Härkä vai matadori?


PetriHeinalaNäin joulun aikaan ympäristössä näkyy paljon punaista. On Joulupukkia, tonttuja ja mitä erilaisimpia koristeita. Punainen hohkaa joka paikassa. Punainen on hyvän merkki nyt. 

Muina aikoina punaisen näkeminen tarkoittaa negatiivisempia asioita: liikennevalot, talousluvut, auton mittariston varoitusvalot, hätäraketti tai taisteluhärän silmissä matadorin punainen viitta.

Täytyy pysähtyä risteykseen, pitää ryhtyä säästämään, viedä auto huoltoon, hälyttää meripelastus. Härälle punainen viitta tarkoittaa varmaa kuolemaa taistelunäytöksen päätteeksi.

Tilanteessa, jossa näemme punaista, meidän täytyy ryhtyä toimenpiteisiin. Pitää yrittää korjata tilanne paremmaksi. Toinen vaihtoehto on ennakoida ja yrittää välttää punaisen näkeminen, esimerkiksi huoltaa auto määräajoin.

Ennakoiminen ei ole aina helppoa. Mistä tiedämme, että tilanne on menossa huonompaan suuntaan? Emme tiedäkään, jos emme seuraa tilannetta. Mitä minulle on tapahtunut ja tapahtuu juuri nyt? Mitä muille lähellä tai vähän kauempanakin tapahtuu? Seuraamisen jälkeen pitää analysoida kerätyt tiedot ja reagoida niiden mukaisesti. Se on ennakointia.

Aina ennakoiminen ei onnistu. Tuli jokin asia, jota analyysissä ei ollut otettu huomioon. Joudutaan korjaamaan eli reagoimaan yllättävään tilanteeseen. Yleensä korjaaminen onnistuu ja asia otetaan opiksi ja seuraavassa analyysissä asia huomataan jo ennakkoon.

Homma on siis jatkuvaa; tiedon keräämistä, analysointia, reagointia, korjaamista, opiksi ottamista ja sama taas alusta.

  • Keräätkö sinä tietoa ympäristöstäsi ja sen ulkopuolelta?
  • Analysoitko kerättyä tietoa?
  • Näetkö tilannekuvan?
  • Seuraatko tilannetta jatkuvasti ja reagoitko?
  • Otatko opiksi?

Jatkuvien turvapalveluiden avulla homma hoidetaan oikeaoppisesti ja tehokkaasti. Sinun ei tarvitse nähdä punaista tai nukkua ”Ruususen unta” ja olla tietämätön asioiden oikeasta tilasta. Ruusutkin ovat yleensä punaisia.

Taisteluhärkää ei taida pelastaa muu kuin härkätaisteluiden totaalinen kieltäminen. Härkä voi toki yrittää reagoida, mutta se tuskin muuttaa ikävää lopputulosta. Sinä ja organisaatiosi voitte ennakoida tilannetta ja tehdä paljon enemmän.