Minulla ei ole enää työpaikkaa


PasiLehmusSain keväällä toimitusjohtajalta tehtäväksi suunnitella Tampereelle uudet toimitilat.

”Älä keskustele kiinteistöihmisten kanssa, vaan mieti ratkaisuja tavallisen tamperelaisen fujitsulaisen kannalta – millainen olisi ihanteellinen, nykyaikaisia työvälineitä ja työtapoja hyödyntävä tilaratkaisu?”

Olen kulkenut viimeksi kuluneen vuoden ajan työn puolesta eri puolilla Suomea. Olen työskennellyt ainakin kymmenessä Fujitsun eri toimipisteessä ja ainakin kahdessakymmenessä eri työpisteessä. Tätä blogia kirjoitan kotonani Tampereella, keittiön pöydän päässä.

Meillä on Tampereella kaksi toimitilaa, parin kilometrin päässä toisistaan. Osa tekee töitä Finlaysonilla, osa Naulakadulla. Osa työskentelee kotoa käsin, osa asiakkaan tiloissa, osa käy viikoittain Helsingissä.

Pääosa kokouksista hoidetaan verkossa, koska harvoin kaikki osanottajat ovat samalta paikkakunnalta. Ja vaikka olisivat, siitä huolimatta on kätevintä osallistua kokoukseen omalta työpisteeltään. Missä tahansa se sitten sijaitseekin.

”Mennä töihin”. Koko sanonta on jotenkin vanhanaikainen. Vähän niin kuin ”mennä nettiin”.

Tarvitaanko enää lainkaan toimistoa? Varmasti tarvitaan viihtyisiä tiloja asiakastapaamisia varten. Ja varmasti tarvitaan tiloja, joissa oma henkilöstö voi kokoontua keskenään ideoimaan ja vaihtamaan ajatuksia. Mutta tarvitaanko perinteisiä toimistotiloja, joihin tullaan aamuisin ja joista lähdetään päivän päätteeksi takaisin kotiin – joka päivä, maanantaista perjantaihin?

VR: Pendolino

Yksi kollegani sanoi, että paras työpiste on pendolinossa. Läppärin saa kivasti edessä olevalle tasolle, puheluihin ei voi vastata eivätkä työkaverit tule häiritsemään. Monesti matka keskeytyy Pasilassa juuri, kun ehti saada flown päälle.

Millainen sitten olisi optimaalinen työpiste, ihan oikeasti? Kommentoi vastaamalla tähän blogiin.

8 Comments

Add yours
 1. 1
  Liikkuva Käpistelijä

  Ns. sähköpöytä kalustettuna USB porttitoistimella, johon näytöt, näppikset ym. hilut on liitetty. Tämmöiseen työpisteeseen voisi tulla tupsahtaa minkä tahansa läppärin kanssa ja käyttää kuin omaansa. Asiakkaan tiloista tämäkin idea on napattu ja omaa työpistettä (kun semmoinen tällä hetkellä on) kalustetaan tähän suuntaan sitä mukaa, kun omassa käytössä olevat laitteet tulevat elinkaarensa päähän.

 2. 2
  Kri

  Työtiloja suunniteltaessa olisi hyvä koittaa ottaa huomioon erilaiset ihmiset: toiset eivät ole moksiskaan isojen avonaisten tilojen melusta, toisilta moisissa paikoissa hajoaa pää, toisille ei ole väliä, onko ”oma” paikka hyppypaikka ja muuttuu harva se päivä, toiset tykkäävät olla kiinteästi saman pöydän ääressä jne. Eli vaihtoehtoja, ei kiveen hakattuja ratkaisuja, joita tuupataa kaikille standardina.
  Tampereen kaupungilla on ollut koekäytössä kävelymatto työpisteen alla, ja tämä kokeilu on ollut kuulemma erittäin hyvä ja suosittu.

 3. 3
  Matias

  Mielenkiintoinen kysymys sinänsä. Vaatimukset työpisteelle asettaa kuitenkin ensisijaisesti tehtävän työn laatu. Jos olet laskuttaja, ja käyt läpi papereita jokainen päivä, tarvitset oman ison pöydän ja lukolliset rulokaapit. Jos olet asiakastuessa, tarvitset tilan mihin ei kantaudu ylimääräiset äänet ja muiden naurunremakat. Jos olet asiakkaalla neljä päivää viidestä, oma kaappi ja hyppypaikka missä telakka voi riittää mainiosti.

  Suurin puute nykyisissä tiloissa on hyppypaikkojen puute, samoin kuin hyppyneukkareiden ja/tai yhden hengen neukkareiden puute. Avotilassa voi tehdä osan työstä, mutta joku tärkeä palaveri pitäisi päästä istumaan hiljaiseen koppiin, johon on turha varata 6 hengen neukkaria. Ideaali olisi jos yhden hengen neukkareissa olisi kuitenkin toi huikeat alle pari sataa maksava polycom ettei tarvitse kuulokkeet päässä istua, riittää kun ottaa koneen mukaan.

