Elämänhallinnassa enemmän on enemmän


MinnaLindholm-croppedKukapa ei haluaisi tietää, miten saada enemmän aikaan. Tai tehdä asioita tehokkaammin. Olen viime aikoina pyrkinyt jatkuvasti löytämään tehokkaita tapoja elämänhallintaan – työhön, vapaa-aikaan ja niiden yhteensovittamiseen, ja todennut, että enemmän on enemmän.

Keskity yhteen ISOON tehtävään kerrallaan

On aivan liian helppoa uppoutua pieniin työtehtäviin, kuten sähköposteihin vastailuun ja tiedonhakuun, jotka vievät paljon aikaa ja energiaa, mutta eivät lopulta kartuta strategian tai tavoitteiden toteutumista. Näemme tämän kaiken aikaa – keskitymme liikaa yksityiskohtiin emmekä isojen asioiden, kuten liiketoimintaamme edistävien tavoitteiden aikaansaamiseen.

Varaa kalenteristasi tehotunti

Selvitä mikä on sinun tehotuntisi – ajanjakso päivästäsi, kun olet kaikkein tuottavimmillasi. Tee säännöllinen kalenterivaraus tehotunnille tärkeiden työtehtäviesi hoitoon ja pidä siitä kiinni.

Tee nopeasti pois asiat, joita ET HALUA TEHDÄ

Muista tämä lause, kirjoita se lapulle ja teippaa se tietokoneen näyttöön, tatuoi se ranteeseen.

Sinun ei tarvitse tuntea intohimoa kaikkea kohtaan, vaan yksinkertaisesti hoitaa homma. Tämä vapauttaa mieltäsi ja vähentää stressiä.

Älä tavoittele täydellisyyttä

Onnistuminen ja aikaansaaminen syntyvät pitkäjänteisen työn tuloksena. Ne eivät ole yksittäisiä, toisistaan irrallaan olevia kokemuksia vaan koostuvat hyvistä ja hienoista, toisinaan jopa hieman huonoistakin hetkistä. On hienoa pyrkiä hyvään laatuun, mutta samalla on ymmärrettävä myös, milloin laatu on riittävä ja tuotos valmis julkaistavaksi.

Elä hetkessä

”Tuntuuko sinusta, että olet hukkumassa tekemättömiin töihin? Se ei useinkaan johdu siitä, että sinulla olisi liian paljon tekemistä, vaan pikemminkin siitä, että yrität tehdä liikaa samaan aikaan”, sanoo Douglas Merrill, ZestFinancen perustaja (entinen Googlen VP of Engineering).

”Jos puhut lapsellesi, puhu hänelle, äläkä ajattele sähköpostia. Et voi tehdä kahta asiaa samanaikaisesti – moniajo on aivoille fyysisesti mahdotonta”, hän sanoo. ”Vaikka et vähentäisi työmäärää, yhteen asiaan keskittyminen auttaa sinua tekemään asioita paremmin. Ja mikä tärkeämpää, voit paremmin.”

Eliminoi turhat päätökset

Tehokas ihminen ei tuhlaa aikaansa pieniin päivittäisiin päätöksiin, jotka vievät tilaa aivoissa. Nämä ihmiset kykenevät ratkaisemaan isoja haasteita ja käymään liike-elämän suuria taisteluita syömällä samaa aamiaista ja lounasta päivästä toiseen. He kutsuvat tätä taktiikkaa päätösväsymyksen vähentämiseksi.

Kirjoita vanha kunnon tehtävälista sähköisenä

Joskus yksinkertaisimmat menetelmät ovat parhaita. ”Kirjoitan joka päivä listan tehtävistä, jotka haluan saavuttaa päivän aikana, hoidan asioita päätökseen, käyn läpi listaa päivän aikana ja poistan jo suoritetut asiat”, sanoo Francesca Gino, professori Harvard Business Schoolista.

