Vieläkö unelmoit digiloikasta?

Vieläkö unelmoit digiloikasta?


lampinenblogikuvaI’ll be back! Yksi elokuvahistorian kuuluisimmista lausahduksista tuli tutuksi 80- ja 90-luvun terminaattori-elokuvista. Ne loivat jännittävän ja samalla kovin lohduttoman kuvan tulevaisuudesta: Robottien ylivallan alla ihmiset joutuvat piileskelemään alkeellisissa olosuhteissa taistellen armottomia koneita vastaan.

Nämä Arnold Schwartzeneggerin tähdittämät elokuvat palaavat ajoittain mieleeni seuratessani teknologian ja etenkin robotiikan kehittymistä. Millaisessa maailmassa mahdamme elää vaikkapa kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

Elokuvan tulevaisuuskuvaa vasten meidän tulisi kenties kysyä millaisessa maailmassa haluaisimme elää?

Erilaisilla roboteilla on varmasti vielä merkittävä vaikutus yhteiskuntaamme. Haluan uskoa, että tulevaisuudesta robottien kanssa ei kuitenkaan tule yhtä ankeaa kuin Ison-Arskan elokuvissa. Päinvastoin, robottien tehtävä on auttaa ja tukea ihmisiä toteuttamaan itseään vapaasti, luovasti ja turvallisesti.

Ensimmäiset robotisaatioviitteet näkyvät jo monessa kodissa. Kotiin saapuessani rapsutan kiitollisena latausasemaan palannutta robotti-imuria tämän imuroitua kotimme työpäivän aikana. Saatan samalla vilkaista ikkunasta, että robottiruohonleikkuri on sateen heikettyä jälleen palannut takaisin työmaalle. Vinkkaan silmääni ja tontin reunalla nöyrästi matkaavan koneen punainen nokkavalo tervehtii takaisin. Poimittuani keittiöstä liikesensorin herätteellä keitetyn kahvikupillisen istahdan pöydän ääreen miettimään mitä haluaisimmekaan tänään perheen kesken tehdä. Sade on loppunut, ehkäpä lähtisimme yhteiselle pyöräilyretkelle?

Erilaisten robottien mahdollistama muutos ei kuitenkaan kohdistu yksin koteihin. Eri teollisuudenalat ovat hyödyntäneet mekaanista robotiikkaa jo pitkään, mutta nyt robotiikka auttaa myös normaalin tietotyöläisen arjessa.

Atk eli automaattinen tietojenkäsittely on monelle tuttu käsite jo kymmenien vuosien takaa, mutta toteutuu kovin harvan päivittäisessä työssä. Etenkin julkishallinnossa, taloushallinnossa ja terveydenhuollossa törmää lukuisiin toistuviin rutiinitehtäviin joissa tietoja luetaan ja kerätään eri tietojärjestelmistä (tai papereista) ja syötetään uudelleen toiseen järjestelmään. Nämä rutiinit ovat usein välttämättömiä ja sen vuoksi niille myös helposti sokaistuu – onhan näin tehty aina ennenkin! Ulkoapäin tarkasteltuna useat osatehtävät näyttäytyvät täysin järjettömänä hukkana organisaatioille, jotka kamppailevat kustannustehokkuuden ja tuottavuuden parantamisen kanssa.

Ohjelmistorobotiikka on älykkään ja ihmislähtöisen organisaation keino vapauttaa ihmistyö tehtäviin joissa se on parhaimmillaan ja myös yksilöille palkitsevaa. Ohjelmistorobotin voi opettaa suoriutumaan ketterästi työpaikan rutiinitöistä siinä missä mekaaninen robotti selviytyy ruohonleikkuusta tai imuroinnista. Eivätkä tätä assistenttia kangista tylsät tehtävät tai työajat.

Oletko jo pohtinut millaisissa tehtävissä sinulle olisi apua pikku apulaisesta, joka mahdollistaisi oman ja organisaatiosi työskentely tehokkaasti ja luovasti? Enää ei tarvitse unelmoida vain elokuvissa – robotiikka voi jo nyt auttaa sinua ja kollegoitasi olemaan paras versio itsestäsi, ammattilaisena ja ihmisenä.