  Varmaan jokainen tarvitsee kuitenkin (lukittavan) kaapin, missä säilyttää tärkeät paperit, käyntikortit, villatakin yms. henkilökohtaiset tavarat. Jokaisessa hyppypaikassa pitäisi olla usb-telakka kuten yllä mainittu, millä saisi näytön, näppiksen ja hiiren.

  Viimeisenä pointtina, muistuttaisin että tällaisilla muutoksilla on suurempia vaikutuksia kuin vain tehostuminen tai tilankäytön optimointi. Joillekin työntekijöille pelkästään se seikka, että ei ole nimettyä työpistettä, voi osoittaa ettei työnantaja ole sitoutunut työntekijään, ja kasvattaa epävarmuuden tunnetta. Tämä voi puolestaan heijastua huonona ilmapiirinä. Tärkeintä olisi ottaa henkilökunta mukaan jo nyt miettimään, minkälaisia tiloja tarvitaan. Tällä torjutaan muutosvastarintaa, sekä saadaan tarkempaa tietoa oikeasta jaottelusta esim kiinteiden ja hyppypaikkojen suhteesta. Ja voi olla että tulee esille muutama tärkeä asia mitä ei työryhmässä ole keksitty tai ajateltu. Tämä on isompi asia kuin moni ymmärtää, ja voi vahvistaa niin positiivisia kuin negatiivisia tunteita työnantajaa kohtaan.

 4. 4
  Toimiva toimisto

  Talouselämän kirjoituksessa on hyvin pointattu asian oleellisimmat kohdat miettiessä toimivia toimistotiloja, ja tämäkin jo vuonna 2008.
  Linkki tässä: http://www.talouselama.fi/tyoelama/nain+rakennat+toimivan+toimiston/a2058181

  Mielenkiintoinen ja varsin koko henkilöstöä kunnioittava tapa voisi olla esimerkiksi pienimuotoinen kysely asiasta, joko sähkäpostimuotoinen tai linkin takaa avautuva muutaman kysymyksen lomake. Tulokset yhteen ja sen jälkeen on ainakin suunta tiedossa, mitä halutaan.

  Toinen ideaalinen esimerkki voisi olla ryhmä, johon otettaisiin eri osastoilta henkilöitä mukaan jakamaan mielipiteitä ja ideoita tästä tulevaisuuden toimistosta. Tästä voisi kehittyä vaikka mitä mahtavaa!

 5. 5
  Riippuu Mistä Roikkuu

  Optimaalinen työpiste on sellainen missä voi toimia tehokkaasti ja missä työntekijä voi kehittyä myös itse. Voi miettiä onko se paikka kotona tai pendoliinossa, vai työyhteisössä muiden kollegoiden seassa. Pari vuotta sitten työhaastattelussa kävi henkilö joka oli tehnyt etätöitä viimeiset kolme vuotta. Ei ollut kuulemma tavannut koskaan työkavereita livenä, vaikkakin ”konttorille” oli ollut matkaa alle 10km. Totesi heti alkuun ettei voisi edes ajatella työskentelystä muiden ihmisten keskellä.

  Etätyöstä ollaan montaa eri mieltä. Alla linkki HS:n uutiseen toisenlaisesta ajatustavasta:
  http://www.hs.fi/talous/a1361853448708

 6. 6
  Läsnätyöläinen Pariisissa

  Itse olen tehnyt aina kotoa käsin töitä. Viime kesänä sanoin esimiehelleni, että onko ok, jos vaihdan kotitoimistoni Pariisiin Helsingin sijaan. Tälläkin hetkellä teen töitä kotoa, mutta eri maasta. Työpaikan määritelmä ainakin aloilla joissa kumpikin meistä on tuntuu jollain lailla todella vanhanaikaiselta, sillä töitä voi periaatteessa tehdä ihan mistä tahansa.

 7. 7
  Pasi Lehmus

  Hyviä kommentteja kaikki. Haastavaksi käytännön etenemisen tekee tosiaan se, että toiveet vaihtelevat laidasta laitaan, tehtävänkuvasta ja kunkin omasta luontevimmasta työtavasta riippuen. Liiallinen etätyö on pahasta, ja sen näytti Yahookin todenneen Hesarin artikkelin mukaan. Mutta kuten ”Toimiva toimisto” edellä toteaa, ei olisi varmaan pöllömpi ajatus kysyä ideoita suoraan eri tehtävänkuvia edustavilta henkilöiltä itseltään.

Comments are closed.