Jättikonserni vai pikkunarikka?

Jättikonserni vai pikkunarikka?


matero_k_croppedOlen työskennellyt reilun neljännesvuosisadan ajan erikokoisissa it-firmoissa. Kolmen kimalaisen start-upista kymmenen tuhannen työmuurahaisen valtiolliseen jättiin.

Mikäkö on mielestäni it-firman optimikoko? Mietitäänpäs.

Pieni on näppärää. Startupissa kaikki tuntevat toisensa ja yhteinen visio on helppo säilyttää. Jos kassavirtaa pitää kääntää positiiviseksi, vastuuhenkilö löytyy todennäköisesti peiliin katsomalla. Ei resurssipyyntöjä, kokouksia, delegointia, paperinpyöritystä tai muuta byrokratiaa. Mukavan joustavaa − niin kauan kuin se tarvittava osaaja löytyy sieltä peilistä, tai ainakin samasta huoneesta, johon peili on ripustettu.

Kasvuyrityksissä uutta väkeä tuppaa tulemaan käytävillä vastaan nopeammin kuin nimiä ehtii omaksua. Tämä totuttaa tehokkaasti jatkuvaan muutokseen. Innostus yhteisestä tavoitteesta kasvaa, kun huomaa yhä useampien jakavan paitsi tahtotilaa, myös samaa työkuormaa. Asiat kuitenkin pikku hiljaa mutkistuvat, ja organisoituminen, tiimipalaverit, jopa raportointi alkavat kummasti kiinnostaa ja puoltaa paikkaansa.

Isossa firmassa saat taas oikeasti keskittyä valitsemaasi aihepiiriin; apua sekä siihen että muille työn osa-alueille löytyy talon sisältä aina. Tai voit vaihtaa aihepiiriä saman yrityksen sisällä, kun mielenkiinnon kohde muuttuu – kadehdittava itsensä kehittämisen mahdollistaja, eikö totta? Toisaalta asioiden eteneminen saattaa isossa koneistossa tuntua välillä tuskastuttavan hitaalta.

It-maailmassa puhutaan nyt ”Fast IT”:stä ja ”Robust IT”:stä. Samaan aikaa, kun firman pitäisi olla ketterä start-up ja pompauttaa asiakkaalle päivässä kätevä sovellus kokeiltavaksi, sen pitäisi pystyä tuottamaan perus-it-toiminnot puskutraktorin järkähtämättömyydellä mutta kottikärryjen kustannuksella. Aika vaikea yhtälö, mutta onnistuu kyllä – jollei muuten, niin kumppaniverkoston avulla. Se on myös tätä päivää: iso ja pieni yhdessä.

Niin, se optimikoko? Eiköhän yritys ole oikean kokoinen, kun se pystyy toteuttamaan visionsa; on se visio sitten pieni tai suuri.

  • Kimmo Matero toimii konsulttina Fujitsun Managed Infrastructure Services -yksikössä. Hän katsoo digitaalista maailmaa analogisten silmälasiensa läpi – ja pitää näkemästään.