Salto Mortale – lisää astronauttiasennetta

Salto Mortale – lisää astronauttiasennetta


Minna-Lindholm_blogi_v2_240x240pxKun Gutenberg vuonna 1436 keksi painokoneen, Euroopan lukutaidottomuusaste oli lähes 90 prosenttia. Keksinnön tarpeellisuudesta oltiin montaa mieltä – mitä hyötyä tästä on? Luostareissa asuvien munkkien työ toki helpottui, kun kirjojen käsinkopioinnista päästiin volyymituotantoon, mutta muuten luku-ja kirjoitustaidottomien kansojen oli äkkiseltään vaikea ymmärtää, miten hienosta ja maailmaa mullistavasta asiasta oli kysymys. Tästä alkoi informaation vallankumous.

Marsin miehittäminen tuntuu tänään yhtä kaukaiselta kuin 1400-luvun maailmassa kirjapainotaito. Se on Salto Mortale – pelottava loikka, joka voi olla kuolettava, vaarallinen tai välttämätön askel. Kuvaus pätee moneen piirustuspöydällä olevaan hankkeeseen, ei pelkästään SpaceX:ään. SpaceX:n ja Teslan CEO:ta Elon Muskia onkin kuvailtu visionääriksi, joka muuttaa maailmaamme luomalla jotain, mitä muut eivät edes uskalla kokeilla.

Osallistuin viime viikolla yhteen Euroopan suurimmista ict-alan tapahtumista, Fujitsu Forumiin Münchenissä. Tilaisuus keräsi paikalle yli 12 000 uteliasta kuulijaa digitaalisen transformaation ja siihen liittyvien viimeisten innovaatioiden pariin. Luotsasin itse opetusministeriön edustajia, jotka olivat kiinnostuneita japanilaisten kehittämästä digitaalisesta oppimisesta. Niin ikään vaikutuksen erään maan ylimpään valtiovaltaan teki liikenteenohjausjärjestelmä, jonka avulla on voitu vähentää rikollisuutta Sveitsissä 40 prosenttia. Tässä tapauksessa asiakkaita kiinnostava tulokulma oli ratkaisun soveltaminen globaalin turvallisuuspolitiikkaan ja terrorismin ehkäisemiseen.

Esittelimme yhdessä kumppanimme kanssa tilaisuudessa drone-sovellusta erilaisten maastojen kartoittamiseen. Asiakasta kiinnosti, voitaisiinko tätä hyödyntää isojen pakolais- tai muiden ihmisvirtojen kartoittamisessa? Palvelurobottimme pystyi suorittamaan verraten yksinkertaisia toimia, mutta entä sen käyttö kaupallisessa tarkoituksessa?

Teknologia itsessään ei muuta mitään, ei lisää hyvinvointia, poista köyhyyttä tai muuta yhteiskuntaa. Onnistuminen tulee ihmiskuntaa hyödyttävistä sovelluksista ja niiden toteuttamisesta kovan työn ja sitkeyden saattamana. Onnistuneissa yrityksissä usein ajatellaan olevan jotain, mitä muissa ei ole. Todellisuudessa suurin ero on halussa tehdä jotain, mitä muut eivät tee. Viimeinen maili on usein yksinäinen paikka, koska harva menee sinne. Menemällä loppuun asti voi nähdä kenties jonain päivänä myös Mars-siirtomaan toteutumisen.