Näin virität innostuksen, neljä vinkkiä


PaulaLouetOlin viime vuonna opintovapaalla. Useampaan otteeseen minulta on kysytty, mitä vuodesta tarttui mukaan. Asioita palautuu mieleen vähän tilanteesta riippuen, mutta yhden asian olen kertonut melkein jokaiselle kysyjälle. Se oli innostus.

Koska kyse oli tutkinnon loppuvaiheen (ammatillisista) opinnoista, usein luennoilla oli kokeneita ammattilaisia kertomassa omasta työstään ja työtavoistaan eri työpaikoissa. Lähes poikkeuksetta jälkikäteen oloksi jäi lähes mykistynyt ”WAU”. Se johtui innostuksesta ja sitoutumisesta, joka huokui näistä ammattilaisista. Jokaisesta henki sataprosenttinen usko oman työn tarkoitukseen ja innostus omasta työstä.

Helsingin Sanomat kuvasi jokin aika sitten, miten vanhempien työasenteet tarttuvat lapsiin. Esimerkiksi työstressiään ei kannata valittaa lasten läsnä ollessa. Saati purkaa lapsiin. Työnsä merkitykselliseksi kokevien vanhempien lapset useammin jatkavat vanhempiensa jalanjäljissä. Lääkärit, opettajat – helppo löytää esimerkkejä. Mille alalle sinun lapsesi työllistyvät?

Yhtä tärkeä kysymys on, mistä sinun asiakkaasi ostavat palvelunsa? Positiivinen vire vaikuttaa suoraan myös asiakkaiden kokemaan palveluun, sitä kautta yrityksen viimeisen rivin lukuun. Muun muassa Merja Fischer tutki asiaa muutama vuosi sitten väitöskirjassaan Wärtsilästä. Tuloksena oli, että henkilöstön tyytyväisyys heijastui suoraan asiakkaan kokemaan palvelun laatuun ja sitä kautta liiketoiminnan kannattavuuteen.

Yllä kuvattu ei todennäköisesti ole uutta. Se saattaa kuitenkin arjen tilanteissa unohtua, kun kiire tai stressi vaivaavat. Se, mitä asiakkaalleni kerron palveluista tai osaamisestani on yksi asia ja yhtä paljon kyse on siitä, mitä välittyy asiakaspalveluhenkilön ryhdissä, äänensävyssä, puheenaiheissa tai sähköpostin välimerkeissä. Ja innostuskomponenttia on vaikea teeskennellä.

Entä, kun ei innosta? Ensiavuksi käytän seuraavia:

  1. Etsin tehtävälistalta mieluisimman tehtävän, ja teen hetken sitä. Innostus ei tipahda taivaasta.
  2. Etsin käytävältä tai jostain päin toimistoa innostuneen kollegan ja hengaan hetken. Tunteet tarttuvat. Parhaimmillaan tulee uusia ideoitakin.
  3. Pidän tauon. Olisiko välipalan paikka?
  4. Aloitan tehtävää jostain nurkasta, teen edes jotain. Innostus kasvaa, kun asioita saa aikaan.

Paula Louet työskentelee HR-osastolla Business Partnerina ja henkilöstönkehittämistehtävissä.