Humpan ja haudan välillä

Humpan ja haudan välillä


PasiLehmusTäytin elokuussa 53 vuotta. 30 aviovuotta napsahti täyteen. Esikoinen meni naimisiin. Kuopus muutti kotoa. Oltiin kotona enää kahdestaan.

Vanhaa kollegaani Hannu Laaksoa siteeraten siirryin sujuvasti humpan ja haudan väliseen elämänvaiheeseen. Se pistää miettimään, ajattele nyt omille kohilles.

Ja jotenkin se vaan sitten alkoi. Tietynlainen täyskäännös, josta Jari Mielonen kirjoitti viime viikolla blogissaan.

Ensin alkoi liikunta. Aloin elokuun alussa pyöräillä kolmivaihteisella Monarkillani Sorsapuistosta Aitolahden Teboilille ja takaisin. 25 km, puolitoista tuntia. Sunnuntaina tuli tehtyä kahdeskymmenes lenkki.

Sitten muuttui ruokavalio. Pyttipannu vaihtui pinaattilättyihin, pähkinät porkkanoihin ja keltainen jaffa vissyyn.

Sitten muuttui ajantappaminen. Wordament (addiktoiva sanapeli) vaihtui kirjoihin. Suosittelen Khaled Hosseinia, ja kevyenä iltalukemisena Mika Waltarin Appelsiininsiementä.

Eikä tässä vielä kaikki. Päätin alkaa skarpata myös ammatillista osaamistani, paneutumalla yhä vahvemmin lean-periaatteisiin. Heräsin leaniin noin vuosi sitten, luettuani Niklas Modigin kirjan ”Tätä on lean”. Kirja haastaa lukijaansa kysymällä, ”panostaako firmasi asiakkaan läpimenoaikojen minimointiin vai resurssien käyttöasteen maksimointiin”. Molempia ei voi tavoitella samaan aikaan.

Läpimenoaikojen minimointi puhuttelee ja inspiroi minua vahvasti. Se on asiakaslähtöinen tavoite, ja sitä on helppo mitata. Kuinka nopeasti saan autoni huoltoon, ja kauanko huolto kestää? Milloin saan lääkäriajan, ja kuinka nopeasti pääsen jatkotutkimuksiin? Kuinka kauan huoltokatko kestää?

Oma missioni on kehittyä leanin ja läpimenoaikojen ekspertiksi tässä uudessa elämänvaiheessani, humpan ja haudan välillä. Enkä tarkoita kirjaimellisesti läpimenoaikaa humpan ja haudan välillä :).

  • Kirjoittaja työskentelee palvelujohtajana Fujitsussa. Fujitsu on jo pitkään panostanut leaniin ja kehittänyt toimintaansa jatkuvan parantamisen keinoin sekä Suomessa että globaalisti.

2 Comments

Add yours
  1. 2
    Kollega

    Tämä on mielenkiintoinen ja paljon onnistumisen tunteita antava alue tämä Lean ja Six Sigma. Tervetuloa parantamaan maailmaa 😉

Comments are closed.