Hybrid-IT – lopun alku vai valoa pilven takaa?

Hybrid-IT – lopun alku vai valoa pilven takaa?


Pilvestä on puhuttu nyt muutama vuosi, ja jalat alkavat kohta tavoitella maanpintaa. Pilvipalvelut eivät ole ratkaisu kaikkeen.  Täyden hyödyn niistä saa vain pilvinatiiveilla sovelluksilla, jotka on varta vasten rakennettu pilvipalveluja varten.

Jos on mahdollista lähteä liikkeelle aivan nollasta, rakentaisin it-palvelut pilvipalveluista. Silloin en tarvitsisi isoja investointeja saati sitoutumista moneksi vuodeksi ja kuitenkin saisin käyttööni modernin ja uudistuvan it-rakenteen.

Harva yritys voi edetä puhtaalta pöydältä, sillä yleensä on otettava huomioon olemassa olevat ympäristöt ja niihin tehdyt investoinnit.

Hybrid-IT-ratkaisu (HIT) ottaa huomioon nykyisen tietoteknisen ympäristön ja käyttää sitä niin pitkään kun teknisesti ja taloudellisesti on järkevää. Suurin osa uusista sovelluksista, mahdollisesti jopa kaikki, tehdään kuitenkin pilvipalveluja hyödyntäen. Näin saadaan tehot irti sekä pilvipalveluista että nyky-ympäristöstä. Tällä tavoin ei tule kustannuksia sovellusten siirrosta tai niiden modernisoinnista.

Tietenkin löytyy tapauksia, joissa sovellusten siirto sellaisenaan pilviympäristöön tuottaa säästöjä. Niistä jokainen on erikoistapaus. Usein nimittäin vanhat sovellukset eivät osaa täysin hyödyntää pilven tuottamia skaalautuvuus- ja muita etuja.

Sovellusten päivittäminen pilviympäristön kuitenkin kannattaa, jos sovelluksen elinkaarta on vielä paljon jäljellä. Muussa tapauksessa sovelluksien uusiminen ja uusien ketterien menetelmien käyttö on kannattavampaa.

Toinen näkökulma hybridi-ympäristöihin on useamman pilven hyödyntäminen nykyisin käytössä olevan ympäristön rinnalla. Tällöin voidaan hakea jokaiselle sovellukselle parhaiten sopiva ajo-alusta tai hankkia korvaava sovellus parhaiten sopivasta pilvestä. Tämä ratkaisu johtaa kuitenkin yhä monimutkaisempaan ja vaikeammin hallittavaan it-ympäristöön. Monimutkaisuutta lisää tarve hallita useampaa toimittajaa sekä erilaisten pilviratkaisujen integrointia, valvontaa ja hallintaa.

Tämän työn voi tehdä itse tai ulkoistaa kuten muutkin it-palvelut. Fujitsu tarjoaa tee-se-itse-työvälineet (Fujitsu Cloud Service Management FSCM) tai täyden palvelun pilviympäristöjen hallinnan.

Onko tässä siis lopun alku ja minkä loppu nyt häämöttää?

Väitän, että perinteinen itse tehty tietotekniikkakokonaisuus on tulossa tiensä päähän. Loppu ei näy horisontissa vielä huomenna eikä vielä ensi vuonnakaan, mutta melko varmasti muutaman vuoden päässä.

Pilvipalveluiden hyödyt ovat monella alueella kiistattomat ja saavutettavat. Pilvipalveluiden tietoturva on kohdillaan ja myös tiedon sijainnista voi olla varma. Fujitsun globaalin K5-pilvipalvelun data on Suomessa, ellei toisin sovita.

Kannattaa tulla Fujitsu World Tourille kuulemaan mitä hybrid-IT on ja kuinka Fujitsun ratkaisuja voi hyödyntää tehokkaasti erilaisten it-ympäristöjen integroinnissa. Fujitsu World Tour saapuu Helsingin Finlandia taloon 26.4.