Haluatko kasvaa? Uudistu!

Haluatko kasvaa? Uudistu!


MikkoLaaksonenMikä on ylimmän johdon tärkein tehtävä taantumassa? Heidän on upotettava kädet saveen ja uskallettava luoda uutta kasvua.

Helsingin Sanomissa oli toukokuussa 17. päivä juttu Elon Muskista, värikkäästä miljardööristä ja Tesla-sähköauton kehittäneen yrityksen perustajasta. Juttu oli auto-osiossa, mutta ihan yhtä hyvin se olisi voinut olla tiede-, talous- tai työelämä-osiossa.

Artikkelista paistaa hyvin läpi se vimma, jolla amerikkalaiset yrittäjät pyrkivät muuttamaan maailmaa, eivätkä pelkästään keksintöjä tehtailemalla, vaan myös markkinoimalla niitä tehokkaasti, kekseliäästi ja aggressiivisesti etukenossa.

Muskin Tesla Powerwallin julkistuksessa viesti oli erittäin kunnianhimoinen, mutta samalla myös inspiroiva ilmastonmuutoksen kanssa painivassa maailmassa. Itse tuote tai teknologia ei kuitenkaan ihan vielä ole valmis siihen käyttöön johon sitä markkinoidaan sen kalleuden vuoksi.

Onko tällä väliä?

Jos ja kun akkuteknologiasta tulee entistä tärkeämpi osa energiainfrastruktuuriamme, on Tesla Powerwall jo brändännyt ja positioinut itsensä vahvasti markkinoille. Kun kotiakkuteknologia kehittyy niin pitkälle, että sitä kannattaa oikeasti harkita käyttöön, mikä tuote tulee ensimmäisenä mieleen?

”When the going gets tough, the tough get going”, lausahti Joseph P. Kennedy aikoinaan. Hänen poikansa oli selkeästi omaksunut ajatuksen, koska kuuluisassa Moon Speech -puheessaan hän julisti:

“We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills.” – John F. Kennedy 12.9.1962

Yhdistävä tekijä Elon Muskissa ja Kennedyissä on kyky ja halu mennä epämukavuusalueelle kunnianhimon ajamana.

Taantumassa tärkeintä on innovaatio. Taantuma on oire siitä, että yhteiskuntamme ja taloutemme tarvitsee jotain uutta ja parempaa. Ihmiset tarvitsevat inspiraatiota kuulennon tai planeetan pelastamisvision kautta.

Kyllä muillakin talouden osa-alueilla pitäisi olla tarkkana. Kannattavuudesta huolehtiminen eli ’alarivin’ optimointi on toki tärkeää taustatyötä – muulloinkin kuin taantumassa. Mutta taantumassa pitäisi kuitenkin keskittyä siihen miten pääsemme taantumasta ulos, eikä ainoastaan siihen miten taantumassa selviydytään.

Pelkkä selviytyminen ei ole todellista johtajuutta. Säästäminen tai leikkaaminen ei ole paremman huomisen visio, johon ihmiset voivat uskoa.

Meillä Suomessa on hyvä tilanne, kun meillä on monella osa-alueella käsittämättömän kovaa osaamista. Ei löydy ongelmaa, joita insinöörimme eivät voisi ratkaista. Samoin luovalla puolella meillä on laadukasta osaamista ja kaupallinen osaaminen kirii hienosti. Tieteen alueella hyviä aivoja löytyy, mutta voisimme vielä parantaa tieteellisen tutkimuksen järjestämistä ja insentiivejä.

Haasteena on saada nämä eri osa-alueet toimimaan kauniisti yhdessä. Esimerkiksi Elon Musk on onnistunut siinä melkoisen hyvin.

Tässä vielä ote Yhdysvaltain presidentin taloudellisesta katsauksesta vuodelta 1969:
”I regard achievement of the full potential of our resources – physical, human, and otherwise – to be the highest purpose of governmental policies next to the protection of those rights we regard as inalienable.” (Economic Report of the President, 1969)

Haastan Suomen yritysten ylimmän johdon yhdistämään teknologian, tieteen ja markkinoinnin, sekä rohkeasti paaluttamaan suunnan näiden tekijöille kunnianhimoisilla visioilla ja kädet savessa tekemisellä. Eli luomaan kasvua.

Ei siksi että se on helppoa, vaan siksi että se on vaikeaa.

2 Comments

Add yours

Comments are closed.