Pilviparatiisissa vaanii virtuaalikäärmeitä


VesaMantylaMaailma muuttuu aina vaan ihmeellisemmäksi ja tallennustila halpenee samaa tahtia, ainakin pilvessä. Kuluttajille tarjotaan tallennustilaa ilmaiseksi jopa useita gigatavuja. Yrityksille tila maksaa enemmän, mutta ei kuitenkaan kovin paljon. Suuruuden ekonomia näyttää parhaita puoliaan.

Kun jotain tarjotaan ilmaiseksi, yleensä tarjoajalla on jonkinlainen ketunhäntä kainalossa. Jotain joutuu antamaan vastineeksi, vaikkei siltä kättelyssä tuntuisikaan.

Itse olen miettinyt tällaisten ilmaisten palvelujen järkevyyttä, nehän eivät kasvata liikevaihtoa tai muutenkaan lisää taloudellista aktiivisuutta. Näin siis siinä tapauksessa, että ei tartu palvelujen kylkiäisenä tuleviin mainoksiin. Mitä tapahtuisi jos kukaan ei niihin tarttuisi ja mainostajat jättäisivät mainostamatta? Todennäköisesi myös kuluttajapuolen tallennustilasta joutuisi maksamaan käytön mukaan.

Mutta kuluttaja siis on todella kuningas. Vai onko hän sittenkin kerjäläinen? Tekeekö ilmainen tallennustila minut autuaaksi tai edes onnelliseksi?

Kyllä tekee, jos tietoni ovat sellaisia, että ne kiinnostavat vain minua ja lähipiiriäni. Mikäli tiedot kiinnostavat muitakin, ensin katoaa autuus ja hyvin pian onnellisuuskin. On hyvin vaikea tietää etukäteen mikä kiinnostaa ketäkin, uteliaisuus kun on ehtymätön luonnonvara.

Yrityksille tiedon käytettävyys, eheys ja luottamuksellisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Tuntuu kuin yksityishenkilöt välittäisivät vähemmän tuosta luottamuksellisuudesta; käytettävyys ja eheys ovat tärkeämpiä.

Käyttäjä ei havaitse luottamuksellisuuden rikkoutumista samalla tavalla kuin tiedon eheyden tai käytettävyyden rikkoutumisen. Kaksi jälkimmäistä käyttäjä huomaa saman tien, kun ne ilmenevät eli kun tiedosto sisältää jotain muuta kuin pitäisi tai tiedostoa ei voi ladata. Kukapa ei olisi törmännyt verkkosivu ei ole käytettävissä -viestiin tai siihen, että dokumentin sisältö ei ole aivan sitä mitä olettaisi sen olevan. Edellinen korjaantuu yleensä ajan kanssa ja jälkimmäinen johtuu useimmiten käyttäjästä itsestään.

Sitten tuo luottamuksellisuus. Mistä tiedät, ettei kukaan ole luvattomasti lukenut kirjeitäsi tai katsellut kuviasi, joiden luulit olevan turvassa ilmaisessa pilvipalvelussa?

Todennäköisesti joku skannaa läpi nuo kirjeet, dokumentit ja ehkä kuvatkin, ja niiden perusteella saat sisältöön liittyviä mainoksia. Tämän siis joudut maksamaan ilmaisuudesta, mutta koetko sen luottamuksellisuuden loukkaukseksi? Todennäköisesti et, tai ainakaan useimmat eivät, koska kyseiset palvelut ovat laajasti käytössä.

Mihin muuhun kuin mainoksien kohdentamiseen tietojasi voidaan käyttää?

Vaikka mihin: terrorismijahtiin, salasanojen kalasteluun ja pahimmillaan jopa kiristykseen. Kun et tiedä miten pilveen tallentamiasi tietoja voidaan luvattomasti käyttää, olet autuaan onnellinen ja nukut yösi rauhassa – etkö nukukin?

Categories