Ilolla vai pelolla?


PetriHeinalaKuten tiedätte, huonot uutiset myyvät ja tärkeäkin asia alkaa usein kiinnostaa vasta kun se niin sanotusti lipsahtaa omaan polveen.

Tätä ihmisrodulle ominaista negatiivisuuden kierrettä ruokimme jatkuvasti, vaikka varmasti toisin toivoisimme.

Miksi on niin vaikeaa ajatella myönteisesti ja nostaa hyötyjä esille, kun mietimme ongelmien ratkaisua? Hyötyjäkin miettiessä yleensä esiin nousee ”vähemmän haittoja” -tyyppisiä ratkaisuita eikä helppoja tai tuottavia asioita.
Kuinka ajattelutavan saa käännettyä?

Onko sana turvallisuus jo lähtökohtaisesti kielteinen? Turvaudutaan uhkia vastaan. Varaudutaan pahimpaan. Sanan englanninkielisen vastineen etymologia viittaa vapauteen ja huolettomuuteen (”free from care”), mikä on paljon myönteisempi ilmaisu. Miksi aikojen saatossa vapaa ja huoleton on muuttunut turvalliseksi?

Tai siis: Miksemme palaisi vanhoihin hyviin aikoihin?

Nyt seis! Vanhat hyvät ajat eivät olleet oikeasti parempia kuin nykyisyys. Meinasin taas syyllistyä negatiivisuuteen ja pessimistisyyteen! Kysymyksessäkin oli sisään rakennettuna negaatio!

Kokeillaanpa uudelleen.

Miltä kuulostaisivat ”vapauttavat huolettomuuspalvelut”?

Paljon paremmilta. Joku ehkä miettii, että tällainen optimismi hipoo jo naivismia. Mutta eikö päämäärän pitäisi vaikuttaa suoremmin valittaviin keinoihin?

Pohtimalla vapauttavia huolettomuuspalveluja päästään kiinni tietoturvan tarkoituksen syvimpään olemukseen. On mahdollista rakentaa palveluita, jotka mahdollistavat vapaan ja huolettoman liiketoiminnan.

Tätä on helppo testata. Muuttuuko aihealue kiinnostavammaksi ja mukavammaksi, jos asiat ilmaistaan myönteisemmin, ottamalla mukaan ajatuskuvioon vastakohta?

Riski, uhka – Mahdollisuus
Haitta – Hyöty
Keskeytys – Jatkuvuus
Kustannus, kulu – Tuotto
Estää – Hallita
Reagoida – Ennakoida
Rajoittaa – Vapauttaa
Epäilys – Tosiasia
Pelko – Ilo

Lista jatkuu loputtomiin.

Ärsyttävän positiivisuuden riskilläkin väitän, että vain tällä menetelmällä tylsä ja pelottava tietoturva muuttuu mielenkiintoiseksi asiaksi, jonka pariin hakeudutaan ja joka tarjoaa fiksua tekemistä. Kukaan ei pysty muuttamaan maailmaa jurottamalla vanhoissa ajatuskaavoissa. Joskus myönteisyys voi olla radikaalia. Eivät ne tummatkaan pilvet ole lähtökohtaisesti rumia, vaan tuovat kasvussa tarvittavaa sadetta.

Minun vastaukseni on siis ILOLLA!