Pitäisikö meillä jokaisella olla oma manageri?

Pitäisikö meillä jokaisella olla oma manageri?


Olen viime aikoina käynyt monta merkityksellistä keskustelua inspiraatiosta ja sen lähteistä. Nämä keskustelut, joita on ollut ilo käydä niin tuttujen kuin uusien tuttavuuksien kanssa, saivat minut ajattelemaan inspiroitumista kykynä tai taitona, jota voi opetella ja kehittää.

Yksi mielenkiintoinen ajatus nousi yksinkertaisesta kysymyksestä ”Pitäisikö meillä jokaisella olla oma manageri?” Tässä yhteydessä en viittaa managerilla siihen henkilöön, joka hyväksyy matkalaskusi ja huolehtii vuosilomastasi vaan tarkoitan valmentajaa, jonka tavoitteena on sinun kehittymisesi haluamaasi suuntaan. Kuntosaleilla tätä tyyppiä kutsutaan personal traineriksi, työpaikalla coachiksi tai valmentajaksi.

Työpaikoilla osataan jo aika hyvin tehdä ero managerin ja leaderin välillä mutta mikä sitten on coachin tai valmentajan rooli? Se tärkeä, pieni ero leaderin ja coachin välillä tulee esiin tavoitteiden asettamisessa. Siinä, missä leader asettaa työlle tavoitteita yrityksen strategian mukaisesti ja seuraa niiden toteutumista esimerkiksi tiimitasolla, coach keskittyy valmennettavansa henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Coachin tavoitteena on sparrata ja auttaa johdettaviaan oivaltamaan oma roolinsa ja löytämään oma äänensä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Valmentavan johtamisen tavoitteena onkin ensisijaisesti kasvu. Kasvu voi tähdätä omaan kehittymiseen esimerkiksi työntekijänä tai henkilön omien tavoitteiden saavuttamiseen.

Valmentavassa johtajuudessa korostuvat itsereflektio ja jokaisen vastuunottaminen omasta kehittymisestään. Mieti esimerkiksi jotakin tavoitettasi, jonka todella haluaisit saavuttaa, joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Aloita miettimällä nykyistä tilannettasi, löydätkö keinoja joilla voisit saavuttaa tavoitteesi sen haastavuudesta huolimatta? Kysy sitten itseltäsi se tärkein kysymys, mitkä ovat ne syyt miksi et ole lähtenyt tavoittelemaan unelmaasi? Mikä sinua estää? Mitä tarvitsisit, jotta pääsisit eteenpäin? Hyvä, palataanpa näihin kohta.

Yksi valmentamisen lempikysymyksistäni on miten voisit tehdä jonkin asian hauskemmin? Rutiinihommiinkin saa lisää mielekkyyttä jos tekee ne hieman eri tavalla – siis rikkoo rutiinin! Entä miten voisit olla enemmän aito itsesi työssäsi ja hyödyntää omia vahvuuksiasi? Mitkä ovat näitä vahvuuksiasi nyt? Miten haluaisit niitä kehittää ja onko jotain mitä voisit niistä hyödyntää rohkeammin jo tässä hetkessä? Tästä valmennuksessa on ensisijaisesti kyse, omista vahvuuksistasi, voimavaroista ja potentiaalista.

Jokaisella meistä olisi hyvä olla mentori, valmentaja tai manageri, joka sparraa, haastaa, tukee ja tuuppii tarvittaessa oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Sellaisen voi löytää perhe-, tai ystäväpiiristä, työpaikalta tai jonkin muun verkoston kautta.

Meillä Fujitsussa synnytetään uusia ajatuksia muun muassa verkostomentorointiohjelman avulla. Osallistujat saavat itselleen joko mentorin tai vertaismentorin jostakin toisesta yrityksestä. Voi olla hyvinkin avartavaa pureskella omia haasteitaan sellaisen henkilön kanssa, joka on vastaavassa tilanteessa toisen toimialan yrityksessä.

Inspiraatiota omalle kehityspolulle voi hakea myös eri medioista, kirjallisuudesta, blogeista ja vlogeista. Itse olen aina saanut eniten virtaa kuitenkin kohtaamisissa erilaisten ihmisten kanssa. Paras tulos syntyy kun kohtaamisen jälkeen molemmat osapuolet tuntevat olonsa energisiksi ja inspiroituneiksi. Siitä tunnistat myös löytäneesi itsellesi sopivan valmentajan.

No niin, joko keksit listan hyviä syitä, miksi jonkin tavoitteen saavuttaminen on vaikeaa tai miksi epäröit tehdä jotakin uutta?

Tässä sinulle haaste: Jokaista keksimääsi syytä kohden, keksi nyt keinoja päästä yli näistä esteistä. Listaa sitten ainakin muutama asia, ensimmäiset pienet askeleet, jotka voit toteuttaa jo heti ensi viikolla.

Inspiroivia keskusteluhetkiä kevääseen!