Tarpeettomuuksien tavarataivaassa


Aluksi varoitus. En ole mikään teknologiauskovainen, joten kirjoitukseni on sen mukainen.

VesaMantylaMaailma on pullollaan tarpeetonta tavaraa. Viime aikojen kokemusteni perusteella käsittelen nyt niistä muutamia, kuvia kumartelematta.

Älypuhelin

Jompi kumpi tuon yhdyssanan osista on väärin. Puhelimen kannalta älypuhelin ei tuo mitään uutta kymmenen vuotta vanhaan puhelimeen, vaan päinvastoin. Monesti puhelun yhdistyminen vie niin paljon aikaa, että saa ihmetellä, tekeekö tuo älykäs laite yhtään mitään. Vanha lankapuhelin oli paljon nopeampi tuossa toiminnossa kuten myös vanha, ei niin älykäs gsm.

Sitten on tuo älypuoli joka käsittääkseni syntyy erilaisten aplikaatioiden kautta. Sähköposti on yksi ehdottoman hyvä aplikaatio, plussa siitä. Selainkin on ihan ok, voihan sillä tarkistaa päivän sään ja varmistaa Googlesta, ettei kaveri puhu ihan palturia.

Kolmas hyvä toiminto olisi taskulamppu, sitä vaan en ole onnistunut lataamaan kun se pitäisi hakea jostain kaupasta, jonne minulla ei ole tunnuksia. Tunnuksien saaminen taas edellyttää puhelimen palauttamista tehdasasetuksiin. Tästä pitkä miinus tuolle älypuolelle. Kokeilinpa kerran kompassiakin mutta sillä eksyi tunturiin. Mitään erityisen älykästä ja sen lisäksi tarpeellista en ole puhelimestani vielä löytänyt.

Aktiivisuusranneke

Aktiivisuusranneke kuuluu samaan kategoriaan sykemittarin kanssa. Jälkimmäistä käytin joskus pari kertaa ja sen jälkeen se on maannut laatikossa. Siinä oli yksi hyvä toiminto, joka löytyy aktiivisuusrannekkeestakin, nimittäin kello. Kaikki muut toiminteet olivat varmaankin sopivia jollekulle. Itse pärjään lenkillä mainiosti ilmankin.

Jos ranneke tai sykemittari on ainut yllyke lähteä lenkille niin mikäs siinä, lenkkeily tekee hyvää joka rannekkeen kera tai ilman. Onneksi tuo niin älykäs puhelimeni ei ollut yhteensopiva aktiivisuusrannekkeen kanssa, näin vältyin sellaisen joululahjaksi saamiselta.

Sähkölämmitteinen sukka

Entäs sähkölämmitteinen sukka sitten. Älykkäimpiä niistä voi ohjata älypuhelimella optimaalisen lämpötilan saavuttamiseksi. Ongelmaksi muodostuvat nuo litium-ioni-akut, jotka hyytyvät pakkasessa melko nopeasti, joten ne on teipattava jonnekin lämpimään paikkaan. Optimaalinen käyttöpaikka noille onkin sisällä, jos vaikka kärsii kylmistä lattioista. Lapin erävaelluksella niistä tuskin on hyötyä, ellei mukana satu olemaan aggregaattia, jolla sukat voi ladata.

Tarpeetonta tavaraa on aina ollut ja tulee varmaan aina olemaankin. Joku kokee yllä olevatkin tarpeellisiksi, ja se hänelle suotakoon. Itsekin pidän älypuhelinta vähintäänkin hyvänä keksintönä.

Paljon vähemmälläkin pärjää ja ihan omaa päätä käyttämällä pystyy korvaamaan yllä esiteltyjen tuotteiden toimintoja. Taskulampun saa tavallisesta kaupasta ilman sisäänkirjautumista. Aktiivisuusrannekkeellek löytyy todellista hyötykäyttöä, kun se valjastetaan terveydentilan valvontaan. Sähkölämpösukillle on sen sijaan vaikea löytää todellista hyötykäyttöä, kunnon villasukat hakkaavat ne mennen tullen.

Yleisen elämänlaadun parantaminen tällaisilla tuotteilla on mielestäni kyseenalaista. Älypuhelin on mahdollistanut läsnäolon ja kommunikoinnin kaiken aikaa ja kaikkialla. Tämä on rasittava ja kiireen tuntua tuova ongelma. Puhelimen äänettömällä pitäminen ja siihen vastaamatta jättäminen taas tuottaa hämmennystä. Jos kerran puhelin on käytettävissä, niin kai siihen pitää olla valmis aina vastaamaankin? Näin ei kukaan olettanut lankapuhelinkautena. Silloin voi todellakin olla rauhassa, koska kukaan ei olettanut sinun olevan aina tavoitettavissa. Toisinpäin asia olikin hankalampi, puhelinta ei ollut missään kun sitä olisi tarvinnut.

Tämäkin vuosi tuo tulleessaan paljon uusia ja hienoja innovaatioita. Osa niistä on tuiki tarpeellisia mutta osa täysin tarpeettomia. Olisi hienoa, jos tarpeettoman tavaraläjän joukosta erottuisi edes muutama helmi.

3 Comments

Add yours
  1. 3
    Hasselström

    Paljon on todellista faktaa, mutta pieni puolustus kuitenkin sykemittarien osalta. Niissäkin on suurin osa enemmän viihteellisiä toimintoja, kuten erilaiset energiankulutuksen laskennat ja siitä rasvanpolton osuuden prosentit yms. mutta kellonajan lisäksi on myös toinen hyvä toiminto, jos haluaa oikeasti kehittyä kohti halumaansa tavoitetta. Syketaso!
    Tosin pitää aina ensin tietää mikä on elimistön toiminnallinen tilanne ja sen jälkeen voi mittarilla saada aikaan parhaimman hyödyn harjoitteluun käyttämästään ajasta ja oikeasti myös tuloksia. Toki lenkillä pärjää ilman tossujakin jos haluaa (toisilla jopa tapa). Ei autolla ajaminenkaan vaadi välttämättä nopeusmittaria, mutta on kuitenkin mukavampi (ja ehkä halvempaa) tietää mikä nopeus on todellisuudessa. 😉

Comments are closed.