Asioiden konkreettinen hoitaminen, aikaansaaminen, tuo hyvää oloa ja tekee ihmiset Ginon tutkimusten mukaan tuottavimmiksi. Se auttaa meitä myös arvioimaan realistisesti, mitä voimme saavuttaa päivittäin ja mitkä tehtävät ovat etusijalla.

Käsittele kaikkea vain kerran

Zen Habits -kirjan kirjoittaja Leo Babauta määrittää tuottavuuden kärjen, jonka moni yritysjohtaja on omaksunut: ”Käsittele kaikkea vain kerran. Tee se heti. Sitten se on pois mielestäsi ja voit täysin keskittyä seuraavaan asiaan.”

Hänen mukaansa käsittele kaikkea vain kerran -strategia toimii työpäivän kaikkein uuvuttavimmilla osa-alueilla: sähköposteissa, kokouksissa ja erilaisissa tiedusteluissa. Vastaa kaikkiin heti, kun ne tulevat, jolloin saat ne alta pois.

Sano ei multitaskingille – suosi singletaskingia

Tehokkuuden ihannoinnin tiimellyksessä moni haalii itselleen uusia työtehtäviä ja uskoo vilpittömästi pystyvänsä hoitamaan useita asioita samanaikaisesti. Moni menestyjä on omaksunut taidon tehdä yhtä asiaa kerrallaan.

Monet ovat luontaisestikin paljon parempia ”singletaskingissa”, jolloin he voivat uppoutua täysin tehtävän uumeniin ja saavuttaa flow-tilan. Tämä auttaa meitä keskittymään työhömme ja tunnistamaan asiat, jotka ovat oikeasti tärkeitä ja tuovat arvoa asiakkaalle.

Hetkessä oleminen antaa meille mahdollisuuden paeta vastoinkäymisiä, se säästää energiaamme ja auttaa olemaan tuottavampia.

Pyri erinomaisuuteen

Fujitsun Smart Working kehittää työn tuottavuutta organisaatioissa sekä lisää työntekijöiden työtyytyväisyyttä. Smart Working pohjautuu Lean-filosofiaan, johon Fujitsun oma yrityskulttuurikin perustuu.

Yrityksenä pyrimme olemaan kehittynein, halutuin, suorituskykyisin ja paras työpaikka. Fujitsussa Lean tarkoittaa pyrkimystä erinomaisuuteen, jatkuvaan parantamiseen sekä asiakasarvon ymmärtämistä. Smart Working keskittyy ihmisiin ja Lean prosesseihin.

Lean-johtamisen periaatteilla ja näillä pelisäännöillä haastan jokaisen talkoisiin paremman ja tuottavamman työpaikan puolesta:

 1. Ylitä asiakkaan odotukset
 2. Ihannoi ja aja muutosta
 3. Luo iloa ja vaali rohkeutta
 4. Ole inspiroiva, luova ja ennakkoluuloton
 5. Tue kasvua ja uuden oppimista
 6. Rakenna avoin, rehellinen ja läpinäkyvä viestintä
 7. Tavoittele myönteistä tiimihenkeä
 8. Tee enemmän vähemmällä
 9. Ole intohimoinen ja määrätietoinen
 10. Ole nöyrä

Ja bonussääntö: Anna palautetta

Lauantaiaamun treenieni jälkeen ohjaajani sanoi ”anna itsellesi hyvää palautetta”. Sain tästä lauseesta niin hyvän mielen, että olen harkinnut sen kirjoittamista huulipunalla wc:n peiliin. Varsinkin rankan suorituksen jälkeen on hyvä antaa palautetta – miksei myös itselle!

 • Minna Lindholm toimii Fujitsussa johtavana konsulttina. Hänellä on laaja kokemus ict-, robotiikka- ja mobiilialoista sekä kansainvälistä kokemusta liiketoiminnan kehittämisestä ja start-up-toiminnasta.