Luottamus vapauttaa toimimaan tehokkaasti

Luottamus vapauttaa toimimaan tehokkaasti


Sosiaali- ja terveysministeriön tietohallintoneuvos Maritta Korhonen piti pari vuotta sitten esitelmän Saksassa Kanta-palveluista. Hänen puheenvuoronsa jälkeen eräs saksalainen mies kysyi kiivaaseen sävyyn: ”Kuinka te uskallatte laittaa kaikki potilastietonne yhteen tietovarantoon?” Maritta vastasi kertomalla ensin tietoturvakäytännöistä ja lopuksi hän totesi ”and we have the trust”. Kun poistuin Maritan kanssa esitelmähuoneesta, tuli unkarilainen mies ikään kuin pyytämään anteeksi saksalaisen kiivasta sävyä toteamalla, että täällä Keski-Euroopassa sodan vaikutus näkyy yhä.

Olen kiinnittänyt huomiota samaan asiaan monta kertaa Saksan tilaisuuden jälkeen. Onko luottamus se asia, joka erottaa pohjoiseurooppalaiset keski- ja eteläeurooppalaisista yhteiskunnista, kun puhutaan toimivuudesta?

Veljeni oli lentokapteenina työkomennuksella Kreikassa. Hän oli ihmetellyt, miksi tiettyinä parina päivänä koneet täyttyivät niin nopeasti. Vastaus oli, että ihmiset matkustivat Kreetalta Ateenaan äänestämään, koska eivät luottaneet siihen, että Kreetalla annettu ääni menee muuttumattomana perille.

Suomessa ihmiset luottavat viranomaisiin, muun muassa poliisiin, koska täällä noudatetaan lähes sataprosenttisesti tiettyjä pelisääntöjä. Äitini serkku on naimisissa argentiinalaisen miehen kanssa. He asuvat nykyisin Argentiinassa, mutta ovat asuneet myös Suomessa. Heidän poikansa Stefan halusi tulla Suomeen käydäkseen armeijan. Hänen isänsä oli antanut Stefanille kaksi vinkkiä ennen Suomeen lähtöä: Mene missä tahansa pelaamaan jalkapalloa – olet aina paras. Jos kohtaat poliisin, älä anna rahaa tai joudut putkaan.

Japanilainen työkaverini, joka on asunut Espanjassa, kysyi kulkevatko paikallisjunat Valimosta aikataulun mukaisesti. Hassu kysymys ”kellokratian” maan asukkaalle. Täällä jopa nuohoojat tulevat sovitusti kello 8 eivätkä aamupäivällä. Toki on poikkeuksia, mutta yleisesti ottaen niin tapahtuu kuin on sovittu.

Lieneekö tämän kulttuurin taustalla luterilainen uskonto ja herran pelko vai harvalukuisten ihmisten pakko ottaa toiset huomioon pohjoisissa olosuhteissa, jotta on ylipäätään selvitty eteenpäin.

Joka tapauksessa tässä asiassa meidän ei kannata ”globalisoitua”, vaan pitää huolta, että luottamuksen ilmapiiri säilyy. Kunnioitetaan muita ihmisiä, heidän aikaansa ja viranomaisten työtä. Luottamus on niin merkittävä asia yhteiskunnan toimivuuden kannalta, että siitä kannattaa pitää kiinni.