Usko pois, pilvikustannuksetkin voi ennustaa

Usko pois, pilvikustannuksetkin voi ennustaa


Pilvipalvelut käyttöön, osa III

Albin_Eklöf_Blogiin_croppedEdellisissä blogeissani käsittelin pilviratkaisuiden toteutustapaa ja laajuutta. Nyt on vuorossa investoinnin kannalta kaikista mielenkiintoisin osa eli kustannus. Miten ja miksi pilviratkaisu ketterällä menetelmällä pienentää kustannuksia. Miksi se olisi halvempi?

Tuotantotaustani takia tykkään yksinkertaistaa asioita. Haluan purkaa kustannuskokonaisuuden tuotantomaisesti rakenteeseen, eli komponentteihin ja reititykseen, toisin sanoen työkustannuksiin.

Rakenteen komponentit ovat tässä tapauksessa fyysiset komponentit. Vähenevätkö fyysiset komponentit, kun ostetaan pilvestä? Eivät. Järjestelmä tarvitsee edelleen saman verran muistia ja tehoa.

Ero syntyy siitä milloin tarvitsemme komponentteja ja miten joustavasti niiden koko ja määrä muovautuvat tarpeeseemme.

Perinteisesti ostamme tarvittavat komponentit projektin alussa, koska pitkät toimitus- ja asennusajat pakottavat tähän. Pilvipalvelussa emme tee näin, sillä pääoma sidotaan vasta viime hetkellä. Pilvipalvelun alustan laskutus alkaa vasta, kun käyttö alkaa. Se myös skaalautuu joustavasti käyttäjien mukaan. Käyttöönottoprojektin aikana tarvitsemme vain muutaman käyttäjän, joista myös maksamme. Käyttöönoton jälkeen tulee lisää, ja maksamme vasta silloin lisää.

Infrastruktuuri on myös halvempaa koska se on keskitettyä. Isoon, keskitettyyn konesaliin tehtävät investoinnit ovat halvempia. Osta enemmän niin saat halvemmalla.

Tarkistetaan seuraavaksi reititys eli työ. Teknisten konsulttien asennus- ja sovitustyö vähenevät. Eikä asennuksia enää tehdä. Ilmoitamme vain tarvittavan kapasiteetin ja se allokoidaan. Käytännössä tähän liittyy varmasti työtä, mutta huomattavasti vähemmän kuin jos infrastruktuuri rakennettaisiin tyhjästä.

Viimeisenä toiminallinen työ eli toimittajan konsultit ja omat resurssit. Ne eivät vähene. Mutta kustannusvaikutukselle tapahtuu jotain vielä arvokkaampaa. Sen ennustettavuus paranee.

Projektille annetaan aikaikkuna, jonka jälkeen tulee ensimmäinen käyttöönotto. Sen sisältö on projektiryhmän määrittelemä. Heille on varattu tietty aika ja tästä syntyy tietty kustannus. Seuraavat tarpeet siirtyvät seuraaviin vaiheisiin ja niiden aloittamisesta tehdään erillinen päätös. Ei enää pullataikinaa, toiveiden tynnyriä eikä loputonta suota.

Toimintatavan muutoksen kustannusvaikutukset ovat seuraavat

  • Investoinnin vaikutus kassavirtaan tasaantuu, kun siirrymme maksamaan käytöstä, joustavasti ja kuukausiperusteisesti
  • Tekniset työkustannukset pienenevät kun luovumme raskaista infra-asennuksista
  • Käyttöönoton kaikki työkustannukset muuttuvat ennustettaviksi.
  • Albin Eklöf toimii Fujitsun Fujitsun Enterprise Applications -yksikössä, jossa hänen päivänsä kuluvat SAPin, SAP C4C:n, Dynamics AX:n, Dynamics CRM:n ja Fujitsu C7:n parissa. Hänellä on pitkä kokemus ERP- ja CRM-järjestelmistä sekä asiakkaan että toimittajan roolissa.