Jätätkö vessan vetämättä?

Jätätkö vessan vetämättä?


PetriHeinalaYleensä et jätä. Toiminto on rutiinia ja lapsillekin se opetetaan hyvin varhain. On helppo ymmärtää toiminnon tekemättömyyden seuraukset ja vaikutukset: epämiellyttäviä hajuhaittoja ja hygieniaongelmia.

Tietoturva on digitaalisen maailman jätehuoltoa. Siitä ei tarvitse tehdä erityisen mystistä tai monimutkaista.

Tietoturva on tiedon saatavuutta, eheyttä ja luottamuksellisuutta. Ympärillä olevat yksityiskohdat ja poikkeamat pitää huomioida ja ennakoida. Täytyy valistaa ja vastuuttaa käyttäjiä ja päättäjiä, ehkäistä ja minimoida haittoja, täytyy hoitaa jokapäiväiset rutiinit, täytyy varautua poikkeamiin ja niiden hoitamiseen, tilannetta pitää seurata ja reagoida ja niin edelleen…

Tietoturva on kokonaisvaltainen juttu. Homma ei toimi yksittäisillä teknisillä ratkaisuilla.
Miettikääpä kylpyhuonetta jossa on hieno sisustus ja posliinit, mutta lattiakaivo puuttuu. Rakennuskustannuksia on vähän vähemmän, mutta kosteusvauriot ja sotku ovat taatut. Syntyy hukkainvestointi, kun kukaan ei käytä ratkaisua tai sen käyttökulut ovat suuret. Lisäksi manuaalisen viemäröinnin toteuttaminen ei ole miellyttävää touhua.

Parhaimmillaan tietoturva on näkymätöntä ja huomaamatonta kuten hyvin hoidettu kylppärisysteemi. Koko ketju toimii jatkuvasti, hajuttomasti ja siististi.

Toimialana jätehuolto

Jätehuolto on hyvää ja kannattavaa liiketoimintaa. Samoin voi olla myös tietoturva, kyberturva tai millä tahansa nimellä asiaa kutsutaankaan. Kaikille tahoille se ei ole liiketoimintaa, mutta kuitenkin varsinaista liiketoimintaa tukevaa ja mahdollistavaa toimintaa.

Tiedämme, että homman voisi hoitaa siistimmin ja helpommin, mutta emme aina saa siihen mahdollisuuksia. Miksi emme? Emmekö osaa perustella tarpeita ja mahdollisuuksia riittävän yksinkertaisesti ja selkeästi?

Perusteluja löydetään helpommin, kun asiaa tarkastellaan kokonaisvaltaisemmin. Haasteena on, ettei haittaohjelma haise ja herätä päättäjien aisteja.

Haiseva haitake

Näin IoT-aikakaudella ei ole kovinkaan kaukaa haettua, että haitake tai tietoturvapoikkeama oikeasti tuoksahtaisi ja sotkisi elinympäristöämme. Millä luulette jätevesijärjestelmäämme ohjattavan ja valvottavan? Millaisia seurauksia vihamielisellä tunkeutumisella tällaiseen järjestelmään voisi olla? Japanilainen wc-istuin tuo asian vieläkin lähemmäksi toiletin käyttäjää.wc

Jokainen löytää varmasti omasta toimintaympäristöstään pelottavia uhkakuvia, joita kuitenkin voidaan ehkäistä ja joihin voidaan varautua muun muassa tietoturvallisen toiminnan avulla. Näin uhkat saadaan käännettyä mahdollisuuksiksi ja vieläpä hyödylliseen ja jopa tuottavaan suuntaan.

Mieti siis tietoturvaa edes hetki, kun seuraavan kerran vedät vessan.