiedot, puhelut, kalenteri, muistiinpanot ja whatsapp. Ei lainkaan tekstareita? Ei, ”koska kukaan ei kuulemma lähetä enää tekstareita”.

Sen jälkeen käytiin katsomassa Tampereen Työväen Teatterissa Mielensäpahoittaja ja poika.

Ei siis postikortteja, eikä edes tekstareitakaan. Eikö muka? Selasin viimeaikaiset tekstarini, ja totta se oli. En näköjään enää tekstaa. Olen lähettänyt tekstareita vain HSL:n lippunumeroon 16355. Ja saanut tekstareina ratikkalippuja, junan istumapaikan vahvistuksia ja häiriöilmoituksia valvomosta. Mutta ei yhtään perinteistä tekstaria.

Miksi ei? Ilmeisesti siksi, että työviestit hoituvat lyncillä ja privaattiviestit whatsappilla. Kurkkasin kokeeksi lyncin keskusteluhistorian – viestejä on aivan jumalattoman paljon.

Koska lync on kätevä:

 • Sanon sillä huomenta muilla paikkakunnilla asuville kollegoilleni.
 • Pyydän kannanottoja ja hyväksyntöjä erilaisiin asioihin.
 • Saan asiat saman tein hoidettua.
 • Kaikki jää talteen, jos asioihin pitää myöhemmin palata.
 • Voin osallistua lync-kokoukseen suoraan kännykällä, ilman pin-koodeja.
 • Voin viestitellä lyncillä suoraan asiakkaiden kanssa, ei pelkästään firman sisällä.
 • Lisäksi voin avata keskustelun suoraan sähköpostin jakelulistoilla.

whatsapp2Jos on lyncissä pöhinää, niin whatsapp on sitten ihan omaa luokkaansa. Esimerkiksi ”Lehmusten ruokakutsu” -ryhmään kuuluvat minä, vaimoni, kolme kotoa muuttanutta lasta ja heidän tyttö- ja poikaystävänsä.

Ryhmän alkuperäinen tarkoitus oli koordinoida meidän perheen yhteisiä viikonloppuruokailuja täällä Sorsapuistossa. Nyt se on lähtenyt täysin lapasesta. Kuvasta näkyy, kuinka yksi viesti generoi tyypillisesti kaksikymmentä lisäviestiä ja kuvasymbolia viiden minuutin sisällä.

Lähetän silti edelleen myös postikortteja. Kerran vuodessa – jouluna. Viime jouluna lähti 118 korttia.

Ja lopuksi. OIen sitä ikäluokkaa, että meillä oli kotona vielä lankapuhelinkin, kun lapset olivat pieniä. Puhelimeen ei soittanut kukaan muu kuin mummi. Lapset päättelivät, että se on kuuma linja mummille, ja puhelimeen vastattiinkin siksi aina kursailematta: ”Hei, mummi”.

Kirjoittaja työskentelee palvelujohtajana Fujitsussa. Fujitsu tarjoaa tieto- ja viestintätekniikan ratkaisuja yrityksille. Erityisesti pilvipalvelut ja viestintäratkaisut (pikaviestintä, verkkokokoukset, ryhmätyötilat ja mobiilipalvelut) ovat ajankohtaisia lähes kaikissa Fujitsun asiakasratkaisuissa.

3 Comments

Add yours
 1. 1
  Ville

  Oon ihan varma et jossain vaiheessa tulevaisuudessa jengi innostuu taas tekstareista: -Se on sellanen whatsäp mut toimii kaikis laitteis eikä vaadi edes et sull on whatsäppiä!

  • 3
   Pasi

   Hyvä pointti toi Yammer. Oon käyttänyt sitä muutaman asiakkaan kanssa, ja vähitellen sekin alkaa ottaa tulta. Mutta vielä olen alkutaipaleella, etenkin kun vertaa lyncin käyttöön.

Comments are closed.