Tien poskeen jäänyt motoristi somettaa

Tien poskeen jäänyt motoristi somettaa


koskinen_m2_240x240pxTietotekniikka palvelee ihmistä, ja ihminen haluaa auttaa toista ihmistä. Sain tästä hienon kokemuksen edellisellä kesälomallani.

Starttasimme poikani kanssa motskarimatkalle, muutaman päivän Suomenkierrokselle. Ensimmäisenä päivänä takaiskari sanoi sopimuksen irti ja pääsimme nilkuttaen Vaasaan. Paikallisen kauppiaan lähin iskari löytyisi Ruotsista tilaustavarana. Mieli synkkänä pohdimme, miten järjestää pyörälle kuljetus ja millä junalla palata kotiin.

Terassilla keksin kirjoittaa surkeasta kohtalostamme motskarimerkin harrastajien foorumille. Vaikka foorumi ei ole kovin vilkas, vajaan tunnin kuluttua paikallinen harrastaja soitti ja kertoi saaneensa toiselta harrastajalta yhteydenoton, jolla hän varmisti, että vaasalainen harrastaja ehtisi meitä auttamaan.

Pelastava motoristi saapui reilussa kymmenessä minuutissa paikalle ja tutkimme yhdessä tilannetta. Vanha osa ei ollut korjattavissa, auttajamme soitti parille muulle harrastajalle käytetyn varaosan toivossa.

Kun sellaista ei löytynyt, hän päätti käydä kotonaan irrottamassa omasta vastaavasta pyörästään iskarin. Hän ei miettinyt sitä, että seuraavien päivien ajot jäävät häneltä itseltään ajamatta, vaan halusi auttaa.

Harrastaja saapui takaisin iskari mukanaan ja pyörä oli jälleen ajokunnossa noin kaksi tuntia sen jälkeen kun olin kirjoittanut viestini foorumille.

Jäimme jälkikasvuni kanssa haukkomaan henkeämme. Miten uskomattoman voimakas väline netti onkaan. Havainto korostuu harrastajaryhmässä, jolla on selkeä yhteinen nimittäjä, tässä tapauksessa saman merkkinen moottoripyörä ja sitä kautta halukkuus seurata foorumin keskustelua. Viesti leviää juuri oikeaan kohderyhmään ällistyttävän nopeasti ja helposti. Tässä tapauksessa ainoa tietoteknisenä välineenä käytin kännykkää.

Ihminen haluaa auttaa saman mielistä. Olin silmäkulma kosteana kiitollinen siitä, että kohtaamamme harrastaja toimi niin pyyteettömästi ja auttamisen halusta. Tuskin hänkään jokaista kadunmiestä auttaa samalla intensiteetillä.

Mutta kun kyse on kummallekin läheisestä ja kiinnostavasta harrastuksesta ja kun auttaja saa kiitosta osakseen, ei hän laske vaivansa määrää. Hyödyin suuresti myös siitä, että kalliiden siirtokustannusten sijaan selvisin lähinnä kiitoksin.

Maailma kohtelee pientä ihmistä kovin ottein. Pyyteetön ihmisapu palauttaa kuitenkin uskon ympäristön hyvyyteen. Hyvän kehällä kannattaa jatkaa eli laitan hyvän kiertämään tilaisuuden tullen.

  • Mika Koskinen vastaa Fujitsussa valtionhallinnon sekä turvallisuus- ja puolustussektorin myynnistä.