Kotiuta säästöt

Kotiuta säästöt


PasiLehmusLuen edelleen päivittäin printtilehteä. Ja koska asun Tampereella, luen Aamulehteä. Poimintoja lehdestä: ”Maalaismarkkinat toivat Tuppuraiset Tampereelle”, ”Ryynäys vei Classicin superfinaaliin”, ”Valesokkeli pilasi rivitalon Ylöjärvellä” ja ”Ranneke seuraa vireystilaa”. Päädyin klikkaamaan viimeistä otsikkoa.

Juttu liittyi laajempaan kokonaisuuteen ”Kuntien säästöt – teknologia voi vapauttaa hoitavia käsiä”. Aukeamalla oli avattu tarkemmin kuutta ”käyttötapausta”, jotka perustuvat ministeriöiden esittämiin säästökohteisiin. Ranneke liittyi esitykseen ”Teknologia korvaa hoitajia”.

Tampereen Koukkuniemen Kontukodin asukkailla on rannekkeet, jotka seuraavat heidän vireystilaansa. Yöhoitaja valvoo kaikkia 26 asukasta yhtä aikaa tietokoneen näytöltä, jossa näkyvät vireystilaa kuvaavat käyrät. Hoitajan ei tarvitse häiritä vanhusten unta ja yksityisyyttä kurkkimalla huoneisiin. Hoitaja näkee aamulla, ketkä asukkaat ovat hereillä ja voi mennä auttamaan heitä aamutoimissa. Uuden toimintamallin arvioitu säästö on koko maan tasolla 26 miljoonaa euroa.

Vastaavia esimerkkejä on paljon. Aamulehti uutisoi jo vuosi sitten, että Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri (PSHP) on käynnistänyt etävastaanottotoiminnan. Uudella palvelulla halutaan tehostaa nykyistä toimintaa vähentämällä lääkärien ja potilaiden turhaa matkustamista. Potilaalle sovitaan vastaanottoaika aluesairaalaan Vammalassa tai Valkeakoskella. Paikalla on sairaanhoitaja sekä tietokonepääte kameroineen. Lääkäri tulee mukaan kuva- ja ääniyhteyden avulla Tampereelta yliopistosairaalasta. Sekä lääkäri, sairaanhoitaja että potilaat ovat olleet tyytyväisiä uuteen toimintatapaan.

Teknologian hyödyntäminen kotihoidossa on sitten jo ihan oma lukunsa. Kun idea Koukkuniemen asukkaiden käytössä olevista rannekkeista ulotetaan kotihoitoon ja nopeaan kotiuttamiseen, niin säästöpotentiaali on huikea.

Sairaalan vuodeosaston kustannus on noin 500 euroa/vrk, ja hoitajakäynteihin perustuvan kotihoidon kustannus noin 50 euroa/vrk. Kun teknologiaa (rannekkeet, paikannus, videoyhteydet) aletaan laajasti hyödyntää kotihoidossa, niin hoitajakäyntien tarve vähenee ja kulut alenevat edelleen.

Nyt puhutaan asiaa. Nyt ei puhuta v. 2019 alussa käynnistyvistä itsehallintoalueista eikä työnjaosta kuntien, maakuntien ja valtion välillä, vaan aidosta toimintamallin muutoksesta. Muutoksesta, jolla parannetaan palvelua ja saadaan aikaan säästöjä. Ja se on mahdollista tässä ja nyt.

  • Fujitsu panostaa vahvasti terveydenhuollon tietoteknisiin ratkaisuihin.  Fujitsun uusi Plus-hyvinvointipalvelu kattaa tarvittavat laitteet ja ohjelmistot sekä palvelun käyttöönoton ja käytön opastuksen.