Olemmeko olemassa ja jos niin missä?

Olemmeko olemassa ja jos niin missä?


KaiPousiMaailmalla kohistaan kovasti tekoälystä, artificial intelligence, AI. Tekoäly diagnosoi kohta sairautemme ja ajaa meidät sitten sairaalaan. Se tekee taloudellisia ennusteita ja luo ilmastonmuutosmalleja. Ihan arkipäivää siis.

Eikä tämä vielä mitään. Elon Musk, Tesla Motorsin perustaja ja toimitusjohtaja, vei jo ajatuksen hieman pidemmälle. Entä jos elämmekin simulaatiossa, jota pyörittää tekoäly, Recoce-sivusto pohtii. Tietokoneiden laskentakapasiteetin kasvu on nimittäin jo niin huima, että se mahdollistaa yhä realistisempia simulaatioita. Näitä simulaatiota tullaan pelaamaan joka puolella kaikenlaisilla tietokoneilla, konsoleilla ja pelilaitteilla.

Musk päättelee, että on yhä epätodennäköisempää, ettemme eläisi yhdessä noissa simulaatioissa. Ja todennäköisesti tämä simulaatio on jonkin kehittyneemmän sivilisaation tekemä. Ajatus on mielenkiintoinen ja kiehtova, mutta samalla hämmentävä. Se on vähän sama kuin yrittää ajatella, mitä on avaruuden ulkopuolella. Helpompi olisi olla miettimättä koko asiaa.

Elon Muskin ulostulo on kirvoittanut ihmisiä kommentoimaan niin puolesta kuin vastaakin. Jotkut näkevät tässä jo kosketuksen Raamatun luomiskertomukseen. Toiset taas pitävät Elon Muskia ateistina.

Mutta leikitäänpä ajatuksella hieman. Siis jos emme oikeasti olekaan olemassa sellaisina ja sellaisessa ympäristössä kuin luulemme olevamme, vaan tuntemamme maailma onkin jokin ”tietokonepeli” jonkun humanoidin kotikoneella.

Tietokonepeli, jonne luodut yksilöt tiedostavat itsensä ja yrittävät pärjätä parhaalla mahdollisella tavalla järjestelmän suomin edellytyksin. Säätelemällä simuloinnin parametreja saadaan ilmasto käyttäytymään eri tavoin, ehkäpä juuri globaali ilmaston lämpeneminen on joidenkin parametrimuutosten aikaansaama.

Tai entä uudet sairaudet ja globaalit pandemiat? Yhtäkkiä ilmaantuu sarsia ja zikaviruksia. Sodat ovat tunnetusti keskeistä peliviihdettä. Säätämällä taas parametreja saadaan henkilöt ja ryhmät toimimaan järjenvastaisesti ja tuhoamaan toisiaan kunnes jokin järjestelmän osa-alue taas tasapainottaa tilanteen. Hyvässä simulaatiossa järjestelmä ei saa ajautua tuhoon. Hyvä simulaatio ottaa huomioon ominaisuuksien periytymisen, mutta muuttaa kuitenkin satunnaisesti ominaisuuksia tehden simulaatiossa esiintyvistä eliöistä persoonia niin hyvässä kuin pahassa.

Simulaatiossa pitää olla myös ohjelmoituja varajärjestelmiä epätoivottujen ilmiöiden hallitsemiseksi kuten sellaisen tilanteen, että ihmiset tulevat liian tietoisiksi simulaatiosta ja alkavat julistaa sitä suureen ääneen.

Voisimmeko jopa kaataa tämän simulaation? Tällöin pitää poikkeushallinnan toimia. Järjestelmän valkotakkiset henkilöt saapuvat ja korjaavat nuo villiintyneet yksilöt pehmustettujen seinien sisälle säädettäviksi.

Täällä oman todellisuutemme keskellä meidän ei mielestäni kuitenkaan kannata miettiä olemmeko pelinappuloita isossa simulaatiossa vai emme. Parempi on keskittyä olemassa olevaan ja kehittämään tästä parempaa maailmaa.

Fujitsun keinoälyvisiossa ”Human Centric AI”, keinoälyjärjestelmä ”Zinrai” toimii vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa auttamalla kaikkia elämään täydellisempää elämää ja kehittämään liiketoimintaa.

On mielenkiintoista nähdä voimmeko luoda Zinrailla joskus universumisimulaation, jolloin meillä olisi simulaatio simulaation sisällä. Näin jatkuen lopulta simulaatioiden sisäisiä simulaatioita olisi ääretön määrä.

Ja miettikää, jos tämä universumisimulaatio onkin jonkin humanoidiopiskelijan lopputyö galaktisessa yliopistossa? Olisihan se parempi vaihtoehto kuin olla jonkun teinihumanoidin illanviete-räiskintäpeli. Tässä tapauksessa toivoisi, ettei se jää pelkäksi tutkielmaksi vaan valmistuisi tuotantokelpoiseksi pikku parannusten jälkeen ja toivottavasti vielä hyvin arvosanoin. Itse antaisin sille 8+. Sen verran taidokas tämä on, vaikkakaan ei täydellinen.

  • Kai Pousi työskentelee kehityspäällikkönä Fujitsun New Business Development -yksikössä, jossa hänen vastuullaan ovat uusien teknologioiden kartoitus ja hyödyntäminen erityisesti Internet of Things -alueella.