Onko aika ajanut palvelunhallinnan ohi?

Onko aika ajanut palvelunhallinnan ohi?


MikaHypponen2Digitalisaatio, esineiden internet ja robotisaatio muovaavat yritysten toimintaa ja niiden tapaa hallita it-palvelujaan. Kun liiketoiminta digitalisoituu, yrityksen tietohallinnon on pakko löytää ja kehittää uusia palvelu- ja toimintamalleja.

Monen yrityksen bisnes kulkee digitalisaation myötä kohti it-bisnestä. Tällöin on vaikea erottaa mikä on liiketoiminnan kehittämistä ja mikä on perinteistä tietohallinnon kehitystyötä.

Nykyjään perinteiset it-palvelupisteet tukevat jo niin yritysten sisäisiä toimintoja kuin asiakkaitakin. Samaan aikaan myös tietotekniikasta tutut toiminnanohjausjärjestelmät ohjaavat liiketoiminnassa tapahtuvia muutoksia. Järjestelmän kannalta ei ole väliä, tilataanko sen kautta uusi työasema käyttäjälle, markkinointikampanja uudelle tuotteelle vai kokonainen toimipiste sisustussuunnitelmineen, asennuksineen ja käyttöönottoineen.

Muuttuvan toimintaympäristön myötä tietotekniikka linkittyy yhä kiinteämmäksi osaksi yritysten tuotantotekijöitä. Näin tietotekniikasta tulee kriittistä yrityksen liiketoiminnalle.

Tämä muutos asettaa uusia vaatimuksia yrityksen tietohallinnolle ja palvelunhallinnalle. Liiketoiminnan vaatimukset tietotekniikkaosaamiselle kovenevat ja samalla tarvitaan lisää toimialakohtaista ymmärrystä uusien toimintojen kehittämiseen. Uuden tekemisen resursointiin haetaan yhä useammin ratkaisua palveluintegroinnista (Service Integration and Management, SIAM).

Tässä mallissa yrityksen oma tietotekniikka- ja toimialaosaaminen vapautuu uusien, esimerkiksi digitalisaatioon ja robotisaatioon, perustuvien palveluiden kehitykseen. Tämä ketterä, nopeasyklinen ja kokeileva kehittäminen tunnetaan myös Gartnerin bi-modal mode 2 -kehityksenä.

Jotta uuden kehittäminen ja kriittiset tietotekniikkaan pohjautuvat liiketoiminnat toimisivat luotettavasti ja tehokkaasti, on myös palvelunhallinnan oltava tehokasta. Tämä vaatii palveluintegroinnilta luotettavia prosesseja, osaavaa henkilökuntaa ja huolella valittuja työkaluja.

Palveluintegroijien on vähintään ymmärrettävä, miten tietotekniikkapalvelut toimivat arjessa tai heidän pitää jopa pystyä tuottamaan kyseisiä palveluita tarvittaessa. Tärkeää on myös osata hahmottaa asiakkaan toimialan kehitystä ja kyky tukea liiketoimintaa.

Olemme eläneet suurta digimuutosta jo jonkin aikaa. Tietohallinnon rooli on jo siirtymässä lähemmäksi liiketoiminnan kehittämistä ja palvelunhallinta määrämuotoistuu ja tehostuu. Nämä muutokset synnyttävät myös aitoja muutoksia toimintamalleissa ja palvelutarjonnassa.

Muutos on hyväksi. Täytyy vain ensin hyväksyä, että joudumme luopumaan jostain vanhasta, jotta voimme löytää jotain uutta.

Lue myös: Palveluintegraatio yhdistää it-palvelut kokonaisuudeksi (Net 29.1.2016)

  • Mika Hyppönen työskentelee innovaattorina ja kumppanivastaavana Fujitsun strategisessa kehityksessä.