Sienipaistosta tulevaisuudesta


hemminki_s

Nappaan syksyisellä metsäretkellä kännykkäkuvan sienestä. Kännykästä löytyvä sovellus kertoo minulle, mikä sieni on kyseessä ja voiko sen syödä.

Nappia painamalla sovellus etsii herkullisen sienireseptin ja koska kännykkä on yhdistetty älykkääseen jääkaappiin, se lähettää kauppalistan, mitä aineksia sienipaistosta varten löytyy kaapista ja mitä pitää kotimatkalla napata lähikaupasta.

Luonnollisesti sovellus seurustelee älykkään uunin kanssa, joten se alkaa lämmetä, kun sijaintisovellus kertoo sille, että olen lähellä kotia.

Kun ruokalevot on otettu, vedän päälle älyvaatteeni ja lähden lenkille. Kun olen juossut itseni lähes näännyksiin, vaatteet kertovat pienen pienten sensoriensa kautta keräämänsä tiedon perusteella, montako korttelia pitää vielä kiertää, jotta saan painoni tippumaan vielä 50 grammaa. Samalla se kertoo optimaalisen vauhdin maitohappojen minimoimiseksi.

Jossain vaiheessa lenkkiä harhailin vähän eksyksiin, mutta onneksi päässäni olevat älylasit heijastavat näkökenttään reitin kotikulmille.

Illalla tapaan kirvesmiestuttavani, joka kertoo uusista työvaatteistaan. Niissä on anturit, jotka tarkkailevat hänen työasentojaan: miten paljon hän on päivän aikana kyykkinyt polvillaan, miten kauan hän on hankalasti työskennellyt kädet kohti kattoa ja miten ranne on rasittunut ruuvaamisesta. Kaikki tieto menee kännykkäsovelluksen kautta suoraan työterveyshuollolle. Siellä voidaan suunnitella taukoliikuntaa ja ohjata kaveriani oikeisiin työasentoihin ennen kuin on liian myöhäistä.

Digitalisaatiopuheessa on tähän asti ollut esillä vahvasti yritysten ja liiketoiminnan saamat hyödyt. Mutta kuten nähdään, mahdollisuudet kuluttajille – ihmisille – ovat vähintään yhtä suuret.

Osa esimerkeistä on olemassa olevaa tekniikkaa, osa hihasta ravistettuja, mutta lähiaikoina kaikki nuo ovat helposti toteutettavissa. Digitalisaation keksintöjen rajana on vain mielikuvitus.

Niin, se sienisovelluskin voisi mennä vielä pidemmälle. Kun ruoka on hautunut herkulliseksi, uuni lähettää hetki ennen ruuan valmistumista kutsun lapsille: ”Tulkaapas syömään – katso annoskuvat Instagramista.”

****

Ylihuomenna keskiviikkona 22.4. tuhatkunta asiakastamme saapuu vieraaksemme Fujitsu World Touriin Helsingin Finlandia-taloon. Luvassa on tanakkaa asiaa digitalisaatiosta ja muista ajankohtaisista ict-asioista. Tervetuloa kuuntelemaan, keskustelemaan, kritisoimaan, väittelemään, verkostoitumaan sekä ennen kaikkea viettämään antoisaa ja mukavaa päivää kanssamme. Näkemisiin!